CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

CeramicSpeed – De små ting tæller CeramicSpeed – De små ting tæller
Hvad der startede som fintuning af rulleskøjter, har idag udviklet sig til en blomstrende virksomhed af keramiske lejer i alle afskygninger. Alverdens professionelle cykelhold... CeramicSpeed – De små ting tæller

ceramicspeed01

Hvad der startede som fintuning af rulleskøjter, har idag udviklet sig til en blomstrende virksomhed af keramiske lejer i alle afskygninger. Alverdens professionelle cykelhold har for længst fået øjnene op for Holsterbro virksomhedens keramiske keglelejer, når de sidste sekunder skal presses ud af udstyret og industrien står på spring for at få keramiske lejer i deres maskinpark.

Kimen til eventyret starter i 1998 hvor Jacob Czizmadia slår verdensrekorden for 24 timer inline skating. Rekorden blev til 505 km over 1801 omgange med 21 km/t. Jacob havde ekseperimenteret keramiske lejer og monteret dem i hjullejerne på sine inline rulleskøjter. Efter rekordforsøget blev Jacob tilbudt en stilling hos SKF som var sponsor af de karamiske lejer til hans rulleskøjter, Skøjterne har Jacob stadig og de bruges flittigt når han skal synliggøre keramiske lejers åbenlyse kvaliteter.

ceramicspeed10

I efteråret 2000 starter det daværende CSC med at teste de keramsike lejer på cykler og i 2001 bliver de keramiske kuglelejer for første gang brugt til løb i den professionelle cykelsport, først hos Bjarne Riis hold siden hos mange af de andre cykelhold. I starten var det meget op ad bakke og Jacob måtte virkelig suge på lappen for at holde skuden oven vande.

Men vedholdenhed står den stædige bi, siger et gammel ordsprog så i 2004 bliver CeramicSpeed officielt grundlagt og allerede året efter får han Grundfoss som en af sine store industrikunder. Dette sker sideløbende med at stadig flere af de professionelle cykelhold ser fordelene ved keramiske lejer, når de sidste sekunder skal vindes. CeramicSpeed har leveret mere end 200.000 lejer til cykelbranchen, og efterhånden er CeramicSpeed blevet et navn som de store cykelproducenter godt vil skilte med på deres produkter, bl.a Specialized og DT Swiss har idag produkter hvor der indgår keramiske lejer fra Holstebro. “Det er vel egentlig det mest fornemme kvalitetsstempel man som virksomhed kan få” griner Jacob.

Firmaet er idag opdelt i to forretningsområder Industri og Cykling. Industri er endnu i sin vorden, men Jacob ligger ikke skjul på at det netop er her, det helt store vækstpotentiale ligger. Dette underbygges af at CeramicSpeed netop har fået ELforsk prisen for sine elbesparende kuglelejer, der benyttes af Grundfos og andre store industrikunder. Der er meget store besparelser i at udskifte de traditionelle stållejer i de mange elmotorer som står rundt omkring. Gevinsten rigeligt opvejes i forhold til med udgiften til de keramiske kuglelejer både med hensyn til levertid og ikke mindst på de sparede resourcer når virksomheden står stille, mens de slidte lejer udskiftes. Det er en betragtlig økonomisk post som de fleste gerne vil være foruden.

ceramicspeed11

Kvalitetssikring og holdbarhedstest
I cykel segmentet er vi leveringsdygtige i alle typer lejer til de store producenters produkter lige fra hjullejer til krankbokslejer og pulleyhjul. Det foregår på den måde at vi skiller producenternes lejer ad og erstatter kuglene med keramiske kugler. Kvalitessikring af lejernes dimensioner er kritisk. I et lokale gemt lidt væk viser Jacob Czismadia stolt firmaets seneste investering, en optisk målemaskine. Den optiske målemaskine består af en glasplade der kan forskydes i tre akser. Ved hjælp af det tilhørende ultra zoom kamera og computersoftware kan vi måle genstande med meget stor nøjagtighed uden at ødelægge dem. Det sikrer at vi kan kontrollere om de leverede lejer ligger indenfor de tolerancer som er aftalt med leverandøren. I et andet lokale finder vi udstyr til levetidstest hvor lejerne bliver udsat for et worst case scenarie som simulerer en accelereret levetidstest.

ceramicspeed12

En af dem er en hjulmaskine til pålidelighedstest af hjullejer. Her bliver udsat for 50.000 km . I modsætning til de hjulmaskiner som producenterne af hjul og dæk ofte benytter har vi indbygget et bump, for ydeligere at belaste lejerne. I praksis har denne test vist at hjullejer monteret med Ceramiske lejer holder mellem 5 og 10 gange længere end hjul monteret med traditionelle lejer. Ved siden af står en maskine til kontrol af pulleyhjul. Opstillingen ligner det du kender fra din egen cykel med kæde krans og bagskifter. Under testen bliver der hele tiden skiftet gear og kæden bliver udsat for mikroskopiske sandkorn der skal simulere (worstcase) slid på kæden. Forbruget af kæder og kranse er stort da de typisk bliver slidt tre gange hurtigere end de keramiske pulleyhjul. Slutproduktet kan aldrig blive bedre end det svageste led, og når vi opererer med så små tolerancer er det afgørende at have styr på alle detaljer.

ceramicspeed09

Keramiske lejer og cykelsport
Ceramic Speed har et omfattende testmateriel som viser hvor store fordele deres lejer giver når de benyttes i cykelprodukter. Pulsslagene hos test cykelryttere ligger 2-5 slag under deres normal hvis lejerne i krank, hjul og pulleyhjul blev udskiftet til keramiske lejer. Sådanne tal er lig med større ydelse og i sidste ende en lidt højere hastighed. Det betyder at en cykelrytter kan vinde op til 9 min over en distance på 180 km med 32 km/t. Det siger jo næsten sig selv at både producenter og de professionelle cykelhold ikke har råd til at neglicere sådanne tidsgevinster i forhold til deres konkurrenter. Om merudgiften til keramiske lejer på motionsraceren og for dig som cykelmotionist, så er det værd, er en helt anden snak.

ceramicspeed05

Hvad er keramiske kuglelejer
Keramiske kuglelejer består af Silicon Nitride der trykkes sammen ved 1200 bar og bages i 10 timer ved 1800 grader. Herefter bliver de slebet nonstop i 4 uger. Typisk går der mellem 50 og 70 dage fra start til det endelige slutprodukt, så der er en helt naturlig grund til at de er kostbare i sammenligning med ordinære stålkugler. Keramiske kugler har flere åbenlyse fordele. De er 400 % glattere, 128 % hårdere og 58 % lettere end traditionelle stål kugler. De har mindst 3 gange længere levetid, faktisk holder kuglen alene 10 gange længere. Vores industrilejer holder typisk 4-8 x længere end standard lejer – cykellejerne er optimere og derfor siger vi 3-5 x længere levetid. De blev opfundet og udviklet tilbage i halvfjerserne men det tog næsten 20 år før de var pålidelig nok til serieproduktion. SKF var de første til at bruge keramiske kugler i begyndelsen af 90’erne. og blev først brugt indenfor rumfarts- og flyindustrien og siden i Formel 1 sporten. Idag er de udbredt indenfor stort set alle industrigrene inkl. cykelsporten.

ceramicspeed14

CeramicSpeed flyttede til egne lokaler i 2007 men allerede i 2009 blev den første tilbygning føjet til. I 2011 blev der yderligere bygget til. Firmaet ejer en bagvedliggende industrigrund, så der er klar til yderligere udvidelser. Idag beskæftigier firmaet mere end 25 medarbejdere og eksporterer til 20 lande globalt.

Link

 

 

CYKELPORTALEN