CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Anmeldelse: Annie Londonderry’s Extraordinary Ride Anmeldelse: Annie Londonderry’s Extraordinary Ride
Peter Zheutlin har begået en usædvanlig cykelbog, om en usædvanlig kvinde, på en usædvanlig cykeltur jorden rundt i året 1894-95. Fra fuldstændig ukendt... Anmeldelse: Annie Londonderry’s Extraordinary Ride

annie05

De senere år er der nærmest gået inflation i at cykle jorden rundt.  Og hvor det før var noget man gjorde ud af egen lomme, er det nu i stigende grad finansserede projekter som i sidste ende skal tilgodese kommercielle interesser. Denne form for økonomisk prostitution, er ikke noget nyt fænomen. Vi skal helt tilbage til cyklens barndom for at finde de første beretninger om en helt bemærkelsesværdig kvinde Annie Londonderry der i juni måned 1894 cyklede fra Boston på en 20 kg tung damecykel af mærket Columbia, en revolver og lidt ekstra undertøj.

Gennem mere end fire år har forfatter og freelance journalist Peter Zheutlin gravet sig ned i historien om sin grandtante Annie Londonderry som var  jødisk immigrant, mor til tre og gift med en hosekræmmer fra Boston. Det er der kommet en brandgod bog ud af som graver bag om historien og kortlægger Annie’s cykeltur verden rundt, en tur som i virkeligheden var temmelig langt fra det indtryk hun gav medieverden i sine rejseberetninger.

annie04

Annie Kapchowsky, som var hendes rigtige navn havde oprindelig en plan om at cykle jorden rundt på 15 måneder.  Dette ville udløse en gevinst ved et væddemål på $5000, et for datiden astronomisk beløb.  Annie ville klare til dagen og vejen ved at sælge reklameplads på hendes cykel og tøj og stille op til cykelløb og andre gøremål, samt skrive autografer.  Allerede inden start skiftede hun navn til Londonderry som klingede bedre i medierne.  Dette var hendes første færd ud i selv iscenesættelsens “ædle” kunst. En kunst som for hendes vedkommende tog overhånd.

Boston – New York -Chicago – New York
Annies oprindelige plan var at cykle mod vest på til San Francisco og tage et skib herfra.  Hun nåede dog ikke længere end til Chicago i oktober måned, træt og udmattet.  Den tunge damecykel og den upraktiske dame beklædning  havde gjort sit.  At nå over Rocky Mountains inden vinteren var omme var udelukket, så for ikke at tabe ansigt, foretog hun en kovending og proklamerede nu at hun ville slå rekorden på cykel fra Chicago til New York.  Heldet var med hende, da hun fik tilbudt en ny cykel i form af en 10 kg let Sterling herrecykel istedet for den tunge damecykel.  Desuden fik hun økonomisk hjælp mod at reklamere for Sterling. Damebeklæningen blev udskiftet til lange bukser og i november måned var hun tilbage i  New York, hvor hun opholdt sig julen over inden hun steg på en damper til Marseille hvor hun ankom i februar måned.

annie02

Europa og Fjernøsten
Fra Marseilles cyklede hun til Paris.  Undervejs blev der bragt adskillige avisartikler om hende, som bogens forfatter Peter Zheutlin har valgt at bringe uredigeret i bogen.  De fleste af artiklerne var det pure opspind fra Annies side når hun i øjeblikket blev fanget i at fortællen en god historie der ville gøre sig godt på tryk, f.eks at hun var blevet overfaldet på sin færd igennem Mellemøsten.  På strækningen fra Suez til Shanghai går det dog helt galt da der ikke længere er sammenhæng mellem de historier hun giver til pressen og det faktum at hun stod på passagerlisten på en skib.  Da hun forlod Marseilles havde hun under 8 måneder til at gennemføre resten af turen. Det var næsten en fysisk umulighed.  Og da hun proklamerer at have været med i frontlinien i krigen mellem Japan og Kina begynder mistroen for alvor at melde sig blandt kritikerne.

annie03

Hjemme igen
Den 23 marts 1895 ankommer hun til San Francisco og modtages som en dronning. Al tvivlen om hendes rejse er for en stund glemt da hun nu fremstår som et symbol for den nye frigjorte kvinde.   Det er dog svært at løbe fra kilometertælleren på hendes Sterling cykel som viser 7. 280 miles.  I følge planen  skulle hun have cyklet godt 20.000 miles. Sidste del af turen tilbage til Chicago gør hun noget af af vejen i selskab med Mark Johnson som var medlem af en lokal cykelklub. Allerede på andendagen bliver hun kørt ned men er dog på benene efter et par dage, men med sædvanlig sans for overdramatisering fortæller hun en lokal avis at hun var døden nær og sengeliggende i 5 uger. Den 25 september når hun endelig Chicago.

Annie Kapchowsky   som var hendes fødenavn var for den tid en mester i selv iscenesættelse og omtale.  På hele turen udnyttede hun alle muligheder for at reklamere for sit projekt, et projekt som i virkeligheden var temmelig langt fra det planlagte. Hun var formodentlig den første kvinde som forsøgte at cykle verden rundt, men samtidig var hun også en mester i selv iscenesættelse og temmelig lemfældig omgang med sandheden i den gode histories tjeneste.  Bogen er velskrevet og meget underholdende at læse. Den giver endvidere et godt indblik i datiden.

Annie01

Link

CYKELPORTALEN