CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

TEST: Alba Optics Mantra TEST: Alba Optics Mantra
Vi tester en lækker minimalistisk cykelbrille med fotokromatiske linser helt uden bøjelige stænger... TEST: Alba Optics Mantra

 

Alba Optics er en italiensk producent af sportsbiller herunder også en række modeller til cykelsport. Vi har tidligere testet deres ret specielle SOLO brille. Nu er turen så kommet til deres nye Mantra der er en meget minimalistisk rammeløs cykelbrille uden bukkelige stænger.

Specifikationer

  • Materiale:  Tr90 ramme
  • Optik: Fotokromatisk  VZUM™ FLENS RKT
  • Vægt: 24 gram
  • Tilbehør: Bæretaske, pudsekludspose, rem, 2 næseklemmer
  • Farver: røgfarvet
  • Pris: kr. 1.600,-

Afprøvning
Alba Optics Mantra er en yders minimalistisk og rammeløs brille, hvis særkende er at den er helt uden bøjelige stænger. Samtidig går den mod strømmens trend om stadig større og større cykelbriller. Smag er forskellige, men denne tester syntes den er meget elegant.

Brillen leveres med sin egen taske, en pudsebærepose, samt en løs pudseklud, en ekstra næseklemme samt en elastik rem

Man skal lige vænne sig til at brillen ikke kan klappes sammen , og her er den medfølgende aftagelige rem en stor behagelighed. Den kan naturligvis også sidde oppe i hjelmen som andre cykelbriller. Brillen sidder godt fast uden at klemme. Stellets udformning giver en meget stor fjedervirkning så den aldrig føles klemmende at bære.

Vores testmodel var med fotokromatiske linser, men den fås også med tre faste glasfarver. Denne tester er stor fortaler for fotokromatiske linser specielt til vores skandinaviske forhold hvor lysforholdene skifter meget. Mantra linsen giver ikke samme beskyttelse som de faste glas i meget skrap sollys, men til danske lysforhold betyder det mindre.

Dæmpningen ligger mellem kategori 1 og 3.  Farveskiftet er rimeligt hurtigt specielt fra lys til mørk mens det tager lidt længere tid den anden vej. I praksis syntes jeg dog ikke det er særligt mærkbart.  På en gråvejrsdag forbedrer  den svage grå nuance kontrasterne væsentligt.  Brillen er med disse linser oplagt til helårsbrug.

Brillen sidder ikke helt tæt til hovedet men åbningerne foroven og i siderne giver en god ventilation. Den buede front er tilstækkelig til at undgå vind i øjnene. Iøvrigt er den rammeløse optik meget let at rengøre og pudse.

For brillebrugere findes en indsats, der sættes på næseklemmen indvendigt. Den tilkøbes som ekstraudstyr.

Jeg syntes det er en stor behagelighed at slippe for en ramme og optisk er brillen spot on uden nogen fortegninger i yderområderne. Om du vil vælge de faste glas eller fotokromatiske er nok et spørgsmål om temperement.

Konklusion
Alba Mantra brillen er en herlig minimalistisk sportsbrille. den sidder godt og de fotokomatiske linser er oplagt til helårsbrug i Danmark.

Link

CYKELPORTALEN