CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

TEST: Shimano STEPS E7000 TEST: Shimano STEPS E7000
Den nye STEPS E7000 var et overbevisende bekendskab ude på sporene, og lover godt for de mountainbikere som gerne vil have lidt hjælp på... TEST: Shimano STEPS E7000

Foto: Shimano

Selvom elcyklen for længst har slået sig fast som cykeltype, bliver den stadig anset lidt som at snyde, specielt af mange hardcore motionscyklister. Men set i lyset af vores overvældende trængselproblemer med en bilpark som i den grad forpester og dominerer land og by, er elcyklen et udmærket alternativ, og måske et af midlerne til at få flere ud af bilen. (så længe det ikke regner og er koldt) Men om den er løsningen på alle vore trængsels bønner er nok tvivlsomt. Her skal tænkes radikalt mere nytænkende.

I forbindelse med cykelfestivallen Roc d’Azur på den Franske Rivera, blev vi inviteret af Shimano til en kort præsentation og efterfølgende prøvekørsel i det smukke landskab omkring Fréjus.

Foto: Irmo Keizer

Det er ingen hemmelighed at Shimano har haft en lidt svær start, men er nu for alvor kommet ud af starthullerne med deres STEPS motorsystemer og en veludbygget service organisation på linie med det vi kender fra bilbranchen. STEPS er forkortelsen for Shimano Total Electric Power System. Shimano har med den nye STEPS E7000 nu fire motorsystemer i programmet, der alle bygger på centermotoren. Et af de områder hvor Shimano skiller sig ud er deres systemintegration med eksisterende gear komponenter. Noget vi ikke har været vant til på den front og som betjeningsmæssigt giver dem et forspring.

Den nye STEPS E 7000 er tænkt til MTB markedet og udfylder hullet mellem topmodellen E8000 og entry modellerne E6000 og E5000, der mere er tiltænkt touring og dagligdagscykler. Shimano har med STEPS E7000 prioriteret lang batteritid og simpel betjening meget højt. Samtidig er støjniveauet sænket med 2 db. Det lyder ikke umiddelbart af meget men 3db er en fordobling.

Foto: Irmo Keizer

Noget som er imponerende og viser noget om japanernes systematik er at de sender deres udviklingsfolk med på de præsentationer Shimano afholder. De cykler med og efterfølgende indsamler de vores kommentarer. Det er positiv produktfeedback og noget som andre kunne lære meget af.

Specifikationer

  • Moment: 60Nm
  • Vægt: 2,8 kg
  • 36V  250W
  • Support: op til 25 km/t
  • E-Tube kompatibel
  • Tuning: App
  • Batteri: 418Wh eller 504Wh
  • Opladbar: 1000 gg

Foto: Irmo Keizer

Afprøvning
Testcyklen var en spritny Merida eOne Sixty 500. En fuldaffjedret trial cykel, som kommer på markedet næste år.

Det første som bemærkes er den dejlige simple betjening. Et lille fikst display hvor der er fire motorindstillinger, Off, ECO, Trail og Boost.  De betjenes via en lille rund skifter med to knapper som sidder ude ved styrgrebet. Alternativt kan man få dem indbygget i Shimanos Deore skiftegreb.  Da Shimano har prioriteret batteritid højt er moment sat en smule ned i forhold til topmodellen. En andrn ting som specielt ikke elektrificerede cyklister vil hilse velkommen er inbygningsbredden som nu er reduceret så den ligger meget tæt op af det vi kender fra almindelige, altså afstanden mellem pedalarmene.

Foto: Irmo Keizer

Naturligvis er en elcykel tungere men fordi motoren ikke mærkes når den er slukket, har man en tendens til at køre uden motor når man ikke behøver, det betyder at du sparer batteri. Ved normal drift i Eco og Trail Mode er motoren pratisk talt helt lydløs, mens den i Boost snerer en smule.

Der hvor STEPS E7000 for alvor skiller sig ud er den fuldstændig udramatiske motorregulering som hjælper dig når du har brug for det. Cykler du stille og roligt med lav kadance er motoren stort set uvirksom men så snart du sætter kadancen op så øges motorhjælpen. Under stort set hele turen var ECO og Trail mode fuldt ud rigeligt og alt foregik helt udramatisk med fuld kontrol. I Boost kommer der noget mere liv i motoren men ikke i samme grad som vi kender det fra topmodellen og andre konkurrende systemer. Noget specielt nybegyndere vil sætte pris på da du stadig er i kontrol over cyklen.

Foto: Irmo Keizer

Denne beherskede motorhjælp og lidt lavere moment betyder at rækkeviden er øget væsentligt, hvilket er meget afgørende en hel dag ude på sporet, eller på en tur gennem alperne, på en af de nye populære eMTB ture. På den godt tre timer lange tur i afvekslende og meget kuperet terræn lykkedes det mig kun at dræne batteriet omkring en trediedel. Det er imponerende og lover godt for de kommende nye cykler med systemet. Ligesom topmodellen er der udviklet en app som gør det muligt selv at tweeke nogle af motorindstillinger. Den var ikke klar på testtidspunktet.  Omkring Merida cyklen, er der sket meget mht til balance og køreegenskaber, som nu ligger meget tæt op af det man oplever på en trial cykel uden motor.

Foto: Shimano

Konklusion
Shimano STEPS E7000 er en uhyre vellykket motorløsning som på fornem vis integrerer elektrisk motorhjælp med den naturlige måde at cykle på mountainbike. Betjeningen er simpel og batterikapaciteten er imponerende.

Forbrugerne kan forvente at se de første MTB modeller med den nye motor i starten af det nye år.

Foto: Irmo Keizer

Link

CYKELPORTALEN