CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Mavic fejrer rund fødselsdag: 1889 – 2014 Mavic fejrer rund fødselsdag: 1889 – 2014
Mavic har netop holdt 125 års jubilæum og havde i den forbindelse inviteret udvalgte cykelmedier og særligt indbudte cykelryttere som gæster ved et to... Mavic fejrer rund fødselsdag: 1889 – 2014

mavic125-02

Al den tid jeg kan huske, har Mavic været en fast bestanddel af verdens største cykelløb Tour de France, men historien om det hæderkronede franske cykelmærke starter allerede i 1889 hvor de to brødre Léon og Laurent Vielle, startet et firma som gør i nikkelplatering under navnet EMR.  Nogle år senere begynder  Charles Idoux og Lucien Chanel at rode med cykelreservedele under navnet AVA.  I 1923 fusionerer de to firmaer under Henry Gormand ledelse og firmaet får navnet MAVIC, Manufacture d’Articles Vélocipédiques Idoux et Chanel (Idoux & Chanel’s Manufactory of Articlesfor Velocipedes).

I starten producerer firmaet mange forskellige ting, som cykelbiler til børn, men det er først i 1934 deres kerneprodukt, cykelfælgen ser dagens lys.  I 1996 revolutionerer Mavic cykelsporten med deres Helium hjul. Dengang blev stort set alle gode hjul bygget på løse eger, nav og fælge. Heliumhjulet blev lanceret som et bjerghjul, og naturligvis måtte jeg i min ungdomsiver eje sådan et hjulsæt,  men glæden var for mit vedkommede kort, for  i forhold til sit fædrende ophav Ksyrium var det godt nok en smule lettere men ikke særlig stift og pålideligt,  da lejerne hele tiden skulle efterjusteres.  Men flot så det ud med sin røde eger, nav og fælge.  I 2006 kom så jubilæumsudgaven Ksyrium ES med den sigende betegnelse på den enkelte røde Zircal eger “Dixieme Anniversaire Helium”  og denne gang var slutresultatet meget bedre.

mavic125-03

De senere år har Mavic trods stadig større og større konkurrance formået at holde deres position som en af de førende europæiske hjul og fælgproducenter. Produktprogrammet er desuden udvidet til også at omfatte andre produkter som sko, tøj og hjelme alt sammen holdt i den karakteristiske skarpe gule farve.

Nu fejrer franskmændene så 125 års jubilæum, hvilket med lidt hovedregning siger at de har været med under næsten hele cyklens historie.  I den forbindelse var de mest betydende cykelpresse inviteret til Lyon hvor de kunne hilse på cykellegender,se fabrikationen, Mavic Museet og efterfølgende  prøve nogle af de nye produkter i de smukke omgivelser rundt omkring Lyon.

Mavic125-04

Jubilæumsserie
Mavic udgiver i forbindelse med deres jubilæum vel nok den mest lirede produktpakke du som landevejsridder  kan opnå.  Hjul, dæk, cykeltrøje, cykelbuks, handsker, sko og hjelm i matchende sort/gul jubilæumsfarver. Det eneste du mangler er en sort racercykel med gult Mavic logo og styrtape, men det må du selv klare.  Serien bliver udbudt i 6000 eksemplarer og kan købes samlet eller delt.

Ksyrium 125 hjul/dæk comboen har fået reduceret vægten der hvor det betyder mest nemlig i den roterende masse fælgen. Processen kalder Mavic ISM 4D machining og at man kan lave en dybere fælgprofil for bedre aerodynamik men uden at øge vægten. Mavic har behandlet fælgen med en ekslusiv Exalith 2 overfladebehandling som giver bedre bremsevene under alle vejrforhold. Egerne er de kendte Zicral spokes med FORE boringer og dækkene er de helt nye Yksion GripLink og  PowerLink clincher tires. Den samlede vægt er 1920 gram inklusiv dæk, uden dæk vejer de 1370 gram. Hjulene skulle være på markedet i slutningen af denne måned og prisen bliver lige under de magiske 10 kilo kroner.

Mavic125-05

De øvrige dele i jubilæumsserien forventes på markedet i juni måned.

Link

CYKELPORTALEN