CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Berlin to Copenhagen Berlin to Copenhagen
Cykelportalen har de to forgangne weekender besøgt Berliner Fahrradschau og Copenhagen Bike Show, der begge er gode indikatorer for at der blæser nye vinde... Berlin to Copenhagen

Cykelportalen har de to forgangne weekender været et smut i Berlin og København og taget pulsen på to af  årets første cykelmesser. Berliner Fahrradschau og Copenhagen Bike Show, der begge på flere områder bryder med den gængse opfattelse af cykelmesser og i højere grad afspejler cyklingens store mangfoldighed både som livstils- og sportsredskab.

Mens de store toneangivende internationale cykelmesser oplever en vis stagnation og er kommet ind i en brydningstid hvor de langsomt prøver at skifte gear med nye datoer og ændret status fra publikums/forhandlermesser til fremover udelukkede at være lukkede branchemesser, oplever flere af de nye og mindre messer øget fremgang. Hvor BIG førhen var godt, er der tegn i sol og måne på, at tendensen er ved at vende til fordel for små innovative og hurtigt omskiftelige cykelbrands, der i højere grad har en mere social og ærlig appel i mange forbrugeres øjne, end de store kapital stærke brands, hvor alt det tunge marketings skyts gang efter gang sættes ind for at holde de store omkostningstunge elefanter på benene, når aktionærer og direktører står klar for at collecte udbyttet.

Berlin Fahrradschau
Berlin er kendt for sit spraglede kulturliv og naturligvis må byen også have cykelmesser. Det er ottende gang Berliner Fahrradschau “cykler” i de spændende historiske bygninger omkring metro knudepunktet U Gleisdreieck. Udstillingen er for den besøgende en intens oplevelse, da arealet er forholdsvis begrænset. I forhold til alle andre messer er det ikke udstillerne, men arangørerne der stiller krav.  Alle udstillere uanset størrelse og pengepung  må klare sig med begrænsede stande både i længde og højde. Dette giver en mere autentisk og ærlig oplevelse hvor alle så og sige konkurrerer på lige vilkår og derfor må have noget at byde på, fremfor blinkende lygter og hoppende bunnyer, der forøvrigt havde indsneget sig på forrige års messe og vakte dyb forargelse. Alt andet lige er det derfor også meget interessandt at se flere af de store cykelproducenter som Specialized, der ellers har brillieret med sit fraværd på de store messer i mange år, pludselig at stå med en ydmyg stand og præsentere et meget bergrænset udplug fra sit gigantiske program.

På mange måder minder Berliner Fahrradschau om Eurobike da de i sin tid startede i telte og pavilioner, med en intens og smittende stemning, der “lugter” lidt mere af oplevelser end penge og omsætning.  Naturligvis fylder specielt tyske og polske niche produkter meget i Berlin. De alternative produkter er i høj kurs og det er sjovt, og lidt omvendt pludselig at skulle lede efter de sædvanlige ens udseende sports og præstations orienterede cykelprodukter. I en af de mindre sidehaller er en hel afdeling dedikeret til alternativ cykelbeklædning og tasker med en meget høj håndværksmæssigt standard, milevidt væk fra det sædvanlige syntetiske Lycra produkter og vandtætte cykeltasker. Bagerst ligger en stor hal der rummede en mangfoldighed af opvisinger lige fra trial til cykelpolo og trackracing. Stedet var godt besøgt og et fint sted at søge tilflugt når man trængte til en lille pause fra de tætpakkede udstillingshaller.

Selve messen kan klares på en dag, og er egentlig kulminationen på Berliner Bicycle Week der på fornem vis involverer byens cykelforretninger og øvrige kulturliv med events i eftermiddags og aftentimerne i ugen op til messen. Her kan opleves alt fra cykelture på Berlins omfattende cykelrutenet til produktpræsentationer i metroen.

Foto reportage fra Berliner Fahrradschau

Produktomtaler fra Berlin

Copenhagen Bike Show
En af inspirationskilderne til Copenhagen Bike Show er netop Berlin Fahrradshau fortæller Christian Ritter der sammen med sin far og vel Danmarks mest kendte cykelrytter Ole Ritter står som arangør.  Der tales altid meget om Københavneri, men ikke detsto mindre, hvis “lille” Danmark skal have en cykelmesse med internationalt præg skal den naturligvis ligge her, da Copenhagen er på alle internationale læber, når talen falder på cyklisme.  Det betyder også at det er lykkedes for Copenhagen Bike Show at tiltrække mere end bare de lokale grossister og forrretninger, hvilket giver en større mangfoldighed i de viste produkter. Udstillingen er et godt vindue for nye producenter der gerne vil ind på det nordiske marked.

Naturligvis har Danmark med godt 5 mill mennesker svære odds op med Tyskland 80 mill men ved bevist at anlægge et internationalt præg, væk fra det protektionistisk danskersyn, der præger os i øjeblikket, er det lykkedes rigtig godt. Danskerne er jo lidt langsomme i optrækket og “bange” og lidt skeptiske for alt nyt, så de traditionelle mountainbikes og racercykler er stadig overrepræsenteret. En som bestemt ikke var forsigtig og bange var William Nygård Petersen, når han udførte halsbrækkende stunts på sin trialbike til publikums gysen. Imponerende…

Fra en lidt svær og rodet begyndelse er der i tredie udgave for alvor styr på logistikken og udstillerantallet er vokset pænt, med trængsel allerede fra fredag morgen.
Copenhagen Bike Show har i løbet af de tre dage, en række spændende foredrag og film, som mange desværre går glip af. Måske de skulle være en integreret del af selve udstillingsområdet for at skabe større interesse. Lidt bredere udvalg med foredrag og film der er knap så sportsrelateret kunne også være ønskværdig. Med 15.000 besøgende kunne Copenhagen Bike Show igen høste en fin vækst i forhold til sidste år så mon ikke de bliver lidt endnu…

I Cykelportalens optik er der et meget stort potentiale i messen og måske nu, hvor alle andre messer vælger side,  som rene forhandlermesser eller forbrugermesser, de i højere grad skulle spille på begge heste. Ideen med en Bike Week med inspiration fra Berlin kunne også involvere forhandlerleddet i større grad.

Foto reportage fra Copenhagen Bike Show

Produktomtaler fra Copenhagen (København)

Begge messer er afgjort et besøg værd, hvis man vil se hvad der rører sig på cykelfronten lidt ud over de sædvanlige mainstream produkter. Du kan læse flere reportager og produktomtaler fra de to messer i den kommende tid.

Link

 

CYKELPORTALEN