År tilbage kunne mountainbike dæk til cross country ikke blive lette nok. Denne tendens er svundet noget ind, efter at de slangesløse dæk kom på markedet. Idag er der kun en lille håndfuld producenter som laver de super lette mountainbikedæk. En af dem er Geax. Geax er det italienske dækfirma Vittoria MTB dæk brand.
Skal din kære mountainbike på diæt er letvægtdæk et godt sted at starte, hvis det ikke skal koste en formue. Det siger næsten sig selv, at hvis et mountainbikedæk skal være rigtig let, skal der indgås en del kompromisser. Nogle af kendetegnene, er at de er noget smallere end standarden. Samtidig er mønster tykkelsen reduceret til et minimum og dækkassen er ekstrem tynd. Derfor er du tvunget til at bruge slanger, selvom nogle med held har prøvet at bruge dækkene med et af de mange tubeless konverteringskit som findes på markedet.
Geax Aka Pluma har været på markedet nogle år. Det fås i to størrelser, det testede 26″ og 29″. Dækket er kun godt 46 mm bredt og vejer under de magiske 300 gram.
Specifikationer
- Størrelser 26″ og 29″
- Bredde 1,8 (46 mm)
- Erto: 46-559
- Casing: 220 Tpi
- Dæktryk: 45 – 70 psi
- Vægt 295 g (310 g for 29″)
- Pris: kr. 299,-
Afprøvning
Selvom Aka Pluma er et foldedæk kræver det en del knofedt at få det på fælgen. En anden ting som også er afgørende er at bruge den rigtige slange. De fleste standard mountainbike slanger er for store og gør det endnu mere vanskeligt at få dækket på. Du skal have fat i slanger som passer til bredder på mellem 1,5 og 1,8″ f.eks. Geax egen MTB Ultralight. For at få dækket til at hoppe helt på plads skal det pumpes op til maksimum altså godt 70 psi. Er det ikke nok kan du smøre et tyndt lag fedt på dækket. Dækket er meget kritisk mht til dæktryk. Minimum dæktrykket på 45 psi vil jeg ikke anbefale, naturligvis også afhængig af hvor meget du vejer, men risikoen for snakebites og punkteringer er større. For mig var det bedste dæktryk godt 60 psi hvor det rullede godt og havde en hæderlig komfort. Dækket ruller langt bedre end de fleste standard MTB dæk pga. af sin ekstreme tætte dækkasse vævning på 220 TPI, noget man normalt kun finder på landevejsdæk. og specielt på tørt og rimelig fast underlag, er det helt i særklasse. Jo løsere og mere mudret underlaget bliver, jo dårligere performer dækket uden dog fuldstændig at falde igennem. Der er ryttere hvor lav vægt og maksimal fart er vigtigere end alt andet og her er Aka Pluma det optimale valg. Da dækket er meget tyndt og mønsteret ikke særlig kraftigt slides dækket forholdvis hurtigt. Det siger sig selv at med en bredde på 1,8 (46 mm) er der noget mindre komfort end på andre dæk. Dækket er velegnet til race og til dem som hovedsaglig cykler på større grusveje og faste stier. På mange måder minder dets egenskaber om de bedste crossdæk.
Konklusion
Geax Aka Pluma er et specialistdæk. Skal det gå stærkt på tørt underlag er Aka Pluma svær at komme uden om. Den tætte 220 Tpi dæk vævning er medvirkende til den lave rullemodstand. Disse positive egenskaber er så på bekostning af komfort og slidstyrke.
Link