CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Holstebro-virksomhed spiller nøglerolle i Tour-rytternes performance Holstebro-virksomhed spiller nøglerolle i Tour-rytternes performance
CeramicSpeed startede som et hobbyprojekt og en vild idé født af en rulleskøjteentusiast. Idag kører alle førende cykelhold med deres kuglelejer... Holstebro-virksomhed spiller nøglerolle i Tour-rytternes performance

CeramicSpeed startede som et hobbyprojekt og en vild idé født af en rulleskøjteentusiast. I dag sidder virksomhedens verdenskendte keramiske kuglelejer i cyklerne hos rigtig mange af Tour de France-stjernerne og i industriens produktionsapparat og er blevet fundamentet i en vestjysk forretningssucces med mere end 100 medarbejdere og trecifret millionomsætning.

Når Tour de France-feltet om kort tid rammer de danske landeveje, så er der særligt én dansk virksomhed, som indtager en både direkte og potentielt afgørende rolle i spillet om de små marginaler og kampen om den gule førertrøje.

Holstebro-virksomheden CeramicSpeed er verdenskendt i cykelsporten for blandt andet sine håndbyggede keramiske kuglelejer.
De danskudviklede produkter sidder i dag i cyklerne hos både en række af sportens største stjerner samt en håndfuld af verdens bedste cykelhold. Det gælder blandt andet storholdet QuickStep Alpha Vinyl med danske Kasper Asgreen og verdensmester Julian Alaphilippe. Det er Israel-Premier Tech med Jakob Fuglsang og den tidligere firedobbelte Tour de France-vinder Chris Froome. Og det er Astana, Intermarché Wanty-Gobert og Total Energies blandt Tour de France-mandskaberne.

“Det er de helt små marginaler, der afgør et løb som Tour de France. Derfor handler det om at optimere alle de steder, det overhovedet er muligt. Vi har nogle produkter, der hjælper rytterne med at mindske friktion og spare watt, når de sidder på cyklerne. Det er i sidste ende sekunder, som kan være altafgørende. Derfor er vores produkter meget efterspurgte i blandt andet cykelsporten,” siger CEO i CeramicSpeed, Jacob Csizmadia, der grundlagde virksomheden i 2004.

Du kan læse hele historien om CeramicSpeed fra vores besøg – De små ting tæller –

Global virksomhed med mere end 100 ansatte
I dag er CeramicSpeed en koncern med både et sportsben og et ben med fokus på industriens produktionsudstyr. Det gælder blandt andet fødevare- og vindmølleindustrien.
Virksomheden tæller nu mere end 100 ansatte, har salgskontorer i Europa, Asien og USA og distribuerer sine produkter til mere end 50 lande. Men hovedsædet ligger fortsat i Holstebro på Nørgårdsvej, hvor det hele startede. Her er den første af flere udvidelser også på vej, når CeramicSpeed i 2023 forventer at åbne ekstra 3200 kvm. til blandt andet varemodtagelse, produktion og lager.

 

Regnskaberne fortæller også om en virksomhed i stærk udvikling. I det seneste regnskabsår rundede koncernen en omsætning på 131 mio. kr. og leverede et resultat efter skat på 27,5 mio. kr. Det er mere end en fordobling af bundlinjen sammenlignet med året før.

En verdensrekord og kontakt til Bjarne Riis
Startskuddet var dog noget mere ydmyge, selvom om den grundlæggende ambition også dengang var helt i top.
I 1998 satte Jacob Csizmadia verdensrekord i 24 timers løb på inline-rulleskøjter. Rulleskøjterne var bygget med keramiske kuglelejer. Naturligvis.
To år senere kontaktede Jacob Csizmadia den danske holdejer Bjarne Riis, som dengang havde et at verdens bedste cykelhold i Team CSC. Bjarne Riis var hurtigt med på at teste kuglelejerne, og resultaterne var så gode, at de allerede blev benyttet i Tour de France i 2001.
Siden er det gået derudaf for CeramicSpeed, som blev en formaliseret virksomhed i 2004. Industridelen af koncernen så dagens lys nogle år senere.

“Da jeg have slået verdensrekorden, sagde min far til mig, at de her keramiske lejer også måtte kunne bruges og gøre en forskel på en cykel. Så jeg tog kontakt til Bjarne Riis. Han synes med det samme, det var spændende, og allerede året efter kørte holdet i Touren med de keramiske kuglelejer. Det blev startskuddet på CeramicSpeed,” siger Jacob Csizmadia.

“Siden kom flere hold til, og vi fik opbygget en forretning med rødder i sporten. Men vi så hurtigt et kæmpe potentiale i industrien. Vores kuglelejer holder fem til ti gange længere end et almindeligt kugleleje af stål. Så vi tilbyder industrien store besparelser på at vinde “oppe-tid” i deres produktionsapparater,” fortsætter han.

Mangler medarbejdere
Succesen betyder samtidig, at virksomheden hele tiden er på udkig efter nye og dygtige medarbejdere. Alene i år skal CeramicSpeed byde velkommen til mere end 20 nye kolleger og har aktuelt flere ledige stillinger. Det er en udfordring for en virksomhed og en ejer, som slet ikke føler, at man er i mål endnu.

“Vi er stolte af, at vi også er med til at skubbe lidt til myten om, at der ikke er interessante virksomheder i provinsen. Vi er fysikere, kemikere og ingeniører, vi er sælgere og marketingfolk, men først og fremmest er vi et team, der sammen står bag vores succes,” siger Jacob Csizmadia.

At koncernen er interessant, har også betydet, at flere kapitalfonde har haft CeramicSpeed i kikkerten. Men Jacob Csizmadia har takket pænt nej til købsbud på trecifrede millionbeløb.
Sammen med de ansatte foretrækker han at udvikle koncernen, og mantraet er, at når det går godt, så skal de ansatte også mærke.

Link

CYKELPORTALEN