CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Nyt vidundermateriale i dine cykeldæk Nyt vidundermateriale i dine cykeldæk
Cykeldækproducenten Vittoria lancerer nye nanoteknologi der giver helt nye egenskaber ikke set før. Nyt vidundermateriale i dine cykeldæk

 

Vittoria nye dækteknologi har været længe undervejs og bygger på opfindelsen som gav to forskere en nobelpris i fysik i 2010. Allerede tilbage i 2013 ved åbningen af deres nye fabrik i Bangkok løftede de sløret for den nye teknologi som de dengang kaldte Nanographyte, og som siden er omdøbt til Graphene der er den officielle fysiske betegnelse. På Taipei Cycle Show  i marts måned viste de det første dæk med den nye teknologi.

Vittoria-Graphene-02

Graphene er et enkelt lag af kulfiber ikke tykkere end 0.3 nanometer svarende til en 1/1000000 tyndere end en almindelig avisside. Trods de små dimensioner er det alligevel 150 gange stærkere end stål og 20 % mere elastisk. Samtidig har det en bedre ledningsevne end kobber, op til 1 mill/m pr. sek.  Det er transperent og kan ikke brænde. Forskerne regner med at det får samme indflydelse på nye konstruktioner som kulfiber hidtil har haft. Anvendelsesmulighederne er mangfoldige og også cykelindustrien har kastet sig over det nye vidundermateriale. Det mest interessandte er næsten kiloprisen som ligger på kun godt 150 US$.

Vittoria-Graphene03

Vittoria har allerede lanceret det nye materiale i deres nye hjulsæt som desværre ikke er tilgængelige på det danske marked. På Eurobike viste Vittoria hele ni nye dæk med Graphene. Vittoria har valgt at lancere teknoligien over hele linien af dæk både til race, mountainbike og dagligdagsbrug.  Ifølge Vittoria har de lagt et tyndt lag af Graphene ind i dækkets slidlag. Det skulle angiveligt gøre dem både hurtigere og mere slidstærke. Men dens største fordel skulle være at de tilpasser sig og ændrer karakter afhængig af hvilket underlagt de kører på og om det er vådt eller tørt.  Det lyder næsten for godt til at være sandt, så vi arbejder på at få nogle dæk til test.

Graphene

Link

 

CYKELPORTALEN