CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Ugo De Rosa død 89 år gammel Ugo De Rosa død 89 år gammel
En af pillerne blandt italienske cykelrammer Ugo De Rosa er død 89 år gammel. Ugo De Rosa død 89 år gammel

Kendere af ædle italienske racercykler er bekendte med De Rosa rammer. Ugo De Rosa grundlagde mærket for 70 år siden i 1953, og havde nogle af de største italienske stjerneryttere som Eddy Merckx, Francesco Moser, Moreno Argentin i sin stald og var en medvirkende årsag til udbredelsen af kendskabet til De Rosa.

De Rosa formede sammen med andre Italienske  mærker Colnago, Pinarello og Bianchi cykellandskabet fra efterkrigsårene gennem til  nye årtusinde. Hans cykler vandt Giro d’Italia, verdensmesterskaberne og slog timerekorden.

“Jeg er overbevist om, at hvis du laver kvalitetscykler, er du ærlig, så vil de belønne dig,” sagde De Rosa i et interview fra 2014 på sin fabrik nær Milano.

“Hvis du bare foregiver, vil de ignorere dig. Efter tid finder folk ud af dig.”

Ugo De Rosa blev født 27. januar 1934 og er nu død den 26 marts 2023.  De Rosa efterlod sit hjerte, ligesom det berømte emblem på hvert stel, på fabrikken i Cusano Milanino. Han flyttede dertil fra sit hjem lige syd i Milano for at være sammen med sin kone og begyndte sit firma. Som så mange andre små iværksættere var det op ad bakke de første år.

Dette ændrede sig da den franske cykelrytter Raphael Geminiani bad ham om at arbejde som mekaniker for hans Giro d’Italia-hold. Det Saint-Raphael-Geminiani-hold fra 1958 fortsatte også med at køre i Tour de France, hvor Geminiani blev nummer tre. Det store gennembrud  startede, da Merckx bankede på De Rosas dør og bad ham bygge cykler til hans Molteni-hold fra 1973.

De Rosa lavede 52 cykler om året alene for Merckx. Med en svejsebrænder i hånden og en cigaret i munden lavede han alle de rammer, der kom ud af døren. Dagene var lange, og han sov ofte med hunden mellem dækkene i stedet for at vende hjem til sin seng.

1980’erne og 1990’erne bragte ham mere succes. Han sagde: “Jeg havde travlt i de år. Det var en dobbelt tilfredsstillelse, penge og anerkendelse.”

Siden blev det kulfiber  der herskede over de fabriksgulve, som stålrør engang dominerede. De Rosa rullede stadig næsten 10.000 cykler ud i de seneste år og forsynede cykelhold og entusiasiske cyklister ud ad vejen til deres drømme.

I de sidste par år kørte det italienske hold Nippo-Vini Fantini og det bedste franske hold Cofidis med De Rosa-cykler med deres hjertemærker.

De senere år har hans tre  sønner Danilo, Doriano og Cristiano videreført De Rosa naturligvis med nyskabelser men med behørig hensyn til deres fars ånd.

“Jeg ville ikke ændre noget,” sagde De Rosa. “Selvfølgelig har jeg lavet nogle fejl, men det gode har opvejet det dårlige.”

RIP

Link

 

 

 

CYKELPORTALEN