CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

I vintermånederne vælger de fleste motionister at skrue ned for deres træning, men sådan behøver det ikke være.  En hjemmetræner kan være løsningen. Vi...

tacx01
I vintermånederne vælger de fleste motionister at skrue ned for deres træning, men sådan behøver det ikke være.  En hjemmetræner kan være løsningen. Vi har kikket nærmere på en vitual hometræner fra Tacx.
Mange så sikkert tv2 dækning af Tour de France, hvor der blev kørt på en simuleret rute til toppen af Mt. Venteux.
Den afprøvede Tacx Fortius Multiplayer T1930 er  fuldstændig den samme model og med Real Life Videoen fra Mt. Venteux installeret.

tacx06

Afprøvning.
Selve træneren kommer flot og grundigt indpakket.  Alt er sorteret i poser, så der ikke var tvivl om hvad der hørte til hvad.  Men når det er sagt, så var det alligevel ikke helt let at samle den.  Jeg savnede Ikeas grundige tegninger undervejs, og samling af Ikea møbler er ellers noget der kan drive en til vanvid. Træneren blev samlet på godt en time af to personer, så det var trods alt til at finde ud af.

Så kom turen til softwaren. Den medfølgende vejledning på engelsk må være beregnet til computer nørder. Da jeg ikke forstod vejledningen var jeg tvunget til at gøre som jeg plejer når jeg installerer software på computeren.
Cd’en blev derfor sat i computeren med Windows XP, og en lang installation gik i gang.  Undervejs dukkede spørgsmål op, om jeg ville installere diverse  programmer, der for mig var fuldstændig ukendte og ikke syntes at relatere til Tacx træneren.  Felter der kunne markeres var jeg nødt til at ignorere og bare trykke på ”Next”.  Jeg forstod simpelthen ikke hvad det var jeg skulle svare på.  Efter endt installation blev computeren genstartet og USB kablet fra træneren blev sat i.  Til min store glæde fungerede alt.

tacx04

Jeg prøvede den samme installation på en computer med Vista og det gik også uden problemer. Ind  med cd’en og derud af.  Alt fungerede perfekt med det samme.

Real Life Videoen, som jeg også havde fået med,  blev også installeret uden problemer.  Dog skulle computeren genstartes før programmet fungerede,  hvilket ikke var nævnt nogen steder.

Træneren kræver en del plads og den fungerer kun sammen med en computer, der ikke må være alt for gammel.
Det jeg først bemærkede var at træneren støjer rigtig meget under brug.  Derfor må man regne med at anbringe den i et værelse, hvor døren kan lukkes eller lidt væk fra den øvrige familie.  Så kommer problemet med computeren.  Den skal jo være tilsluttet,  så flyttes træneren ned i en kælder, skal der være en computer til rådighed der.  En bærbar computer var en løsning,  men vejledningen påpeger at grafikkortet skal have separat hukommelse , ikke delt hukommelse. Kun meget få bærbare har det.  Måske kan en nyere bærbar klare opgaven.  Det har jeg ikke haft mulighed for at afprøve.

Justering af dæktryk og rullens tryk på dækket var lidt vanskelig.  Men indkøb af special dæk til træningsruller hjalp gevaldigt.  Alt blev mere stille og dækket gled ikke på rullen i samme grad som med det normale dæk. Vigtigst af alt formåede jeg at komme til toppen af  MT. Ventoux uden at dækket blev overophedet og begyndte at ”bumle” på rullen. Med normalt dæk måtte jeg stoppe 3 km før toppen.

tacx05

Hele træneren er for besværlig at pakke ud og ind.  Du må derfor påregne at have udstyret stående samlet hele tiden. Men så er du også klar til et utal af træningsture rundt i verden hvis du er klar til at betale nogle hundrede kr. for flere DVD’er med de forskellige ”virtual reality” ture.  Pt. er der 19 forskellige ture at  vælge imellem og flre er på vej.
Selv uden dem er der stadig mange timers træning tilgængelig samt mulighed for at køre mod andre over nettet.
Op af ”bakke” øges belastningen, ned af ”bakke” ruller cyklen. Mere realistisk kan det vist ikke blive.

tacx03

Konklusion
Ser man bort fra de små begynder vaskeligheder med installation og valg af rigtig dæk,  har jeg haft stor fornøjelse af denne Tacx træner. Real Life CD’erne er efter min mening et must, da de giver et mere realistisk træningsbillede og samtidig er de med til at holde motivationen oppe. Træneren har fungeret upåklageligt her i den kolde og snefyldte danske vinter, hvor den er blevet brugt meget.

Vi giver den 4 cyklister ud af fem for funktion og tre ud af fem for pris.
Set til en vejl. udslagspris mellem 6399 og 6995,-
Real Life Video kr. 299,-

tacx07

Links

CYKELPORTALEN