CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

TEST: Mavic Aksium Elite UST Disc TEST: Mavic Aksium Elite UST Disc
Vi har haft Mavic entry level disc landevejs hjulsæt på testbænken TEST: Mavic Aksium Elite UST Disc

Mavic blev grundlagt i 1889 og hvad som startede med nikkelplattering af små komponenter udviklede sig snart til en række specifikke dele til cykler. I 1923 kom fælge og hjul på programmet og blev snart Mavic kendetegn og i mange år benchmark for alle andre . De er stadig med helt fremme i cykelfeltet alene via deres store arrangement indenfor  professionel cykelsport, men de senere år er konkurrencen  øget markant med en række nye hjul producenter. Som så mange andre har Mavic udvidet deres kerneprodukt med en række andre cykelprodukter, herunder cykeltøj og -hjelme.

I starten af marts måned gik der forlydener om at Mavic var ved at blive solgt til et Amerikansk investeringsselskab. Efterfølgende trak selskabet sig fra aftalen og kort efter blev firmaet erklæret insolvent.  Der har efterfølgende været flere modstridende udmeldinger om hvad der reelt er sket, men Mavic har øjensynligt store økonomiske problemer og flere investorer og privatpersoner har meldt sig på banen for at finde en løsning. Seneste cykelrytteren Bernard Hinoult, hvilket kan ses som en gestus for den støtte han har fået af Mavic gennem hele sin karriere.

Mavic er et så stort og betydende brand, ikke mindst for Frankrig, at de med meget stor sandsynlighed vill blive videreført på en eller anden måde.

Tilbage til vores testhjulsæt. Mavic var en af de første til at lancere koncept hjulsæt og senere også de første  tubeless landevejshjul som nu næsten er standard på alle koncepthjul .

Mavic Aksium Elite UST Disc, er deres entry level landevejs hjulsæt til skivebremser. Det sælges som en kombi med deres Yksium Pro dæk 700 x 28 mm og tilhørende tubeless væske.

Specifikationer

 • Fælg: S6000 Aluminium sort
 • ETRTO mål: 622x19TC Road
 • Fælg mål: Højde 22 mm, bredde 21 mm, Indvendig bredde: 17 mm
 • Dæk type: UST slangeløs og dæk og slange
 • Eger: Bladeger 24 flade eger af stål med dobbelt kryds
 • Til skivebremser: 6 bolte eller Center lock
 • Nipler: Stål, ABS
 • Bagaksel: 12 mm gennemgående aksel: konverterbar til quick release (adapter medfølger)
 • Aksel materiale: Aluminium
 • Vægt: 1790 gram /sæt  opgivet
 • Pris: set til omkring kr. 2600,-

Afprøvning
Mavic Aksium Elite UST Disc bygger videre på Aksium Elite vi tidligere har testet. Hjulsættet er standard udlagt til brug med 12 mm thru aksler, men der medfølger adaptorer til standard 9 mm QR.  Da hjulsættet fra fabrikken leveres med et sæt Mavic tubeless dæk, kaldet Yksium, der er identisk med Hutshinson Fusion 5, samt  de rette tubeless ventiler, er det bare at hælde den medfølgende Tubeless mælk i dækkene, rotere dem nogle gange og herefter pumpe dem op. Forholdvis let og udramatisk.  Testen er primært blevet gjort på de medfølgende Mavic dæk ,men efterfølgende monteret op med dæk og slange fra Challenge. Den primære forskel mellem  de to dæk, er komforten. Mavic har en forholdsvis smal fælg, 17 mm indvendig og anbefaler en maksimum dæk bredde på 32 mm. Det er muligt at klemme bredere dæk på, men den smalle fælg gør at dækket bliver meget kritisk mht til det rette dæktryk. Så Mavic egen anbefaling på 32 mm som det maksimale lyder fornuftigt.

Optisk er Mavic et dejligt understated hjulsæt i sort med de karakteristiske gule stafferinger. Det er en smule synd, at når nu Mavic har bekostet flotte laser stafferinger på selve fælgen, at det så suppleres med gule klistermærker på nav og fælg, hvor specielt dem på fælgen hurtig bliver grimme og flossede, efter et par dæk af og påsætninger. Men den fremgangsmåde er de langtfra ene om, når prisen er afgørende.

Mavic benytter deres særlige nav med lige opsændte eger i begge ender. Egerne er med dobbeltkryds både for og bag, hvilket næsten er en nødvendighed når man bruger skivebremser. Vores testhjul var med centerlock til skiverne ,men de fås også til 6 bolt standarden.  Navene benytter Mavic selvjusterende og næsten vedligeholdesfri lejer.

Er du en af dem som syntes at et friløbsnav skal være lydløse, vil du elske disse hjul. De har en ganske svag snerren i frihjul. De benytter Mavic Instant Drive 360. Alene den diskrete lyd oser langt væk af Rolls Royze standard  på budget.

Hjulet er dejligt vridningstabilt og der er ikke antydningen af flex under kraftig antrit eller ved nedbremsning. Med godt 1800 gram på vægten er de naturligvis ikke de letteste, men accelerationen fejler nu ikke noget (måske det ligger i motoren)

Selvom det på papiret er et landevejshjul er det certificeret af Mavic til at kunne tåle offroad kørsel med hop op til 15 cm, hvilket gør dem velegnet til lettere Gravel og Cross.

Er du til et klassisk allround disc hjulsæt, der kan benyttes hele året rundt, vil Mavic Aksium Elite UST klæde enhver klassisk landevejsracer hvor diskretion og pålidelighed betyder mere end fluevægt og lireeffekt.

Konklusion
Mavic Aksium Elite UST Disc er en rigtigt godt allround hjulsæt der kombinerer rimelig lav vægt med stor stivhed og nogle framragende nav til en fornuftigt pris. I tilgift får du et sæt udmærkede dæk med i prisen så du kan komme godt fra start som Tubelesser.

Link

CYKELPORTALEN