CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Danmark er ofte overset som cykelland, ikke af udlændinge som valfarter hertil i stor stil, men mere af os selv, som ofte søger længere...

Danmark er ofte overset som cykelland, ikke af udlændinge som valfarter hertil i stor stil, men mere af os selv, som ofte søger længere væk under fremmede himmelstrøg.
Men Danmark har masser at byde på ikke mindst for børnefamilier som kan nyde godt af vel nok verdens bedste  cykel infrastruktur.  Stort set enhver mindre vej og sti er kortlagt med cykelruter, så man kan altid finde en stille vej, hvor man kan lade ungerne cykle uden hele tiden at skulle være bekymret for dem.


Udgangspunktet
Vejle ligger smukt i bunden af en fjord med bøgeskov på begge sider.  Fra centrum af byen kan man følge den nedlagte Vandel jernbane linie ud til Bindeballe hvor der er forbindelse med Hærvejen syd og nord. Stien er kun åben for cykler og gående, så det er meget afslappende at cykle her. Tag en afstikker op til Runkenbjerg hvor der er en fantastisk udsigt ud over ådalen.

Det er værd at aflægge den gamle købmandsforretning i Bindeballe et besøg. Her hersker histories vingesus. Fra Bindeballe cykler man yderligere 2 km mod vest indtil man når Hærvejsruten.  Du kan læse mere om Bindeballestien og Vejle ådal her.


Vi fandt disse flotte shelters ved Kollemorten. De er bygget efter svensk forbilled, men mangler lige bålpladsen foran.

Hærvejen

Der findes en seperat kortserie til denne rute hvor alle seværdigheder og andre parktiske informationer er samlet. Ruten er grundig skiltet så mankan sagtens køre den uden brug af kort.


Her er vi på hærvejen ikke langt fra Gudenåens udspring.

Hærvejen strækker sig fra den tyske grænse og op til Viborg.  Hærvejen var ikke nogen specifik vej. Det var nærmere en række spor og stier som strakte sig op gennem jyllands midte. Vi fulge ruten fra Bindeballe nordpå til vest fra Silkeborg. Turen går igennem området hvor Gudenåen og Skjern å har sit udspring. Du kan læse mere om hærvejen her.


Bryupstien mod Horsens er en anden nedlagt jernbanelinie.

Bryupstien
Fra Silkeborg kan man følge en anden nedlagt jernbanelinie, nemlig Bryrupbanen fra Silkeborg til Horsens. Mellem Vrads og Bryrup kører der stadig tog iform af en veteranjernbane. Her følger cykelruten i stedet landevejen.

Der var en fantastisk lejrplads med tre shelters ,vand, toilet og bålplads lige før Bræstrup.  For årstiden var det hundekoldt og blæsende. Du kan downloade en folder om Bryrupstien her.

Fra nordsiden af Horsens fjor går der en dæmpning over til Alrø. Fra sydenden af øen kan man i sommerhalvåret tage en lille fiskekutter over til Snaptun. Man skal ringe til Juelsminde turistkontor og booke et par timer i forvejen.
Fra Juelsminde fulgte vi den nationale cykelrute langs fjorden ind til Vejle. Værd opmærksom på at denne cykelrute mange steder er temmelig krævende med mange voldsomme stigninger og en del grusvej det sidste stykke ind til Vejle.

Tirsbæk Gods ligger  nordsiden af Vejle fjord.  Du kan læse mere om godset her.

Se flere billeder fra turen her.

CYKELPORTALEN