CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Tripeak Tripeak
Keramiske komponenter til cyklen behøver ikke at koste en formue. Vi har testet nogle alternativer til de dyre mærkevarebrands. Et oplagt vintertunings... Tripeak

Tripeak-Bearing-09

I årevis har den mest udbredte form for cykeltuning blandt cykelfreaks været at opgradere den kære tohjulede med lettere komponenter. Men nu er lav vægt i sig selv ingen garanti for at cyklen og oplevelsen bliver bedre. Et område hvor det måske var mere hensigtsmæssigt at sætte ind, er omkring reducering af rullemodstanden i alle de bevægelige dele. Med udgangspunkt i den professionelle cykelsport hvor hvert sekund tæller, er keramiske lejer cykelbranchens svar på alle vores bønner. Flere af de professionelle cykelhold har i årevis brugt dem og producenter som Campagnolo og SRAMN benytter også keramiske lejer i flera af deres topkomponenter. Desværre ligger de fleste af disse produkterne i den helt dyre ende, og om de reelt har nogen betydning for helt almindlige cykelmotionister skal jeg lade være usagt.  Men blandt liredrenge og piger er der en udbredt opfattelse at man aldrig skal gå ned på udstyret, så nu er muligheden der, for selv at eksperimentere, og det uden at blive økonomisk ruineret i forhold til de kendte mærkevare brands.  Tripeak er en stor taiwanesisk producent af cykelkomponenter lige fra krankbokse til hjullejer og pulleyhjul. Ud over deres store program af almindleige lejer har de siden 2012 ogsåe en stor serie af keramiske lejer. Det interessandte er at du som cyklist kan blive keramisk opgraderet med komponeter som ikke koster mere end standard komponenter. Vi har kikket nærmere på nogle af deres mange produkter. Atakama Bike som er dansk forhandler af Tripeak sendte os et udvalg af deres produkter alle med keramiske lejer.

Tripeak-Bearing-06

Pulley Hjul

 • Sæt af up and lower retningsbestemt
 • Kompatible med SRAM, Shimano og Campagnolo
 • Gear: 10 og 11
 • Pris: kr 379,-

Tripeak-Bearing-10

Hjullejer

 • Grade 5, Si3N4 Ceramic Hybrid Bearing
 • 40% lettere end standard stållejer
 • Fås i forskellige størrelser

Tripeak-Bearing-03

BSA Krankbokslejer

 • Shimano, SRAM og Campagnolo
 • BB Shell 63/73 mm, 68 mm
 • Spindel diameter 24 eller 30 mm

 

Tripeak-Bearing-04

PressFit lejer

 • 9 forskellige udgaver
 • Diameter: 37,41, 42, 46 mm
 • Bredde: 90/95, 86/92, 68, 73, 79,86 mm
 • Shimano, SRAM, Campagnolo

Tripeak-Bearing-02

Umiddelbart er udskiftning af  lejer normalt noget man overlader til sin cykelforhandler, men med en basal viden og cykler og det rette værktøj samt den af Tripeak meget udførlige vejledning er det en operation man godt selv kan foretage.  Atakamabike som er forhandler af Tripeak har lavet en udførlig guide som fortæller hvilke produkter som passer sammen. Se guiden her.

Tripeak-Bearing-11

Vores kommende test af Tripeak produkterne som forventes online i starten af det nye år, er primært en test omkring montage og installation af de enkelte produkter. Mht til performance beror det udelukkende på en subjektiv vurdering.

Allerede nu kan vi godt afsløre at gevinsten er størst ved at udskifte mellemklasse komponenter hvor der er benyttets standard kugler, hvorimod fordelene subjektivt set er yderst marginale på topkomponenter, som for manges vedkommende allerede har keramiske lejer uden at producenten har gjort det store ud af at orientere om det. det gælder bl. a flere af SRAM komponenter og Fullrum og DT Swiss hjulsæt.

Tripeak-Bearing-05

Link

 

CYKELPORTALEN