CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Kender du Merino uld ? Kender du Merino uld ?
Vi gør op med myten om Merino uld, vidunderstoffet, der bliver brugt af så mange producenter i cykelverdenen. Kender du Merino uld ?

Det er virkelig utroligt, men den dag idag møder du stadig cykel forhandlere, der ikke er klar over, at merinould vil holde deres kunder køligere under varme forhold end syntetiske. Formodentligt fordi de relaterer merinould til den trøje, de har på om vinteren.

Forbrugerne er i årevis blevet hjernevasket til at tro, at syntetiske stoffer er en fiber med højere ydeevne. Dette skyldes, at store aktører på markedet for sportstøj promoverer fordelene ved at suge og tørre. Hvad de dog ikke fortæller dig, er det faktum, at syntetiske stoffer varmer dig op og faktisk får dig til at svede mere!  Så hvorfor er uld stoffet så en god mulighed hele året rundt i cykelbutikkerne.

Fugtstyring
Merinouldfibre er i stand til at overføre store mængder fugtdamp – som kroppen danner ved træning – og sprede den ud i den omgivende luft. Mikroklimaet over huden bliver til gengæld mindre klam af fugtdampe, hvilket efterfølgende reducerer mængden af ​​sveddråber.

Temperatur regulering
Baseret på de egenskaber, der er skitseret ovenfor, har merinould vist sig at være det ideelle varmeregulerende materiale: varmt, når det er koldt, og takket være dets naturlige fornemmelse og overlegne fugttransporterende egenskaber, køligt, når det er varmt.

Antibakteriel
Vidste du, at sved ikke kun indeholder vand og salt, men også olier, fedt og andre organiske forbindelser? Faktisk indeholder den også alt, hvad der var på vores hud, såsom lotioner. Når vandet i vores sved transporteres gennem syntetiske stoffer, sætter dets bestanddele sig fast i porerne i materialets fibre.

De indespærrede materialer skaber en uimodståelig fest for bakterier. Bakterier begynder derefter at arbejde for at skabe den lugt, der er synonymt med syntetisk cyklussæt. Fibrene i Merinould er anderledes end deres menneskeskabte modstykker af to simple grunde: overfladen giver ikke en matrix, som de bakterieelskende svedforbindelser kan lide at klynge sig til; og i modsætning til syntetiske materialer, Merinofibre har ikke en statisk ladning, hvilket gør dem endnu mindre attraktive for bakterier.

Ikke kløende
Der er en misforståelse om, at Merino er kløende. Dette er baseret på, at normal uld ikke er så glat. Merinould er dog glat, blødt og stærkt – faktisk er superfine merinofibre en femtedel af størrelsen på et menneskehår.

Bedre for miljøet
På grund af de petrokemikalier, der bruges i fremstillingsprocessen, og de aggressive kemikalier, der kræves for at rense dem, ender syntetiske materialer med at være temmelig miljøfjentlige. Læg dertil, at når først stanken bliver for slem, bliver de ikke så let genbrugte og ender som regel på lossepladsen.

Dette gælder ikke i samme grad merinould. Grundmaterialet kan næppe være mere naturligt og der er ingen krav til kemikalier for at holde de grimme lugte i skak. Og efter mange års brug, når du ikke gider det mere kan simpelthen genbruges eller efterlades til biologisk nedbrydning.

Den australske producent Ashmei har en god forklaring uld omkring merino uld på: www.ashmei.com/becoolinwool

CYKELPORTALEN