CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

TEST: Lauf Trail Runner Boost TEST: Lauf Trail Runner Boost
Islandske Lauf Forks har begået en fjederforgaffel som skiller sig ud fra den gængse teleskobgaffel. Istedet bruger de tynde bladfjedre i kulfiber. En rigtig... TEST: Lauf Trail Runner Boost
Lauf TR Boost05
Ingen tvivl om at den moderne teleskob fjederforgaffel har gjort det mere behageligt at cykle på mountainbike. Men nogen letvægter bliver den aldrig i sammenligning med en fast forgaffel og desuden kræver den af og til lidt vedligeholdelse for at fungere optimalt.  I 2010 sad Benedikt Skulason og Gudberg Bjornsson på en bar i Reykjavik på Island og luftede ideer til at udvikle en gaffel uden bevægelig dele i traditionel forstand. Resultatet blev Lauf Trail Racer.

Lauf består af en fast forgaffel helt i kulfiber efter parallogramprincippet hvor selve den bevægelig del er monteret parallel med gaflen via 6 små bladfjedre i et kompositmateriale. Den fås i to størrelser og i tre udgaver. Den oprindelige Trail Racer, Trail Racer Boost som er genstand for denne test og den nyeste Carbonara til fatbikes. Vægten er omkring et kilo altså godt 300 gram tungere end de letteste faste forgafler og omkring 300 gram lettere end de letteste  fjederforgafler på markedet men væsentligt lettere end en typisk gaffel som ofte ligger mellem 1600 og 1800 gram. Bladfjedrerne fås i to udgaver afhængig af din vægt. Vandringen er 60 mm.
Lauf TR Boost02
Specifikationer
 • Størrelser: 29” eller 27.5+
 • Vandring: 60mm / 2.35”
 • Vægt: 1.000g / 2.2lbs (175mm steerer with Lauf axle)
 • Uaffjedret vægt: 260g
 • Bladfjeder:Regular (over 65 kg ryttere) og Light (under 70 kg ryttere)
 • Aksel: 15mm Lauf thru axle nav
 • Spacing: 110mm Rake 49mm Axle to crown 485mm Tapered 1 1/8” – 1 1/2” (total længde 250mm)
 • Min disk rotor størrelse: 180mm
 • Max dækbredde: 2.5” (29″) eller 3″ (27.5+)
 • Max ryttervægt: 110kg / 243lbs
 • Pris: kr. 7500,-

  Lauf TR Boost04
Afprøvning
Boost modellen er tilpasset den nye navbredde på 110 mm. Den var monteret på en Specialized Stumpjumber som i standardtrim kommer med RockShok RS1 forgaffel, men her ekstraordinært monteret med Lauf Trail Racer Boost. I min optik klæder det aparte design en moderne kulfiber hardtrail. Lauf gaflen er befriende enkel helt uden nogen justeringsmuligheder. Den har 60 mm vandring og ingen egendæmpning hvilket måske skulle syntes som et problem men i praksis arbejder systemet daddelfrit. 60 mm lyder umiddelbart ikke af meget men de 6 bladfjedre har en progressiv karakteristik hvilket betyder at jo tættere man kommer på det maksimale udsving desto hårdere bliver de, hvilket i praksis betyder at man skal køre over virkelig store forhindringer eller i huller før systemet banker helt i bund. Forgaflens absolut største force er dæmpning af små vibrationer og ujævnheder på skovstier og grusveje. Her er den simpelthen i en klasse for sig selv. Dette i kombination med den lave vægt og store stivhed samt parallogram princippet som så og sige snubler over forhindringer, gør at du kan køre endog meget stærkt på den type underlag uden at miste kontrollen.
For undertegnede var det befriende bare at cykle uden at tænke på rebound, gaffeltryk og lockout, da gaflen i 90 % af tilfældene bare tager de værste ujævnheder ud af din cykeltur og gør at du kan forcere terræn i høj fart. Lauf  giver hele 5 års garanti på gaflen.
Lauf TrailRacer er sikkert ikke fjederforgaflen for alle typer mountainbikere, men for den konservative XC rytter er den den et seriøst alternativ mod trenden af alverdens indstillingsmuligheder og unødvedig lang vandring. I den sammenhæng er den meget svær at komme uden om.
Lauf TR Boost01
Konklusion
Hvis du er til CrossCountry hvor fart og lav vægt har højeste prioritet så er Trail Racer Boost tæt på den optimale forgaffel.  Den er ekstrem stiv og absorberer alle små ujævnheder til rent UG. Igen viser parallogramprincippet sin force og princippet stiller spørgsmålstegn ved om de fleste overhovedet har brug for mere end 60 mm vandring.  Her på redaktionen glæder vi os til en version til de populære Gravelbikes hvor den er nærmest selvskreven til opgaven.
Vurdering-4
Link

CYKELPORTALEN