CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Pilgrim på foldecykel Pilgrim på foldecykel
Redaktørens kommende solo cykeleventyr Pilgrim på foldecykel

St. Olufsleden fra Sundsvall til Trondhjem

Det er atter tid for et længerevarende solo cykeleventyr. Vandreruter og stier har altid tiltalt mig, da det er et af få steder hvor privatbilismen endnu ikke har gjort sin indtogsmarch. Alle kender den spanske Caminoen, mens den nordligste af slagsen  St. Olufsleden nok er mindre kendt. Turen har sit udgangspunkt i Sundsvall, Sverige og slutter i Trondhjem, Norge. Det meste af vejen følges både vandrere, hesteryttere og cyklister, men på de mest udfordrende steder bliver cyklisten ledt af alternative spor. Jeg ser derfor frem til endelig at kunne trille afsted uden nogen form for navigation, og hvor jeg forhåbentlig slipper for den allestedsværende og stadig stigende privatbilisme, som jeg har det endog meget svært med. Om freden og roen så holder luft hele vejen, må tiden vise :o)

Pilgrimsfærd på folde gruscykel

En gruscykel med Bikepacking tasker eller min gennem adskillige år trofaste Breezer Doppler Team/turcykel ville være den oplagte løsning, men en kontakt til østrigske Vello Bike har åbnet op for et spændende lidt anderledes alternativ. Det er ingen hemmelighed at jeg har en stor passion for de lidt alternative og skæve cykeltyper, der kan bruges til mere end en “race” søndagstur i Lycra, så Vello Gravel er en kærkommen mulighed, ikke mindst hvis man som jeg vil have større frihed omkring medtagning på kollektiv transport der angiveligt ikke skulle være det letteste i Sverige. så det må stå sin prøve :o)

Læs om Vello Bike i vores Vello, Valerie og Valentin

Den nuværende plan foran husalteret, ser nogenlunde ud som på de to billeder, men erfaringen siger at disse planer sjældent bliver fulgt minutiøst, når først jeg er afsted og lader mig friste af andre muligheder og indfald. Jeg vil ikke binde mig 100 % til forudplanlagt rute.  Spontaniteten skal have frirum. Danmark og det sydligste Sverige er alle gentagelser i mit mangeårige cykelturs univers, så det springes over med et Øresundstog som godt kan finde ud af endog gratis cykelmedtagning. De faste holdepunkter pt. er start i Falkenberg og slut i Tronhjem. Fra Falkenberg er det intentionen at følge Ätradalsleden op til Falköping. En 200 km skiltet rute, der primært løber på nedlagte jernbanestrækninger. En god anledning til at lære Vello cyklen at kende og trille sig i form inden de rigtige pilgrimsagtige udfordringer starter længere mod nord.

Ästradalsleden fra Falkenberg til Falköping

I Falkøping skal Vello foldren stå sin prøve på lidt forskelligt lokalt toghopperi op til Gävla eller Ljusdal. Cykelmedtagning i Sverige halter af uransaglige grunde stadig  efter det øvrige Europa. I  Sundsvall starter den cyklistiske pilgrimfærd mod Vest til målet i Trondhjem. En tur på godt 600 km.

Testcyklen
Vello Gravel er en grus foldecykel, der skulle kunne klare mosten ude på sporet.  Så det skal naturligvis afprøves, nu hvor muligheden byder sig.  Faktisk havde jeg kort lejlighed for nogle år siden at prøve den på en medietur i Tyskland, og interessen blev allerede dengang vakt. Du kan læse mere om Vello Gravel her.

Efter at have talt med Valerie fra Vello Bike, er aftalen blevet, at de låner mig en Velo Gravel en måneds tid påmonteret deres egen frontbagagebærer og taske samt en nyudviklet foldbar bagbagagebærer, der gør det muligt at sætte cykeltasker på den. Et par prøveture skal afgøre om jeg tør binde an med cykeltasker, eller det bliver den cykelanhænger jeg brugte på min færd over alperne på Tern Verge år tilbage.

Læs Alpetur på små hjul 

Vægt og volumenmæssigt vil jeg prøve at begrænse mig mest muligt. Turen bliver en kombination af fri camping (Allemansretten) Herberger samt Warm Showers.

Du vil naturligvis kunne læse om selve turen på et senere tidspunkt, samt en realworld cykeltest af Vello Gravel, samt noget af det andet udstyr jeg har fået stillet til rådighed for turen.

Link

 

torben