CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

ANMELDELSE: Over alle bjerge ANMELDELSE: Over alle bjerge
Dansk oversættelse af Cyclist Ride - The Greatest Cycling Routes In The World ANMELDELSE: Over alle bjerge

Julen er altid den tid på året hvor der udgives en mængde bøger til at lægge under juletræet. Det gælder naturligvis også cykelrelateret litteratur. Cykelbøger om Alperne og Pyrenæerne er ikke ligefrem en mangelvare.

Med Over Alle Bjerge er der nu kommet en ny dansk oversættelse af Cyclist Ride – The Greatest Cycling Routes In The World der omtaler det engelske cykelmagazin’s  bud på de 50 bedste cykelruter i verden.

Bogen er primært tiltænkt landevejscyklister der helst vil have asfalt under dækkene, men andre kan også finde inspiration til deres helt egen tur og rute. Om de 50 valgte ruter er udslagsgivende for at være de bedste, skal jeg ikke afgøre, det er sikkert meget afhængig af den enkelte læsers øjne og preferencer. Men bogen bæger præg af de sikre valg. kendt og cyklet af de fleste, og det er også med denne anmelders øjne, dens svaghed.

Denne anmelder havde nok håbet der var lidt mindre Europa og lidt mere Verden. Bogen bæger præg af at forfatteren er bosiddende i Storbritanien, der får en righoldig dækning. Og det er egentlig bogens bedste afsnit, da de engelske øer byder på masser, af for mange ,uudforskede små landeveje i storslået natur, hvor det omskiftelige vejrlig ofte også  er en stor del af oplevelsen.

Alperne og Pyrenæerne er gamle kendinge der i forvejen er righoldigt dækket i megen anden cykellitteratur.  Heldigvis har der da indsneget sig nogle enkelte lyspunkter.  Mangart passet i Slovenien er en af dem. Duuorodalen i Portugal er en anden.  Det europæiske ø-rige får også god dækning med Troodos bjergene på Cypern og de næsten øde bjergveje på Kreta.

Mod nord får Atlanterhavsvejen i Norge credit sammen med det skotske højland.  Resten af verden syntes denne anmelder, er lidt tyndt repræsenteret, med Atlasbjergene i Marokko, Rocky Mountains i USA samt Vietnam og Hawaii. Et absolut højdepunkt er det nordlige højland i Etiopien. Et område  der alene kunne skrives en hel bog om.

Hvorfor Hong Kong er taget med når Kina har så meget andet at byde på, som de bjertagende veje langs bjergkæden ind til Tibet omkring Lijang, bare for at nævne en af rigtig mange.

Taiwans Hehuanshan Road der går tværs over øen op i mere end 3.200 meters højde og gennem Taroko slugten havde også været oplagt at tage med. Den regnes idag for et “must ride” for bjergivrige landevejscyklister.

Både billed og grafisk  er bogen imponerende flot, selvom mange af billederne har nogle år på bagen, alene dømt ud fra cyklerne og cyklisternes påklædning. Rutegrafikken kunne godt være suppleret med nogle kendte fikspunkter for at gøre det lettere at lokalisere.

Jesper Ralbjerg er sluppet heldig fra oversættelsen og bruger egne danske udtryk fremfor slavisk bare at oversætte den engelske tekst.

Over Alle Bjerge læner sig tæt op af den original engelske titel og giver som sådan ikke noget ekstra, andet end at den er på dansk. Skulle den have haft lidt mere bid og aktualitet burde den opdateres og suppleres med nogle nye ruter.  Er du på udkik efter en gave til landevejscyklisten, er den et udmærket bud.

Over Alle Bjerge udgives på Turbine Forlaget. Den er på 224 sider og indbundet. Den koster kr. 299.95,-.  ISBN: 9788740665024

Link

CYKELPORTALEN