CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

De højeste bjerge, de stejleste stigninger, de længste spor og den bedste vin… De højeste bjerge, de stejleste stigninger, de længste spor og den bedste vin…
Cykelportalen har været i Schweiz og indsnuse traditioner og lokal gastronomi, naturligvis med udgangspunkt i cykling. Her følger andel del fra katonen Valais. De højeste bjerge, de stejleste stigninger, de længste spor og den bedste vin…

Valais er med godt 300.000 indbyggere en af de større kanton’er i Schweiz. Beliggende i den sydligste del grænsende op mod Frankrig og Italien og med Rhone floden centralt løbende gennem hele regionen, byder den på et behageligt klima og de fleste solskinstimer i Schweiz.

Regionen byder på nogle af Europas højeste tinder og dybeste dale, godt krydret med masser af mountainbike spor, suppleret med deres for mange danskere ukendte serpentinervejsstigninger, der kan gøre selv den mest frankofile bjergspecialist grøn af misundelse. Hertil kommer en veludbygget infrastruktur som muliggør transport af cyklen med ALLE transportmidler. Efter cykelturen kan man slappe af med en vinkultur stort set ukendt uden for landets grænser.

1600 km cykelruter
Der er rige muligheder for at udforske Valais på cykel med over 1600 km cykelruter fordelt på landevej og spor.  Således kan man cykle fra Genfersøen og helt op til Grimmelspasset på en afmærket cykelrute gennem hele dalen.  Skal du for alvor have udfordret dine bjergben, kan det anbefales at tage nogle af de mange afstikker op i dalene mod syd, der udgør en vigtig del af områdets elforsyning. Stigningsprocenter op mod de 20, er ikke ualmindeligt her, så er I advaret…

Musik og cykelhjul med panoramaview i Nendaz
Nendaz er kendt for skisport, men området har meget mere at byde på, specielt for børnefamilier. Byen er nærmest klæbet på bjergsiden med en imponerende panoramaudsigt ned Rhone dalen og byen Sion. Hvert år i juli afholdes den verdensberømte Alphorn festival neden for tandbjerget Dent de Nendaz. En storslået oplevelse at høre og se de mere end 300 hornblæsere. Bagefter kan de nysgerrige selv prøve kræfter med hornet. Efter et trut i hornet, forstår man hvorfor det taget et helt liv at blive en habil hornblæser. De magelige tager svævebanen mens hardcore cyklister selv cykler op ad bjerget.

eMTN er det nye hotte i alperegionen, og gør nu det at cykle i bjerge til en oplevelse der kan deles af alle. Vores lille gruppe havde stor spændvidde i kunnen og færdigheder, så vi blev udstyret med gode elektriske hardtrail mountainbikes fra Intersport Skiservice som i sommerhalvåret har et rigt udvalgt i cykler både med og uden elektrisk EPO. Vores meget fitte guide og tidligere Grand Raid Cristalp vinder, viste os rundt i området, hvor vi på intet tidpunkt, blev hverken svedig eller videre forpustet, selvom det sagtens kan lade sig gøre.

Med en elektrisk skovtraktor udlignes forskellene mellem familiens medlemmer,  da alle nu kan følges ad og kommer frem næsten overalt. Med Full Trootle kan du cykle som de kongelige, fuldt oprejst uden sved på panden vinkende til omgivelserne, eller slå motorens fra og få en gang seriøs workout. En af de mange ruter er en 14 km lang panoramatur hvor man cykler på kanten af bjerget ind og ud af de mange dale med en imponerende udsigt. Der er udgivet en lille folder med 11 ruter i forskellige sværhedsgrader. Som alle de øvrige MTB ruter er de fint sfmærket.

Se flere billeder her

Vinsmagning og MTB i Grimentz
Det berygtede og udfordrende Mountainbikeløb Grand Raid Cristalp går også gennem Grimentz i nabodalen. Alene turen op til byen kan tage pusten fra de fleste, og er det ikke nok, så tag den sidste etape op til dæmningen ved Lac de Moiry, vel og mærke på racercykel. Efter denne tur vil du længes efter de flade franske bjergeveje :o)

Grimentz er lidt af en historisk tidslomme med rige historiske tradioner, og en god base for en individuel planlagt tur. Byen er lukket for al trafik, så færsel foregår til fods. Vi boede på Chalet Les Rahas som er individuelle luksuslejligheder i forskellige størrelser, med panoramaudsigt og tæt på by og liftsystem.  Ride The Besseo er et MTB bureau som laver individuelle guidede ture i området.  Gode veludstyrede Mountainbikes bliver stillet til rådighed og der er shuttle service til og fra udgangspunktet. Omgangstonen er uformel og der er lige plads til seriøs træning som sjov og ballade.

For dem som selv kan, er der masser af spor og asfalterede serpentinerveje op til dæmningen, absolut et besøg værd. Få en guidet tur inde i dæmningen og hør om det store byggeprojekt og det lille alpelands omfattende vandkrafts netværk.

Billedgalleri fra Valais

Læs også vores artikel fra Arosa/Lenzerheide. Cykelportalen var inviteret af MySwitzerland,  Valais 

Link

 

torben