CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

TEST: Praxis Cycles Alba TEST: Praxis Cycles Alba
Praxis Cycles blev grundlagt i 2007 af en af cykelindustriens veteraner David Earle, der havde en masse erfaring med i bagagen som udviklingsingeniør hos... TEST: Praxis Cycles Alba

Praxis Cycles blev grundlagt i 2007 af en af cykelindustriens veteraner David Earle, der havde en masse erfaring med i bagagen som udviklingsingeniør hos Bontrager, Spezialized og Santa Cruz Bicycles  som de mest kendte. David er nok mest kendt for sine affjedringssystemer, hvor Switch Suspension på Yeti cyklerne SB66 og 95 i årene 2011 og 2014 var noget af det bedste der kunne opdrives. Sideløbende havde han også længe puslet med sine egne Drivetrains som alternativ til de store kendte cykel komponent brands.

Cykelportalen tester Praxis Alba kranksættet velegnet til gravel og touring

Idag er Praxis leveringsdygtige indenfor  både kranksæt og krankbokse til landevej/gravel, MTB og elcykel. De findes både i kulfiber og støbt aluminium. Vores testkranksæt var i Alba serien, der har eksisteret en del år og løbende er blevet opgraderet så det nu understøtter både 10,11 og 12 speed drivetrain.

Specifikationer

 • Materiale: Støbt aluminium
 • Gearing: 48/32
 • Krankarmslængde: 172,5 mm
 • Q faktor: 148 mm
 • Aksel: M30 asymmetrisk 30/28mm
 • Vægt: 800 gram
 • Krankboks: M30 BSA 68/70mm
 • Lejer: lukkede i stål, fås med keramiske mod merpris
 • Vægt: 100 gram
 • Pris: kranksæt set til kr. 1.400,-
 • Pris: krankboks: set til kr 369,-

Afprøvning
Praxis Alba-kranksættet fås i et udvalg af fem krankboks-længder fra 160 mm til 175 mm og med mulighed for forskellige krankbokse, der passer til en bred vifte af rammeformater, herunder almindelig BSA og T47-gevind, BB30, PF30 og BB Right. Kranksættet kan konfigureres som 50/34t kompakt, 48/32t subkompakt og 52/36t midkompakt.
De to klinger er fastgjort til en aftagelig 4 arms spider med 160 mm og 104 mm BCD. Selve spideren er fastgjort til den højre krank med tre små torxskruer, og drejningsmomentet håndteres af en tandet udfræst grænseflade. Aluminiumsakslen der er fastmonteret på den højre krank, kræver en Praxis M30 krankboks, forbi aksel ligesom visse af de tidlige Truvativ typer har forskellig diameter. Den er således 30 mm i kædesiden og 28 mm modsat. Det er sådan set det eneste irritationsmoment ved dette kranksæt, da der så ikke kan bruges den mest gængse standard M30, og udbudet begrænser sig til Praxis eget samt Elvedes. Begge fabrikater kræver hver sit unikke aftrækker værktøj til fastspænding. Desværre en almindelig praksis, når producenterne prøver at fastholde en til deres egen standard.

husk at få den rigtige fætter med når du vælger krankboks. Praxis værktøjet er langt det billigste. Selve boksen leveres foruden den obligatoriske bølgede skive også med fem forskellige støvdæksler fra 0 til 5 mm tykkelse. Klingerne på kranksættet er Praxis egne og simplificerede udgave fra deres top modeller af LevaTime II X-klingerne.

Den støbte aluminiumskrank har en kasseformet yderside og en indvendig udskæring, der holder kædesættets vægt på omkring 800 g. Krankboksen tilføjer ca. 100 g, så totalvægten for testeksemplaret med 172,5 mm krank, BSA krankboks og 48-32 klinger er respektable 900 gram.

Kranksæt og boks er uproblematisk at montere naturligvis med det rette værkstøj. Når først klingesættet er sat fast med de tre små torx skruer, klares resten ved tilspænding i venstre side med en 8 mm unbraco. Alba løber subjektivt frit, med en smule modstand fra lejetætningerne. Dette aftager hurtigt after nogle ture. Stivheden fejler heller ikke noget. Denne tester har ikke kunnet mærke nogen forskel i forhold til tilsvarende kranksæt fra Shimano og SRAM. Kombinationen af en lidt mindre Q-faktor og 48/32 klingerne, gør Praxis Alba til et attraktivt valg for landevejs-, audax- og sportsryttere samt tur- og grus cyklister, der gerne vil have en anelse lavere gearing. Skiftefunktionen mellem de to klinger er også både tilforladelig, sikker og meget præcis.

Konklusion
Praxis Alba er et fornuftigt alternativ til de gængse store producenters kranksæt.  Den håndværksmæssige standard er høj og der er et stort udvalg af forskellige størrelser, gearinger samt et bredt udvalg af krankbokse i de gængse standarder. Et godt alternativt køb i disse tider hvor det kan være svært at få fat i store producenters kranksæt i løskøb.

Link

CYKELPORTALEN