CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Italinske 3T er en af pionererne indenfor racerstyr og frempinde.

Italinske 3T er en af pionererne indenfor racerstyr og frempinde. Historien om 3T begyndte i halvtredserne med et simpelt stålrør som den unge Mario Dedioniggi bukkede på Ambrosio fabrikken, som den dag idag stadig eksisterer og er kendt for deres hjul og fælge.

I halvtredserne var det at lave et cykelstyr ikke den store videnskab. Der var ingen speciele udforminger med brug af morphologiske geometrimodeller. Bare en bukkemaskine og et rør fyldt med sand og rå muskelkraft.

Dedioniggi kunne sit håndværk. Han var dygtig og i 1961 besluttede han at starte egen virksomhed. Han købte en bukkemaskine og ansatte en person og lejede tre lokaler i et pakhus i Torino. Firmaets navn blev “Tecnologia del Tubo Torinese” (Turin Tube Technology) bedre kendt som TTT og senere 3T.

Dengang var materialet stål, men Dedioniggi indså hurtigt at fremtiden lå i aluminium. Så han begyndte at producere styr med sin eksisterende teknologi, men eksperimenterede med med nye legeringer og styrformer. I starten af halvfjerserne blev sortimentet udvidet til også at omfatte skistave og en læder cykelsaddel som på daværende tidspunkt var kendt for at være den letteste på markedet.  Men det var først og fremmest på styrområdet at 3T gjorde sig gældende lige fra det første alumniumstyr Al7075 til det første styr specifikt udviklet tidskørsler, opkaldt 51’151” efter Moser’s timerekord.

Efter Dedioniggi gik på pension forsatte firmaet i hans ånd med innovativ nytænkning i former og materialer.  I 1999 fik 3T’s Mutant frempinden en international design pris som den første cykelkomponent nogensinde.
I 2007 blev 3T opkøbt af en hollandsk investor og fik en tiltrængt økonomisk saltvandsindsprøjtning. Samtidig blev navnet omdøbt til The New 3T. Visionen er stadig den samme, at være banebrydende med nye former og teknologier samt at prioriterer sikkerhed fremfor alt.
Al udvikling foregår stadig i Italien mens produktionen nu er flyttet til Taiwan.

TheNew3T komponent palette omfatter idag styr, frempinde, forgafler og saddelpinde. Hver produktgruppe er opdelt i tre segmenter LTD, Team og Pro.

LTD er kompromiløs teknologi henvendt til professionelle cykelryttere og ambitiøse amatører. Kun de bedste letteste materialer finder vej her uden smålig skelen til pris.

TEAM er produkter henvendt til konkurrenceryttere med stort set samme teknologi som LTD men med skelen til pris, f.eks ved at bruge stål bolte istedet for titanium.

PRO produkterne tilbyder en godt kompromis mellem pris og ydelse. Det er udstyr henvendt til motionister og konkuranceryttere som selv skal betale deres udstyr.

Trenden på komponentmarkedet er som på det øvrige racercyklist marked kulfiber, men 3T har klogelig valgt ikke fuldstændig at hoppe med på bølgen. F.eks bibeholder man stadig frempinde i alumnium, da men anser det for at være stærkere og mere pålideligt.

ARX Team
Denne frempind fra Team serien er i aluminium, da 3T mener at specielt området omkring klampen udsættes for så kraftige vridninger, som kulfiber har svært ved at honore uden at godstykkelsen og hermed vægten skal øges væsentligt.  Ved hjælp af moderne Infinite Stress Analyser (en grafisk metode som viser hvilke steder en konstruktion udsættes for den største belastning), har man designet en frempind på kun 120 g.  Det ses tydeligt at al materiale er fjernet der hvor det ikke er nødvendigt.  Frempinden er testet efter væsentligt strengere krav end CEN standarder foreskriver. 
Det benyttes 1 1/8 tomme styrfitting og en oversize klampediameter på 31.8 mm. Den fås i 8 længder fra 70 til 140 mm og med +/- 6 graders hældning. Boltene er i titanium.  Endvidere tilbydes en særlig version med -17 graders hældning for en meget lav og sportslig kørestilling.

Ergosum Team
Styret er udført i kulfiber med en ensartet tykkelse.  Fibreren er en 56Hm6K kulfibertype. De 56 henviser til 56 tons/mm2 og høj molekylær tæthed. 6K fortæller at der er 6000 fibre pr. wire som giver øget stivhed. Det specielle  ved styret er geometrien på bukningen som er tilpasset mindre hænder. Bukkeradius er væsentlig mindre og det gør også at det er lettere at nå ned og hvile i den nederste position. Den største fordel er dog at man kan nå grebene uanset hvor du hviler hænderne. 3T kalder det QuickBend. Vægten er lav 192 g og det er muligt at sætte styrbøjle på. 

Afprøvning
Selve monteringen af styr og frempind voldte ingen problmer ud over at man i højere grad skal være opmærksom på at benytte det rette tilspændingsmoment når man arbejder med kulfiber.
Derfor er det vigtigt at anskaffe sig en momentnøgle og kun tilspænde med det moment som fabrikanten anbefaler. Eller lade en fagmand gøre det.  Værd opmærksom på at der stadig er mange cykelhandlere som ikke bruger monentnøgler. Mange af de uheld der sker i forbindelse med brud på kulfiber er ofte fordi tingene er spændt alt for hårdt. Kulfiber har ingen elastisk deformation som metaller, så et brud kommer prompte og uden varsel.
Frempinden er let og rimelig stiv. Jeg testede en 110 mm længde og er ikke specielt tung men kunne alligevel spore vis fleksibiltet. Styret derimod er kanon stift, ikke ukomfortabelt, da det absorberer små vibrationer fint.  Det bedste er dog udformningen. Tilhører du dem som hader at skulle ned og ligge i den nederste bukning med fare for hold i ryggen og ondt i maven, vil du elske det her styr.  Geometrien og den lave højde gør at alt er indenfor rækkevidde. Indrømmet dette styr har virkelig imponeret mig hvad ergonomi og kørestilling angår.  
Kombinationen Ergosum Team og ARX Team giver en samlet vægt på 312 g så her er også noget at hente for letvægtsfanatikere og det til en pris under de 2000 kr.

Konklusion
Italienske 3T har for undertegnede altid stået for noget af det bedste og mest banebrydende indenfor styr og frempinde. De testede komponenter fra den nye serie er begge uden nogen åbenlyse svagheder. Ergosum styret brillerer med sit flotte design og meget fine ergonomi. Cyklister som enten ikke kan lide at cykle med racerstyr eller altid kører med hænderne på den øverste del, vil elske dette styr. I sandhed et rigtig  motionist cykelstyr.  Frempinden ARX er superlet og giver fuld valuta for pengene. Eneste forbehold er meget tunge ryttere som ynder at stå op og bruger armene. Her giver det sig for meget i længder mere end 100 mm.

For funktion giver vi Ergosum    og   for pris.

ARX får   for funktion og  for pris.

Tekniske data
ARX Team
Vægt 120 g
Styrklampediameter 31,8 mm
Styrfitting 1 1/8 tomme
Længder 70, 80, 90, 100, 110, 120, 130 0g 140 mm
Materiale Alumnium
Hældning +/- 6 grader eller -17 grader
Titaniumsbolte
certificeret efter DIN og CEN

Ergosum Team
Vægt 192 g
Styrklampediameter 31,8 mm
Bredder: 40, 42 og 44 cm
Styrdrop 128 mm
Rækkevidde 89 mm
Materiale kulfiber

Vejl. udsalgspriser
Ergosum Team kr. 1.499,-
Arx Team  449,-

Supplerende billeder her

Læs mere på Thenew3T
Dansk distributør er Riis Cycling

CYKELPORTALEN