CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Specialized går tilbage til rødderne Specialized går tilbage til rødderne
Den amerikanske cykelgigant Specialized genopfinder mountainbiken og går tilbage til rødderne med deres Stumpjumper Expert Carbon EVO R 29, En twentyniner med det legendariske... Specialized går tilbage til rødderne

stumpjumper 1981

Dem som trådte deres barnesko ud i den for datidens nye disciplin, cykling i skoven på tykke dæk,  kan sikkert huske den legendariske Specialized Stumpjumper. Den første model kom i 1981 og var  i Tange Prestige stålrør.  Den amerikanske MTB rytter  Ned Overend  kørte alle sine syv mesterskaber hjem på selvsamme cykel.  Cyklen var tung som et ondt år, men dens flade vinkler og lange akselafstand gjorde den suveræn på de lange nedkørsler. En rigtig “hovedet under armen” skovtraktor som altid reddede en ud af enhver dumdristig manøvre.  Små 10 år efter var Specialized de første til at introducere  en mountainbike i kulfiber, resten er historie.

Nu mere end 30 år efter hører Specialized til en af de største cykelproducenter på markedet.  Stumpjumper navnet har holdt ved igennem alle årene, i forskellige udformninger. Men nu lancerer Specialized en uaffjedret hardtrail som på fornem vis har aner tilbage til udgangspunktet fra starten af firserne. En i mine øjne ægte Stumpjumper i årevis.

stumpjumper-2013-04

Stumpjumper Expert Carbon EVO R29
Niner Bikes var de første, til at se, at med den nye twentyniner trend, var affjedring knap så nødvendigt, ihvertfald hvis det skulle gå rigtig stærkt og det skulle være let.  Deres Niner Air9 fik på fornem vis, flot og stilrent design tilbage på mountainbiken.  Specialized har med Stumpjumper EVO R29 taget teten op og forfølger nu den samme linie.  Stumpjumper EVO R29 er en ren konkurrence orienteret hardtrail med SRAM 1×10 gear og en nyudviklet fast Specialized Chisel kulfiber gaffel.

Rammen er en 8M carbon 12K HT frame med  twentyniner geometri og tilspidset kronrør, hule dropouts i kulfiber og en PressFit krankboks PF30 BB.  Den nyudviklede faste forgaffel Specialized Chisel , er højde korrigeret og lige som rammen med tilspidset styrrør. Roval Control 29 hulene er modificerede for øget stivhed  bl.a med nye pålidelige aluminiunsnav og overdimensionerede 28mm end caps samt de ekstremt stive og stærke DT Swiss Super Comp eger.  Dækkene er S-Works Renegade 29 x 1.95″ foran og Renegade Control rear dual-compound bagpå.

stumpjumper-2013-02

Disse dæk er bygget for lav rullemodstand og cross country racing.  SRAM superlette S-2200 10-speed, 34T single ring kranksæt med PF30 spindel giver stivhed, performance og effektivitet. S-Works FACT 680 mm flat bar styr i kulfiber. Magura MT6 hydraulistiske skivebremser sørger for at dyret kan stoppe effektivt. SRAM Type 2 X0 short cage 10-speed bagskifter og XCX 1×10 chainguide holder kæden på plads uanset hvilket gear du kører i på PG-1050, 10-speed 11-36t kassetten.

Desværre udbydes modellen ikke i det danske Specialized program men måske denne omtale og øget interesse kan få dem på bedre tanker.  En mountainbike der fortjener større udbredelse.

 

 

CYKELPORTALEN