CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Den perfekte vintercykel Den perfekte vintercykel
Fire afgørende punkter gør forskellen, når talen falder på den ideelle vintercykel Den perfekte vintercykel

Rigtige cyklister, er dem der cykler hele året, hver dag, uanset vejret og bruger cyklen som et dagligt transportmiddel. For den slags cyklister er minimal vedligeholdelse, pålidelighed og synlighed mere afgørende end fart, lir og lav vægt.

Skal du have en næsten perfekt vintercykel, er der iflg. Cykelportalen fire afgørende features som gør forskellen. Selvom kæder og tandhjul stadig er det fremherskende drivsystem til langt de fleste cykler, er de ikke nogen videre god cocktail gennem en kold og saltet vinter, hvor man ofte glemmer den løbende rengøring og vedligeholdelse, når man kommer træt hjem fra arbejde, en mørk og råkold vinternat.

1. Bæltedrev.
Bæltedrevet er langfra nogen ny opfindelse, men stiller særlige krav til mange forskelige længder og en åbning i stellet. I mange år var bæltedrevet forbeholdt de helt dyre cykler, men flere og flere producenter har fået modeller i programmet til mellem 8 og 10.000 kr. endda blandt de store etablerede brands. En outsider fra Ikea til kun godt 4.000 kr. er undtagelsen, der burde få flere af de store til at tage sig gevaldigt sammen og reducere priser og luksus features…
Bæltedrev har en ekstrem lang levetid og er ikke afhængig af smøremidler. Samtidig er de næste imune overfor sne, sjap og salt, som hurtig kan skylles af med almindelig vand.

2. Indvendige gearnav
Udvendige gear hører efter vores overbevisning ikke hjemme på en cykel som skal bruges hele året, med mindre man er indstillet på løbende vedligeholdelse og justering. Indvendige gearnav er næsten vedligeholdesfri bortset fra kabelføringen til gearskiftet, hvor man skal gå efter de systemer som har aftagelige wire via en clickbox.

3. Metalskærme
Plastikskærme er billige og lette, men er rent ud sagt noget skrammel, der knækker og bukker. Specielt på de cykeltyper med brede dæk burde plastikskærme bandlyses. Metalskærme holder formen og funktionen i mange år.  Få af de større producenter har dem monterer som standard på udvalgte modeller, men ellers er der kun får producenter af dem i løssalg som Curana og  Henkelman  

4. Dynamolys
Har man først engang haft dynamolys på sin cykel, er der ingen vej tilbage. Det er effektivt bekvemt og virker altid, og jo bevares, der er lidt rullemodstand, men skal du vinde cykelløb, eller bare sikkert og bekvemt frem ?

Den “perfekte” vintercykel er ikke billig, men alligevel indenfor rækkevidde for de fleste, og en god investering på den lange bare, da du vil kunne komme igennem adskellige vintre uden døde batterier, knækkede skærme og rustne kæder…

Relaterede artikler

 

CYKELPORTALEN