CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Ny Stumpjumper fra Specialized Ny Stumpjumper fra Specialized
Navnet er det sammen, men den nye Stumpjumper er langt fra 1981 førsteudgaven... Ny Stumpjumper fra Specialized

Specialized Stumpjumber er lidt af et ikon indenfor mountainbikes. Første gang lanceret i 1981 som en af de første serieproducerede mountainbikes.  Specialized har bibeholdt navnet, men der er sket radikale ændringen siden.

Nyeste udgave er en fuldtaffjedret trialbike, der er blevet yderligere optimeret og gjort mere effektiv til specielt tekniske passager, hvor mange oplevede en lidt svingende kontrol på den tidligere modeller.

Fremfor at designe det hele på en computer, blev der til den nye Stumpjumber konstrueret forkellige prototyper med forskellig stivhed. Specialized fabriksteams ryttere blev udstyret med dem til løb, og deres feedback blev herefter analyseret og der blev foretaget ændringer på kulfiberlagene.

Denne process blev foretaget nogle gang indtil både ingeniører og ryttere var tilfredse med resultatet.  Selv siger Specialized at den nye Stumpjumber nu er så retningsstabil at det føles som at køre på skinner og kalder det  “Rider-First Engineered™”

Specialized har fjernet alle kabelstop på stellet, hvilket har gjort det både betragteligt lettere og stivere. Med den nye svingarm er kulfiberstrukturen gjort mere effektiv,  og ved hjælp af nyeste FEA (Finite Element Analysis) er det nye design op mod 20% mere effektivt end tidligere model.

Systemintegration af affjedring
Både forgafel og bagdæmpere bliver custom fintunet. Det betyder i praksis at hver dæmper bliver individuel parret med den stelstørrelse  de skal sidde på, så rytteren altid cykler i det såkaldte ‘Sweet spot’ som gerne skal ligge i midten af justeringsområdet, så rytteren efterfølgende har de samme muligheder for at kunne finjustere optimalt i begge retninger.

Dette sikrer også at specielt kvindelige ryttere får en bedre opsætning, da de ofte er lettere end mænd. Det betyder at de kan opnå samme egenskaber som de mandlige ryttere men ved lavere luftryk.

En interessandt disponering fra Specialized er at den før så udbredte PF30 krankboks nu er erstattet ef den klassisk krankboks med gevind HURRA for det. Forhåbentlig vil andre producenter i fremtiden gøre det samme.

Den skjulte kabelføring er blevet lettere at håndtere uden at skulle fiske efter kablet inde i stellet. En ny SWAT™ Down Tube Storage har fået mere plads og er samtidig blevet mere strømlinet. Endelig har den nye Stumpjumber fået en aparte udseenede kædebeskytter som effektivt dæmpler de kraftige slaglyde når kæden slår på stellet ved hurtige nedkørsler.

Den nye Stumpjumper fås i to udgaver.  Den ordinære til hurtigt trialkørsel og en særlig Short Travel (ST) udgave med korete og mere præcis vandring for de mere teknisk orienterede spor. Begge modeller både til mænd og kvinder.

Link

CYKELPORTALEN