CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Zambikes Zambikes
Cykelrammer produceret i Bambus fra Zambia, og helt uden u-landsstøtte, er ret usædvanligt. E-wheels er dansk distributør af disse økologiske cykelrammer. Zambikes

En af de mere specielle nyheder på cykelmessen i Vejle var Zambikes.   Håndbyggede bambusrammer producet i Zambia.  Historien starter i 2004 hvor Dustin McBride og Vaught Spethman besøgte universitetet i Zambia. De så at der var et stort behov for kvalitetscykler i landet.  Det blev starten til en uddannelses linie på Azusa Pacific University for uddennelse af iværksættere .  I juli 2007 blev Zambikes Zambia grundlagt som et socialt projekt af Dustin McBride (USA), Gershom Sikaala (Zambia), Vaughn Spethmann (USA), og Mwewa Chikamba (ZM).

zambikes01

I modsætning til mange andre projekter i Zambia er Zambikes et registeret selskab der skal giver overskud og hjælpe lokalbefolkningen i arbejde. Zambikes har aldrig modtaget ulands bistand.  Et af de første projekter var at udvikle en cykelambulance som pr år betyder at 26 menneskeliv kan redes.

zambikes02

Siden starten har Zambikes:

  • Samlet og leveret mere end 9,000 cykler
  • Ansat 35 zambianer
  • Designet og produceret over 1000 Zambulances og Zamcarts
  • Bygget mere  end 400 Custom Bamboo rammer
  • Købt 20 hektar jord i Lusaka og bygget et lager og en bycenter
  • Givet uddannelse og sponsorater til 15 ansatte.

zambikes06

Zambikes bygger både en mountainbike- og landevejsramme.   Landevejsrammen bygges i størrelser fra 48 cm til 66 cm og mountainbiken i fem størrelser fra Xkstra small til Large. Bambusrørene er sat sammen ved hjælp af hørlugs. Den vejl. udsalgspris for en ramme er kr. 7900,-  hvilket er billigt taget i betragtning at man får en helt unik ramme det har taget 40 timer at bygge for en person og så går pengene til et nyttigt formål.  Rammen bliver leveret i et håndknyttet sjal.  Hvem ved måske Zambia bliver det nye Taiwan.

zambikes05

Link

CYKELPORTALEN