CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

1400 km spor og masser af udfordringer 1400 km spor og masser af udfordringer
Arosa/Lenzerheide byder på optimale vilkår for alle som vil cykle offroad både solo og under kontrollerede forhold. Området er perfekt til en aktiv familieferie. 1400 km spor og masser af udfordringer

Cykelportalen har denne sommer været inviteret på mediatur i Schweiz. Det lille alpeland på størrelse med Danmark, med de højeste bjerge og dybeste dale og en offentlig transport infrastruktur som er misundelsesværdig. Hertil en stort set ukendt vinkultur blandt frankofile danskere. Vi lægger ud med første del, for regionen Graubünden.

Glacier Expressen
Skyerne hænger tungt i Oberalppasset mens Glacier Expressen langsomt bevæger sig opad gennem tuneller og over svimlende høje broer, mens et højlydt tysk rejseselskab er igang med indtagelsen af et tre retters menu og flere flasker vin. Glacier Expressen er ikke uden grund Schweizernes stolthed, og anses blandt togentusiaster som en af de mest spektakulære, når den tre gange dagligt transporterer velbeslåede udenlandske turister i sneglefart og ved hjælp af tandhjulsdrift op over passet. Luksusudgaven er uden stop, men tager alligevel mere end fire timer fra Brix til Chur. Den billige folkeudgave gør stop ved alle stationer, så de mere oplevelseshungrende kan stå af og på undervejs med cykel. Hardcore cyklister kan også prøve kræfter med passet med egen pedalkraft, som ikke lader noget tilbage m.h.t til stigningsprocenter, i forhold til sine mere kendte franske fætre. I det hele taget har Schweiz et noget mere udfordrende terræn for racercyklister på dyrt carbon, der jagter højdemeter og stigningsprocenter ud over de sædvanlige 7 % i gennemsnit. De franske stigninger blegner i direkte sammenligning,  så nu er I advaret !!!

Vel ankommet til Chur udskiftes verdens langsomste togexpress med en gul postbus, der i lyntempo bringer os op til Lenzerheide. Det offentlige transportsystem i Schweiz er uovertruffent og billigt, og som cyklist kan man have sin cykel med både, tog og busser. Schweiz går lidt uberettigiet for at være et dyrt land at rejse i, men ved at benytte den effektive og hurtige offentlige trafik. fremfor egen bil, vil det samlede regnestykke ikke overstige nabolande som Østrig, Italien og Frankrig.

Masser af højdemeter og udfordringer for ALLE
Fra at være en lidt søvnig kur- og skisportsby, har Arosa – Lenzerheide for alvor kommet på MTB landkortet, da de fik deres første UCI World Cup i 2015 og som vender tilbage igen i 2018. Med et sammenhængende lift ,tog og bussystem, har man som offroader, adgang til mere end 500 km afmærkede spor og hele 900 km GPS tracks, beliggende i højder mellem 585 og 2865 m.o.h, hvorfra hele det højalpine Schweiz i fin sigt kan nydes 360 grader rundt. Området er ret unikt med sin store variation landskabsmæssigt,  lige fra smukke skovstrækninger til højalpin terræn med fritlagte klipper.  Samtidig er sværhesdgraden uhyre varieret, så alle kan være med lige fra den selvkørende og eventyrlystne hardcore cyklist, til familier med børn, som gerne vil lære MTB sporten under trygge vilkår.


Den lukkede Alpen Bike Park giver de bedste rammer for træning i teknik. Den rummer foruden den berygtede sorte World Cup rute, også  en lettere rød og blå rute, hvor ALLE enten solo eller med MTB guider, kan udforske og opøve trial færdigheder. Specielt den helt unge generation er her i trygge rammer.

Rutenettet er tydeligt afmærket med numre og positioner, samt nødkaldsnumre, hvis uheldet skulle være ude. Ligesom skipisterne om vinteren kontrolleres dagligt, sker det samme for alle MTB ruter om sommeren, og vi kunne ved selvsyn konstatere at sporene bliver repareret i løbet af få timer, efter kraftige regnskyl.

Billedgalleri

Guidede ture
Lenzerheide BikeSchule er området største udbyder af guidede ture og undervisning som foregår i Alpen Bike Park. Der undervises både individuelt og i grupper, fra et par timer til flere dage. Specielt deres Kids Bike, er ideelt for børnefamilier hvor børnene kan lære og træne deres færdigheder. Imponerende at se de små poder komme drønende ned af sporene i stil som de bedste professionelle.

Cykelportalens udsendte, var på en individuel sammensat solo dagstur, hvor jeg blev ledt igennem det meste af området, for at få et overblik over hvad området kan byde på.  Klokken halv ni stod jeg ved Activ Sport Baselgia, kun 50 meter fra mit hotel. Her kan du blive udstyret med alt i cykler lige fra fuldblods XC mountainbikes til downhill trial og elcykler, samt racercykler og helt almindelige cykler. Du kan leje cykler fra få timer til flere uger og det er muligt at gøre en god handle efterfølgende hvis man forelsker sig i den nye tohjuler. Alle cykler er kun en sæson gamle og kvalitet og service er helt i top. Jeg valgte en fuldaffjedret Specialized Camber, der blev omhyggelig justeret efter mine mål og vægt. Herefter kom min guide Michael Kramis fra Lenzerheide Bike Schule, der både talte tysk, fransk og engelsk. Jeg havde i forvejen fået udleveret en liftkort på hotellet der foruden Arosa/Lenzerheide også omfattede Chur området.

Michael lagde ud med at vise mig BikePark området, der består af tre spor, en sort, rød og blå, alle med udgangspunkt ved Rothorn kabineliftens mellemstation i 1904 moh.  Der er seperat inchecking for cykler og personalet er behjælpelig med cyklerne. På vej op var der udsigt til den sorte worldcup rute, der bugter sig lige under liften.
For at få et indtryk af mit niveau sendte Michael mig ud på den blå begynderbakke, som for en fladlands dansker er rigelig udfordrende. Atter nede var vi klar til den store rundtur. Efter lidt opvamning på Pumptracken cyklede vi gennem skoven og langs søen op til Pic Scalotta liften som i to etaper bringer en op i 2323 moh. Herfra tog vi rute 612 og 616 ned mod Churvalden. Størsteparten er på singletracks og nedad med et par barske opstigninger midtvejs på grusvej. Rutens beskaffenhed er så de fleste kan være med.  Kaffen blev indtaget i privaten lidt uden for Churwalden.  Man kan sagtens selv finde rundt på de enkelte ruter og det er valgfrit om man vil køre ned eller cykle op.  I modsætning til Østrig og Italien, er ruterne flere steder fælles med vandreruterne og man gør en stor dyd ud af Trail Toleranz, så downhill tonserne må venligst blive ovre i Bike Park området som udelukkende er for mountainbikere. Vi mødte mange både vandrere og cyklister og der var en god stemning og tone blandt alle.

Der er ingen krav om at have en guide med, men det giver visse fordele, da de kender alle smutvejene. Således førte Michael mig over en græsmark og af en meget smuk strækning af en mindre skovvej gennem Rabiosa dalen ned til Chur. Her fik vi også et glimt af toget op til Arosa, som også kan benyttes på liftkortet.  Chur er en smuk by med masser af historiske bygninger. Vi hoppede på den nye store Kabinelift op til Brambush 1595 moh,hvor vi holdt frokostpause. Udkogt koben med kartoffelmos, var nok et mindre godt valg, da det efterfølgende lå meget tungt i maven på opkørslen til Churvalden, forøvrigt med mange smukke views undervejs ned i Rabiosa dalen.

I Churvalden var det igen tid til en lille liftpause op Heidbüel i 1928 moh. Herfra cyklede vi af panoraruten 612 og 602 tilbage til Lenzerheide, hvor cyklen blev afleveret.  I alt en tur på godt 70 km og 8 timer med masser af oplevelser og udfordringer.

Fra Rothorn er det også muligt at cykle af rute 611 ned til Urdenfüggli i 2645 moh hvorfra man kan tage den nyanlagte og spektakulære Urdenbahn over til Hörnli, hvorfra der er forbindelse med Arosa nettet, hvor liftkortet også gælder. Liften er frithængende og 1,7 km lang.

Billedgalleri

Er du til den ultimative udfordring tilbyder BikeXPlorer en højalpin to dages tur fra Lenzerheide til Arosa. Fra Rothorn i 2865 moh følges et smalt og krævende spor afmærket A på bjergryggen Welschtobel Igl Cuolm. Halvvejs overnattes i hytte på fjeldet.

Cykelspecifikke hoteller
Lenzerheide har adskellige overnatningsmuligfheder, lige fra luksus til budget.  17 deciderede cykelhoteller, hvor liftkort er inkluderet. Cykelportalen boede på Hotel Collina hvis indehaver Fritz Stalder selv er en ivrig mountainbike cyklist og en af initiativtagerne til Mountainbike Holidays, som udgiver deres egent cykelmagasin. Hotel Collina er et godt middelklasse hotel, med en fremragende restaurant. Har du booket en cykelpakke får du foruden liftkort også morgenmadsbuffet hvor du kan smøre din egen madpakke og tage energidrik til at tage med på cykelturen.

testRide 15-17 september 2017
Har du lyst til at teste området på de nyeste cykler, så er muligheden der fra  den 15 til 17 september 2017, hvor mere end 45 udstillere og 100 brands udstiller det nyeste i cykler og udstyr, som det er muligt at afprøve på 5 teststrækninger. Læs mere på testride.ch

I de næste artikler går vi bag om Valais regionen i Rhone dalen. Cykelportalen var inviteret af MySwitzerland,  Swiss og SBB.

Link

 

 

torben