CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

BOGANMELDELSE: Giro d’Italia 1949 BOGANMELDELSE: Giro d’Italia 1949
Vellykket dansk oversættelse af Dino Buzzati Giro d'Italia fra 1949 BOGANMELDELSE: Giro d’Italia 1949

Dino Buzzati’s Giro d’Italia 1949 er lidt af en klassiker indenfor cykelsports reportage i prosa sprog.  Den er en af få cykelbøger der har overlevet tidens tand og som har inspireret mange andre forfattere. Er du stor fan af Jørgen Leths malende beskrivelser fra den franske Tour, vil denne bog sandsynligvis falde i din smag. Men også ikke cykelsportsinteresserede, der kan lide den gode langsomme og billedlige fortælling, langt væk fra vore dages hæsblæsende medieverden i overskiftsformer og fotos, vil uden tvivl kunne finde ro og glæde i denne bog.

Dansk oversættelse af Dino Buzzati’s Giro d’Italia 1949 udkommer idag

Bogen er gennem tiden blevet oversat til mange sprog men først nu til dansk.  Italiensk er næppe det letteste sprog at omsætte til danske gloser og hvor megen hjælp oversætteren Hanne Jansen har haft af Al og Deep L, skal jeg ikke kunne sige :o).  I store træk er den danske udgave dog vellykket og giver et nuanceret indblik i Dino Buzzati’s for den tids unikke sprogunivers.

Bogen er meget mere end  fortællingen om dette års Giro d’Italia 1949, hvor Fausto Coppi og Gino Bartali duellerede på de italienske veje. Den er også en samtidshistorie om efterkrigens Italien.

Leder du efter en traditionel reportage af  cykelløbet, må du søge andre steder.  Giro d’Italia 1949, er en samling af essays fra løbet i 1949, og det gør den skiller sig ud og gør den interessandt for langt flere end kun dedikerede cykelsportsentusiaster. Buzzati er i stand til at skrive som en “ægte” korrespondent i stedet for at være forpligtet til at skrive om hver etape, og han kan forgrene og udforske stedets historie, gennem mad og de folk han møder undervejs.  Hans observationer giver et godt og personligt indblik i det tidlige efterkrigstidens Italien, hvor folket i Giro’en så en ny æra tage sin begyndelse.

En bog der skal læses langsomt og som kan være en god base for en større forståelse for Giro’ens historie. Det italienske oplæg er en samling af hans klummer til avisen Corriere Della Sera, hvor de enkelte etaper stod listet bagerst med distance og etapevindere.  I den danske udgave er disse inkorporeret i de enkelte afsnit. Bagerst i bogen er desuden tre etaper skrevet af hans medreporter Ciro Verratti, der tydeligt viser forskellen mellem de to reporteres fortælle form.  En slags datidens Leth & Mader.

Om Dino Buzzati
Italiensk journalist og forfatter der levede fra 1906 til 1972. Anses som en betydelig romanforfatter i det 20. århundrede for værker som Il deserto dei Tartari – den tartariske steppe på engelsk – men han var også journalist for avisen Corriere Della Sera. Han havde været deres krigskorrespondent og var deres særlige udsending til at dække Giro d’Italia i 1949 sammen med den interne sportsreporter Ciro Verratti.

Bogen udkommer idag på forlaget Jensen&Dalgaard og har forord af Brian Nygaard.

Link

 

CYKELPORTALEN