CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Tyskland tur/retur Tyskland tur/retur
Tyskland er meget mere end øl sauerkraut og autobahn. Læs beretningen om en cykeltur fra Karslruhe til Munchen. Tyskland tur/retur

tyskland-tr06

En foldecykel er oplagt som turcykel hvis du problemfrit vil kunne have din cykel med tog og fly. Der findes flere egnede modeller der er specielt udlagt til turcykling.  Cyklen til denne tur var en Tern Link P24H.

Schwartzwald
Det er onsdag aften og jeg stå og venter på Intercity Euronight ekspressen til Basel. Cyklen er foldet sammen og er hurtigt inde i vognen hvor den får en plads i et aflåst rum sammen med den øvrige bagage.  Ingen problemer og sure miner her.  Turen gennem Tyskland i sensommernatten foregår i adstadigt tempo, men det betyder mindre, når man som jeg har booket en kupe med en rigtig seng. Første stop torsdag morgen, er Karslruhe hvor jeg står af.   Karslruhe er den nordlige indgangsport til Schwartzwald.  Hurtigt ud og taskerne på foldecyklen og jeg er klar til mit sydtyske mini cykeleventyr.

tyskland-tr01

De første km går med at komme ud af storbyen, men takket være moderne teknologi, går det rimelig problemfrit, selvom elektronikken har svært ved at bestemme sig for, om jeg skal cykle på cykelstien i højre eller venstre side.  Små 10 km sydligere begynder Schwartzwald så småt at vise sit sande jeg,  stigninger der går op op op…  Der går ikke mange kilometer før jeg befinder mig på en lille meget stejl grusvej. Underligt tænker jeg, men forsætter lidt endnu. Nu går vejen over i et spor som er nærmest ufremkommelig når man som jeg, er tungtlastet.  Jeg vender om og finder den første større vej mod Gernsbach.  Passende sted for en middagspause, hvor jeg checker GPS’en endnu engang.  Aha klog af skade tænker den vise mand, jeg har fået indstillet den til at køre MTB spor. Et par tryk og jeg er på rette vej i mere end en forstand.  Nu følger jeg floden Murg af en afmærket cykelvej uden biler op til Schönmunzark,  hvorfra det går ned gennem Murgtal til Freudenstadt.  Jeg har booket overnatning godt 8 km uden for byen så jeg må træde lidt  i pedalerne igen inden jeg når min destination.

tyskland-tr08

Næste morgen triller jeg samme vej tilbage, inden jeg drejer styret sydover.  Det meste af turen går op og ned igennem tæt nåleskov, jo navnet Schwartzwald er ikke helt ved siden af.  Kort før Aichhalden kommer jeg op på et plauteu. Selve byen ligger lige på kanten til en dyb slugt  hvor der findes masser af mærkede MTB ruter.   Jeg checker ind  på Landgasthof Engel og tager ud og kikker lidt på området.  Mens jeg nyder roen og landskabet, afbrydes stilheden af en dyb rumlen. Højt over mig kommer en gammel tysk fugl dundrende.  En af de få tilbageværende og flyvende Junkers JU52, herlig lyd og i skarp modsætning til vore dages jetage…

Efterhånden som jeg bevæger mig sydlige åbner nåleskoven sig, og åbenbarer et smult kupperede landskab med bjældende køer græssende på de smukke enge.  Jeg har fundet en fin lille pension lidt nord for Engen med panoramaudsigt ned over Bodensøen og Heegau vulkanerne. Jo du læste rigtigt, her i sydtyskland ligger et par små kegleformede vulkanbjerge, ganske vist ikke længere aktive men alligevel.
Det er lummert og vejret ser truende ud, men heldigvis når jeg frem inden der bliver åbnet for sluserne. De næste timer lyner og tordner det, men klarer så op igen hen under aften.  Om natten vågner jeg af regnens banker kraftigt på taget ,men hen under morgenen stilner det af.  Det er tid at komme afsted mens det endnu er tørvejr. Lidt i syv er jeg ude på cyklen og når  ikke mere end et par hundrede meter ned af vejen så begynder regnen igen. Heldigvis er de små 30 km til Ludwigshafen ved Bodensøen ned af bakke, så jeg trodser vejret og fortsætter.

tyskland-tr12

Bodensee
Jeg ankommer til Ludwigshafen fuldstændig gennemblødt og beslutter at lade cykel være cykel og tager toget til Frederischafen.  Bodensøen der normalt er meget smuk viser sig denne dag ikke fra sin bedste side.  Skyerne hænger tungt over søen.  Jeg får skiftet tøj mens jeg venter på det lille lokaltog som snegler sig langs søen om til Frederichshafen.  Jeg skifter tog et par gange inden slutdestinationen Kisslegg, ikke langt fra min planlagte pension. Det småregner stadig så jeg finder et sted at spise inden jeg triller ned til min pension der skal være min base de næste to nætter mens jeg er på Demoday i forbindelse med Eurobike.  Heldigvis er vejret godt de to cykeltestdage, inden jeg igen folder cyklen ud og cykler over til Ravensburg og vandrehjemmet, der siden mit sidste ophold ,er blevet moderniseret og nu er en ren luksusoplevelse til rimelige penge. Ravensburg ligger 18 km fra Eurobike messen med 20 minutters togforbindelser, så det er et godt sted at bo i forbindelse med Eurobike.  Efter tre dage med alverdens cykelisenkram er det igen tid at folde cyklen ud og begive sig ud på landevejen.

tyskland-tr15

Allgau
ligger tæt op mod grænsen til Østrig. Området er bjergmæssigt moderet så de fleste kan være med her, men alligevel opleve et flot panoramaagtig landkskab med masser af u trafikkerede og afmærkede cykelruter.  Små fem kilometer nord for Lindau drejer jeg ind på en mindre vej der snart ender i adskillige hårnålesving,  op op op…  Men belønningen er  i vente,  snart åbenbarer sig det mest fantastiske panorama view ned over Bodensøen.
Selvom vejret er varmt og dejligt og det er weekend møder jeg forbavsende få cyklister.

Sidste dagen ender i regnvejr så jeg finder et regionaltog til Munchen og videre med s-tog op til Hallbergmoos, hvorfra der kun er få kilometer til min pension for den sidste nat.  Placeret lige for enden af start og landingsbanerne sætter jeg pris på at værelset er med tre lags lydisoleret glas.  Næste morgen begiver jeg mig de sidste kilometer ud til lufthavnen, der bestemt ikke kan prale af cykelvenlig adgang.  Til gengæld bliver cyklen pakket forsvarligt ind i folie inden den får lov at komme ombord på flyet.  Aufweidersehn.

tyskland-tr02

Fakta

  • Nattog fra Odense til Karslruhe non stop pris 1200,-
  • Overnatning på pensioner og billige hotelllser fra mellem 400 og 500 kr
  • Vandrehjem  210 kr pr nat inkl morgenmad
  • Flybillethjem enkelt med SAS 510 kr

Link

 

 

 

CYKELPORTALEN