CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

TEST: Mavic Aksium Elite TEST: Mavic Aksium Elite
Mavic er blandt hjulklassikerne når talen falder på koncepthjul. Aksium Elite er et godt slidstærkt landevejshjul som vil kunne overleve en dansk vinter TEST: Mavic Aksium Elite

mavic-aksium-elite03

Mavic var blandt de første producenter til at lancere koncepthjul, det vil sige færdigbyggede fabriks hjulsæt lige til sætte på cyklen. Trods stigende konkurrance er det franske mærke stadig med helt fremme med hjulsæt i stort set alle prisklasser. Aksium har opnået et renome som et godt hjulsæt til en fornuftig pris og mange selv professionelle cykelryttere bruger hjulet som trænings og vinterhjul. Elite er den forbedrede model som er en smule lettere end originalen. Hjulsættet er til fælgbremser.

Specifikationer

  • Fælg: S6000 Aluminum 21 mm
  • Eger: Stål 20 stk ligetrukket forhjul, enkelt kryds i trækside baghjul
  • Nav: Aluhus med stålaksel lukkede lejer og FTS-L stål friløb
  • Anbefalet dækbredde 23 -32 mm
  • 10/11 Speed SRAM og Shimano kompatibel
  • Vægt: 1785 gram
  • Pris: kr 1699,-

mavic-aksium-elite04

Afprøvning
Mavic Aksium Elite er en pænt neutralt hjuksæt i sort med blanke bremseflader som vil klæde enhver racercykel. Hjulsættet leveres med Mavic stikaksler som er nogle af de mest velfungerende på markedet. Både for og baghjul har 20 eger. På forhjulet er de lige opspændt mens baghjulet har et enkelt kryds i krans siden.  Selvom det ser lidt underligt ud med en sort fælg og en blank bremseflade er der en god grund til det.  Den er mere slidstærk og giver bremseklodserne en bedre vedhæftning.  Hjulene har kørt en vinter over uden at bære præg af visuelt slid. Der er forøvrigt en smart slid indikator iform af en lille rund fordybning. Når den er væk skal fælgen udskiftes.

mavic-aksium-elite05

 

Aksium Elite er forbavsende stift af et 20 egers hjul og kun rigtigt tunge ryttere over de 90 kg vil kunne mærke en smule flex i det vandrette plan ved kraftigt antrit. Der er heller ikke tvivl om at det enkelte kryds i træksiden gør sit til den gode stivhed. Hjulsættet er ikke nogen hurtigløber mht acceleration som dog kan kompenseres en del for ved at vælge de rigtige dæk. Selvom mange sælger dem som sæt med Mavic egne dæk, er det i mine termer ikke nogen særlig velllykket kombination. Disse hjul fortjener et sæt gode dæk fra de kendte dæk brands.

mavic-aksium-elite02

Nav og friløb er er disse hjuls absolut bedste komponent. De forseglede lejer holder hvad de lover også gennem en dansk vinter med salt og sjap og friløbsnavet til kasetten er en fornøjelse alene kva et det er dejligt lydløst.

Mavic Aksium Elite er et godt allround hjulsæt til motionisten og som trænings og vinterhjul. Her fås det vanskeligt bedre.

mavic-aksium-elite06

Konklusion
Der findes både lettere, hurtigere og mere stive hjul end Aksium Elite, men i en helt anden prisklasse. Mavic Aksium Elite er et fremragende hjulsæt til motionisten som sætter pris på lav vedligeholdelse og lang levetid. Aksium Elite er i vore øjne et af meget få koncepthjul som vil kunne overleve en dansk vinter hvorfor det er oplagt som træningshjul.

Vurdering-4

Link

CYKELPORTALEN