CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

TEST: Shimano EX700 Explorer TEST: Shimano EX700 Explorer
EX700 Explorer fra Shimano henvender sig til allroundcyklisten som ud over gerne at være klikket fast til pedalen også er præsentabel og til at... TEST: Shimano EX700 Explorer

Vi har testet en cykelsko, Shimano EX700 fra deres Explorer serie. Skoen har været uændret på markedet i flere år, kun med nogle sæsonmæssige farveskift. Selv siger Shimano at skoen “also is made for walking”. Det måtte naturligvis efterprøves, da rigtigt mange cyklister efterspørger kliksko der er lidt mere tilgivende både i fremtoning og brugsmønster. Det er jo ikke alle cyklister der ønsker at ligne en lycraklædt cykelklovn med rapand sko ;o)

Cykelportalen har testet en Shimano cykelsko på de nordsvenske- og norske vej- og vandrestier.

Specifikationer

  • Overdel: 22 % genanvendt netstof
  • Sål: Ultread EX gummisål plus mellemsål med EVA skum
  • Features: Trepanels BOA lukke
  • Farver: Orange, Grøn, Oliven, Blå og Sort
  • Størrelser: 38 til 48
  • Stivhed: 5 (komfort) på en Shimano skala fra 2 til 12
  • Vægt: sikkert for tung :o)
  • Pris: set til kr. 899,-

Afprøvning
Shimano EX700 er udseendemæssigt mere sko end cykelsko, og vil kunne tilfredstille den gruppe af cyklister der gerne vil have en allround cykelsko der kan bruges til det meste. Og Ja de kan også bruges på en landevejsracer :o) Der er flere farver af vælge imellem lige fra det helt diskret sorte til det lidt mere rappe som testskoen der var i en afdæmpet mørk orange.

Shimano har altid været kendt for cykelsko hvor størrelsen passer med standarden for skostørrelser. Denne tester har en bred forfod og er aldrig gået galt i cykelbyen med sko fra Shimano, som jeg efterhånden har ejet en del af. Bevares Shimano har nok aldrig haft det WAU image mange specielt italienske skofabrikanter har. Til gengæld, er deres produkter altid i orden og gennemtænkte trods deres lidt anonyme og nogle vil mene, kedelige udseende. Men funktionelt er der intet at komme efter, hvor wau effekten af og til kammer over hos støvlefolket mod syd :o)

Et godt råd, de fleste sikkert godt ved, men alligevel ! Prøv/køb sko sidst på dagen. Din fod udvider sig i løbet af dagen, så derfor kan det være en god ide, specielt hvis du ligger på vippen mellem to størrelser, hvor det altid er bedst at gå en størrelse op. Ligesom med vandresko og støvler skal de fleste cykelsko også lige sætte sig en smule. Og så drop det online køb og betal en smule mere for at have prøvemuligheden hos en rigtig og naturligvis serviceminded cykelforhandler !

Testen af skoen har gået over en periode på godt seks uger, hovedsaglig på en cykelferietur hvor der er også er blevet gået rigtig meget. Skoen har en god relativ blød sål der viste sig yderst slidstærk, hvilket naturligvis er vigtigt af cyklen ude i terrænnet. Som eneste sko på cykelrejse/bikepackingturen er den et oplagt valg, vel og mærke hvis du kan leve med at den absolut ikke er vandtæt. Det er en udpræget sommersko til tørt vejr. Til gengæld tørrer den forholdvis hurtigt og udskiftes den billige standardsål med en bedre f.eks den vi netop har testet fra Elastic Interface er der ingen gener ud over våde fødder. En general betragtning ved næsten alle cykelsko vi har prøvet, skift den billige standard sål til noget bedre ! Her bliver virkelig sparet fra fabrikanternes side, selv på meget dyre sko.

Skoen har et BOA lukke der justere over tre store brede bånd, der fordeler trykket jævnt. Dette sammenholdt med den meget elastiske og vævede overdel gør skoen meget fleksibel og behagelig at have på.

Jeg havde en smule forbehold overfor at skulle på langtur med et sæt cykelsko med BOA lukke, men det er stort set blevet gjort til skamme. De har fungeret upåklageligt. Skoen er let at komme ind og ud af, selv når den er drivvåd og er hurtig at kunne justere lidt undervejs.  Eneste forbehold er vandring i tætte passager med klipper og buskads, hvor klikmekanismen af og til blev udløst. Her er den forstærkede og kraftige tåkappe forøvrigt rigtig god.

Skoen har været prøvet både med de traditionelle SPD klamper og MagPed klamperne vi vender tilbage til i en senere test. Begge var fuldt undersænkede og kom aldrig hørbart i berøring med underlaget, så du kan roligt tage dem på i kirke eller på kontoret :o)

I forhold til de meget stive og deciderede raceorienterede cykelsko er klampepositionen flyttet en anelse længere mod midten af sålen, hvilket naturligvis har en indvirkning på kraftoverførslen, men igen for de fleste vil det være en vane/tilvænnings sag.

Konklusion
Med EX700 får du en præsentabel universelt anvendelig cykelsko, skabt til at blive brugt til lidt af hvert. Den kan bruges i hverdagen på kontoret eller til indkøb. Det er en meget behagelig sko både at cykle og gå i. Som the “one and only”  fodbeklædning, primært til touring/bikepacking og dagligdagscykling er den et fornuftigt valg. En gennemtænkt og velprøvet cykelsko uden nogen diciderede svagheder, bortset fra det med vandet.

Link

CYKELPORTALEN