CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

TEST: Big Agnes Fly Creek HV UL1 TEST: Big Agnes Fly Creek HV UL1
Let og kompakt tre sæsons Bikepacking telt med fin apsis og siddehøjde TEST: Big Agnes Fly Creek HV UL1

I forbindelse med først Fatbiken og siden Gravel bikens udbredelse, er der opstået et nyt begreb, Bikepacking.  Ingen revolution, men en videreudvikling eller gren indenfor turcykling med telt og kogegrej.  Hvor klassiske turcyklister før i tiden gladeligt cyklede rundt med op til 50 kg bagage på tunge turcykler med 21 gear, er der idag gået fluevægt i “sporten” og en vis simplificering både mht udstyr og gearing, med udbredelsen af de nye x1 geartrains.

Bikepacking går i princippet ud på at spænde alt sit pickpak fast på styr, saddelpind og inde i rammen, uden brug af bagagebærer og afstivende rammer, selvom sidstnævnte igen har fået en udbredelse på de mere eksklusive Bikepacking produkter for at opnå den bedste understøttelse.

Også telte og bivuak udstyr har gennemgået en stor udvikling. Primært bliver tingene  stadig mindre og lettere. Således kan du idag få et super let og kompakt minitelt på under 400 gram, til den nette sum af kr. 23,- pr gram.

Til denne test har vores udsendte kravlet rundt og ligget på jorden i det nye specifikke Bikepacking telt Big Agnes FlyCreek HV UL1 Bikepack. Big Agnes er en stor amerikansk producent af friluftsudstyr.  De har base i Colorado og  specielt deres letvægtstelte Fly Creek og Copper Spur har et godt ry blandt letvægts vandrere og bjergbestigere.  Med udgangspunkt i netop disse to modeller har Big Agnes udviklet to specifikke Bikepacking modeller, hvor der er taget særligt hensyn til teltstængernes længde, pak volumen og befæstigelse på cyklen, samt visse andre funktionaliteter som er gavnlig for camping cyklister.  Vi har testet den letteste 1 personers model FlyCreek HV UL1 Bikepack.

Specifikationer

  • Vægt telt: 850 gram
  • Vægt pakket: 1008 gram
  • Oversegl opsætning: 652 gram
  • Pakket størrelse: 13 x 30 cm
  • Gulvareal: 1,77 m2
  • Footprint vægt: 142 gram
  • Brug: tre sæsons
  • Indertelt Dimensioner 219 x 71 x 97 cm
  • Pris: kr. 2599,-
  • Footprint: kr. 479,-

Afprøvning
Big Agnes FlyCreek HV UL1 leveres i en særlig kompressionpose som har de nødvendige remme så den let kan monteres direkte på cyklen, primært på styret eller overrøret på rammen. Men de små dimensioner gør også at det snildt kan være i større saddeltaske eller på forgaflen.

I forhold til det oprindelige design, er det primært teltstængerne der er gjort kortere og nu kun er 25 cm lange. Teltet er pakket i den store pose sammen med pløkke og snore, mens stængerne ligger i deres egen lille pose som sidder uden på den store pose.

Inderteltet er gult/hvidt/grå, med  bund i vandtæt ripstop nylon 1200mm vandtryk. Det samme gælder for overseglet. Midterstykket er tæt vævet polyester i farven hvid og øverst et åbent fuldt ventileret polyester net i gråt. Overseglet er gråt, og materialetvalget er ekstremt tyndt og let. Teltet leveres uden footprint, der skal købes seperat. Det er ikke nødvendigt kun hvis  man kun vil bruge oversejlet alene for at kunne fæstne stængerne.  Stængerne er et tredelt system med en bue oppe ved indgangen og en enkelt i midten. Man starter med at sætte inderteltet op og klikker efterfølgende oversejlet på dette. Det betyder at inderteltet kan selv kan stå og benyttes seperat når det er rigtig varmt og tørt uden fugt.

Teltet fæstnes via snore og de medfølgnede meget lette pløkke (13 stk). Overseglet klikkes fast på inderteltet med kliklåse og spænden til med remme. Der er farvekode på låsene så man vender dem rigtigt.

Inden brug er det klogt at kontrollere at alle snorene  er tilstrækkelig fastgjort. Da de er ekstremt tynde har de let ved at gå op.  Der medfølger ekstra snore og velco lukke, samt et samleled til stængrene hvis uheldet skulle være ude og en af dem knækker.

Teltet har nærmest en kileform med en meget smal og lav fodende mens indgangspartiet er rigelig højt til at man kan sidde oprejst. Bredden i indgangspartiet er  godt en meter og højden den samme mens fodenden er som et typisk liggeunderlag godt 70 cm. Længden er 219 cm.  Inden i teltet er der lommer og en smart hylde i fodenden hvor man kan lægge tøj og andre fornødenheder. Øverst ved indgangspartiet er der plads til cykelhjelmen og uden på overseglet er et par remme som kan fastholde en cykeltrøje eller et håndklæde hængt til tørre. Der er ekstra barduner i hver siden af overseglet til yderliger fastspænding og opstramning i kraftig vind. Under normale omstændigheder behøves de ikke.

Teltet er forbavsende rummeligt af et et persons telt at være. Det føles ikke klaustrofobisk og de lyse farver understreger dette. Der er fin plads til liggeunderlag og sovepose samt lidt ekstra tøj og andre fornødenheder i hver side ved indgangspartiet. Absisen er tilstrækkelig stor til at kunne rumme både rygsæk og mindre Bikepacking tasker.

Det er en stor behagelighed at kunne sidde i ly med overseglet åbnet og lave mad hvis det regner. Teltet er uhyre godt ventileret men kan alligevel godt bruges selv på kolde forårs og efterårsdage. En fin detalje er de røde reflekser på overseglet som gør det synligt om natten. Som ekstraudstyr kan teltet udstyret med et smart og let lyssystem.

Konklusion
FlyCreek HV UL1 Bikepack er et fremragende telt der foruden lav vægt og lille pak volumen også har en både anstændig siddehøjde og en fin apsis. Teltet har mange fine features specielt til cyklister.  Med en pris på godt 3.000 kr for telt inklusiv footprint, ligger det naturligvis i den høje ende for et  1personers telt.  Men kvaliteten, funktionaliteten og den lave vægt retfærdiggør det til dels.

Link

CYKELPORTALEN