CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

TEST: Fibertec Pro Wash og Spray On TEST: Fibertec Pro Wash og Spray On
Cykeltøj mister pusten over tid og i daglig brug. Et effektivt vaskemiddel og den rette imprægnering kan puste nyt liv i det igen. Vi... TEST: Fibertec Pro Wash og Spray On

Fibertec02

De fleste moderne sportstøjs tekstiler har en grænse for hvor længe de kan opretholde deres egenskaber mht. åndbarhed og vandtæthed uanset hvordan du bruger dem.  Mange har den opfattelse at bare de vasker deres tøj regelmæssigt er alt på den sikre side. Men sådan er det ikke helt. Der kommer et tidspunkt hvor den fra fabrikken tilførte coating er vasket og slidt helt ud af tøjet.  Men det er der heldigvis råd for. Vi har kikket nærmere på et par produkter til vask af tekniske tekstiler og til efterfølgende imprægnering fra det tyske fima Fibertec der er udviklet og fremstillet i Tyskland.

Fibertec har et omfattende produktprogram til vask og imprægnering af både tøj og sko. Flere af deres produkter er blevet præmieret med Outdoor Editor Choice og Industri Award.  Alle produkter er fremstillet i bionedbrydelige materialer og stoffer. Man bruger heller ikke freon i spraydåserne til imprægnering.

Til denne test har vi kikket nærmere på et vaskemiddel, Pro Wash som bruges inden man imprægnerer med SprayOn.

Fibertec-ProWash-01

Pro Wash
Fås i 100ml, 250 ml og 1500 ml flasker. Den testede på 100 ml koster kr. 70,-
På et eller andet tidspunkt begynder de fleste jakker at miste deres svedtransporterende og vandtætte egenskaber fordi der opbygges en belægning, som ikke altid vaskes ud med et almindeligt vaskemiddel. Pro Wash går lidt mere i dybden og er specielt velegenet til materialer med en åndnede membran som Goretex eller Sympatex.  Man kan osgå bruges til andre materieler f.eks Fleece trøjer.

 

Fibertec-SprayOn-01

Spray On
Freonfrit Imprægningsmiddel som sprøjtes på tøjet efter vaskebehandling.  500 ml koster kr. 115,- Specielt forberedt til genopretning af Goretex membran.

Fibertec-Duo

Afprøvning
Begge produkter blev afprøvet på en regnjakke med Sympatex og et par Goretex handsker. Pro Wash er koncenteret så man skal ikke bryge særlig meget onkring 25 ml i vaskemaskinen og det halve hvis du klatvasker.  Selvom der ikke er tilsat parfume har ProWash en let parfumeagtig lugt som giver det nyvaskede tøj en frisk duft.  Selvom man godt kan bruge vaskemidlet hver gang man vasker (lidt dyrt i længden) er filosofien kun at benytte det når man efterfølgende vil imprægnere tøjet, da det mere effektivty vasker skidt ud af fiberne så imprægneringen kan blive mere effektiv. Den efterfølgende imprægnering foretages på helt tørt tøj og ved rumtemtemperatur. Her skulle 85 % af coatingen aktiveres. De sidste 15 % opnås ved at komme tøjet i tørretrombler ved lav varme  i 30 min. Først omrystes flasken og man sprayer et jævnt lag på tøjet. Det er vigtigt at gnubbe væsken ind i fiberne ved hjælp af en klud eller svamp. Herfetrs skal tøjet tørre 12 timer før brug. I brug kan man visult se at det virker ved at regndråber nu igen samles og løber af jakken. Subjektivt syntes jeg også at de åndende egenskaber blev bedre, både på Goretex og Sympatex membranen.

Fibertec-GoreTex

Konklusion
Kombinationen af Fibertec Pro Wash og Spray On er en fin løsning til at puste nyt liv i dit fritidstøjet, hvis det har tabt pusten mht til vandtæthed og åndbarhed.

Vurdering-4

Link

Del denne artikel...Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

CYKELPORTALEN