CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Den perfekte vintercykel Den perfekte vintercykel
Flosken "Gå aldrig ned på udstyret får en lidt anden betydning som vinter/helårs cyklist -Cykelportalen's fire råd plus en ekstra Den perfekte vintercykel

Er du en af den slags cyklister der bare elsker at cykle hele året rundt af den ene eller ande grund, hver dag, uanset vejrlig og bruger cyklen som et dagligt transportmiddel. For den slags cyklister er minimal vedligeholdelse, pålidelighed og synlighed mere afgørende end fart, lir og lav vægt og sårbarhed mod naturens luner.

Flosken “Gå aldrig ned på udstyret får en lidt anden betydning som vinter/helårs cyklist

Skal du have en næsten perfekt vintercykel, er der iflg. Cykelportalen fire afgørende features der gør forskellen plus en enkelt outsider KEEP it SIMPLE. Selvom kæder og tandhjul stadig er det fremherskende drivsystem til langt de fleste cykler, er de ikke nogen videre god cocktail gennem en kold og saltet vinter, hvor man ofte glemmer den løbende rengøring og vedligeholdelse, når man kommer træt hjem fra arbejde, en mørk og råkold vinter aften.

1. Bæltedrev.
Bæltedrevet er langtfra nogen ny opfindelse, men stiller særlige krav til mange forskelige længder og en åbning i stellet. I mange år var bæltedrevet forbeholdt de helt dyre cykler, men flere og flere producenter har fået modeller i programmet helt ned omkring de  5.000 kr. endda blandt de store etablerede brands. Desuden ser vi også flere og flere alternative og billigere producenter til de  toneangivende Gates Carbon Drive.
Bæltedrev har en ekstrem lang levetid og er ikke afhængig af smøremidler. Samtidig er de næste immune overfor sne, sjap og salt, som hurtig kan skylles af med almindeligt vand.

2. Indvendige gearnav
Udvendige gear hører efter vores overbevisning ikke hjemme på en cykel der skal bruges hele året og specielt ikke som vintercykel, med mindre man er indstillet på løbende vedligeholdelse og justering. De mange gear og meget små tolerancer gør det endda kun endnu værre. Moderne udvendige gear med indexsering er meget sårbare.  Indvendige gearnav er næsten vedligeholdesfri bortset fra kabelføringen til gearskiftet, hvor man skal gå efter de systemer som har aftagelige wire via en clickbox. En endnu bedre men også ret bekostelig løsning er de nye helt lukkede gearkasser som sidder i krankboksen.

3. Metalskærme
Plastikskærme er billige og lette, men er rent ud sagt noget skrammel, der knækker og bukker. Specielt på de cykeltyper med brede dæk burde plastikskærme bandlyses. Metalskærme holder formen og funktionen i mange år.  Heldigvis har vi de senere år set stadigt flere producenter sætte ordentlige permanente metalskærme på deres cykler.

4. Dynamolys
Har man først engang haft dynamolys på sin cykel, er der ingen vej tilbage. Det er effektivt bekvemt og virker altid, og jo bevares, der er lidt rullemodstand, men skal du vinde cykelløb, eller bare sikkert og bekvemt frem ?

Den “perfekte” vintercykel er ikke billig, men alligevel indenfor rækkevidde for de fleste, og en god investering på den lange bare, da du vil kunne komme igennem adskellige vintre uden døde batterier, knækkede skærme og rustne kæder og udvendige gearskiftere som ikke virker…

Keep it Simple
Orker du ikke tunge cykler med masser af gear og brede dæk, er den mest optimale løsning stadig et cykel uden gear, også kaldet en Hipster eller Fixie Bike blandt kendere.

 

 

CYKELPORTALEN