CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Shimano barsler med gearkasse Shimano barsler med gearkasse
De seneste uger har Shimano fået cykelbranchen til at gløde, med deres patentansøgning på en måske kommende Shimano gearkasse. Princippet er dog langtfra noget... Shimano barsler med gearkasse

De sociale medier har glødet de sidste uger efter at cykelportalen Bikeradar kunne afsløre at Shimano har indgivet patentansøgning på en kommende gearkasse.

Princippet er dog langtfra noget nyt. Vi har tidligere både omtalt og testet den tyske Pinion løsning.  En henholsvis 12 og 18 gears gearkasse til indbygning i stellet. Et produkt som idag sidder i mere end 100  brands. En anden, og mindre kendt  producent er franske Effigear.

Med den størrelse og position Shimano har, kan de naturligvis ikke sidde sådan en udvikling overhørrig.  Shimano går et skridt videre med princippet, der er tænkt til sammenbygning med firmaets STEPS elmotor system. Heller ikke dette er noget nyt. Senest på Eurobike viste finske Revonte deres automat motor/gearkasse ONE Motor, som skulle gå i produktion i starten af næste år.

Selvom flere har banet vejen og lavet al fodarbejdet, er Shimanos måske kommende løsning alligevel yderst interessandt, da den i princippet stadig er en udvendig gearløsning med kassette og kæde men komprimeret og bygget ind i en lukket enhed. Når et firma indgiver en patentansøgning, er det ingen garanti for at produktet rent faktisk bliver en realitet. Ofte indgives patenter  for at forhindre andre i at komme ind på markedet.  Nærlæser man de tusindvis af patenter som alle har adgang til, vil man opdage adskellige næsten ens konstruktioner hvor kun små detajler udgør forskellen. Patenter er en kompliceret og meget dyr proces at holde igang og ikke mindst vedligeholde. En proces som ofte kun praktiseres af  de helt store producenter som har den nødvendige kapital.  Lego brugte i mange år kæmpe resourcer på at opretteholde og forsvare deres Legoklods. Idag har de mere eller mindre kastet håndklædet i ringen og vi ser adskellige kopiprodukter, men alligevel lever Lego i bedste velgående.
Et andet eksempel er Shimanos patent på deres SPD kliksystem som også er udløbet, så markedet nu er åbent for alle.  Men derfor køber kenderne jo alligevel den originale SPD, fordi den bare er bedre uanset patent eller ej. Læs vores lille reportage på SPD oldtimers

Tilbage til gearkassen. Naturligvis er der stor sandsynlighed for at Shimano er på vej med et system En udvikling som det bliver spændende at følge. Det interessandte er at den oprindelige patentansøgning er fra 2017, der så er blevet opdateret i januar i år. Så japanerne har været igang længe og på flere andre fronter hvis man tager sig tiden til at nærlæse de mange patenter :o)

Du kan hente og læse  hele Shimanos patentansøgning her US20190011037A1.

Link

CYKELPORTALEN