CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Foto på cykelturen Foto på cykelturen
Småt er godt - men prisen er høj. Er syvende udgave af Sony lille kompakte zoom kamera, værd. at komme i cykeltasken. Vi har... Foto på cykelturen

Sony har siden tidernes morgen været kendt for deres fremragende audio og video produkter. Da de kom på markedet med deres kompakte spejlløse kameraer, hvor NEX 7 var lidt af en milepæl, begyndte en lidt konservativ fotoverden hvor det eneste på daværende tidspunkt sat i gørende,  var Canon og Nikon, at spærre øjnene op.

Vi har testet mk 7 udgaven af Sony lille fikse RX100 kompakt. kamera

Denne anmelder er stor fan af Sony’s spejlløse kameraer, og har efterhånden ejet nogle stykker lige fra det legendariske NEX 7, der var lidt af en revolution da det blev lanceret,  til fullframe Alpha 7 modellerne med alt i store lysstærke objektiver.  Alpha Fullframe er second to none i opløsningen men fylder og vejer meget når det skal med på cykelturen. Stor og doven eller lille og vågen – er et godt superlativ på Sony’e lille foto/video vidunder – perfekt til rejsecyklisten

Fra stort til småt

Efter at have testet den syvende generation af det kompakte RX 100 kamera et par måneder herunder på en længerevarende cykeltur, er jeg nået frem til at mere behøver jeg ikke.  Med en fremragende autofocus, kraftig zoom og video i 4K er den langt rigeligt til billeder som primært skal lægges op på nettet.

Specifikationer

 • Dimensioner: 101.6 x 58.1 x 42.8 mm
 • Vægt: 302 gram
 • Type: 20 Mp kompaktkamera med 1″ billedsensor.
 • Optik: ZEISS Vario-Sonnar T*  15 elements i 12 groups (8 aspheric elements including AA lens) 24-200 mm f/2.8-f/4.5.
 • Søger: Elektronisk, 2,36 Mp.
 • Skærm: 7,6 cm LCD, 921K billedpunkter.
 • Serieoptagelse: 20 fps.
 • Video: 4K 30 fps m. …
 • Tilslutninger: USB 2.0 m. …
 • Batteritid (CIPA): 260 billeder.
 • Pris: set til kr. 8.200,-

Afprøvning
Når det gælder superkompakte lommekameraer, er Sonys RX100-serie noget af det absolut fineste du kan opdrive. Kameraet har været på markedet i mange år og er nu kommet til den syvende i rækken. Det i sig selv er lidt af en præstation i en fotoverden hvor et nyt produkt sjældent er nyt længere en et halv års tid.  Det er  udtryk for at Sony har fat i en grundlæggende god konstruktion der er værd at opgradere frem for at konstruere helt nyt. Er man bekendt med Sony kameraer, er betjeningen ligetil, da den følger de samme principper som de øvrige. Er du derimod ny til Sony, skal der nok en smule tilvænning til da Sony gøre visse ting på deres egen måde.

RX 100 VII er en lille firkantet sag der pakker sig selv ud når man tænder det. Det betyder selvfølgelig at ergonomi og betjening lader en smule tilbage af ønske, men det er vilkårne når det skal være så småt. Ud over selve kameraet følger der et genopladelig batteri med, et usb kabel, lysnetadaptor og en skulderrem.  Batteriet lades op i kameraet via USB kablet og den lille lysnetadaptor eller via en PC eller Powerbank, hvis du er på farten. Det er vældig praktisk, da du sjældent behøver mere end et ekstra batteri.  Det smarte er at du kan lade kameraet op mens du skyder billeder.

Kameraet er i stand til at skyde 20 billeder i sekundet, uden blackouts, med kontinuerlig autofokus. Der foretages op til 60 autofokusberegninger i sekundet. Der er tale om et uhyre hurtigt og præcist fotoværktøj, der selv i mørke omgivelser stiller skarpt øjeblikkeligt. Takket være øjefokus står portrætter helt perfekt – både ved dyr og mennesker. Den præstation overgås kun af den mange gang dyrere, tungere og større Sony Alpha 9.

Kameraet har en Single Burst Shooting-tilstand, der kan levere, hvad der svarer til 90 billeder i sekundet. Ved et tryk på udløseren tages syv billeder lynhurtigt, så du efterfølgende kan vælge det bedste.

RX100 VII håndterer ligeledes video ganske overbevisende. Du kan skyde 4K i HDR med HLG, og en ny Active SteadyShot billed stabilisering holder billedet helt roligt. Med en vægt på godt 300 gram og en størrelse som en stor tændstikæske, er det let at finde plads til i lommen eller cykeltasken. Stort set hele bagsiden er optaget af den store touchskærm, som kan bruges til at justere fokus og vippes 180 grader op, hvilket er velegnet til selfies og ikke mindst Video blogging. I den forbindelse findes også en ekstra mikrofon indgang, selvom den indbyggede mikrofon i stille vejer leverer en meget fin stereo kvalitet.

Kontrolfladen er minimalistisk med meget små knapper, og det samme er ergonomien. Huset er glat, så et af de billige gummi hylstere eller Sonys eget lille  klæbbare greb er et absolut et Must Have. I Autofunktionen får du næsten altid  gode skud i kassen. Ligesom mange af de øvrige Sony kameraer, sidder knappen til video udsat så man ofte får trykket på den. Heldigvis kan funktionen slås fra menuen.

Autofokus funktionen er intet andet end imponerende, med en klippestabil fastlåsning på øjne, ansigter eller motiver i bevægelse. Med en hastighed på 20 billeder i sekundet for de første 78 optagelser, helt uden udfald er vi på professionelt niveau.

Kameraet er lavet i en lækker metalkonstruktion, og optikken er meget anvendelig med et zoomområde, der går fra 24 til 200 mm.  Selvom RX100 VII er blandt et af de absolut bedste kompaktkameraer på markedet,  skal du virkelig have et meget specielt behov for et lommekamera, for at betale prisen for den billedkvalitet der trods alt kan lirkes ud af en 1″-sensor. Kameeraet tager afgjort de bedste billeder fra 24 og op til godt 70 mm. Du kan finde bedre billedkvalitet hos konkurrenterne til en lavere pris men så på bekostning af den fysiske størrelse. De fleste vil egentlig nok være bedre tjent med mk. V udgaven uden zoom der er væsentligt billigere men stadig har de samme funktioner.

Insisterer man på at have et lækkert og velfungerende kompakt zoomkamera til lommen, skal man også være indstillet på, at ergonomien er begrænset. Er du meget nærsynet og har store tykke fingre, kan betjeningen give visse udfordringer.

For denne tester har den helst store force været at jeg er begyndt at tage flere billeder igen på mine ture, fordi det bare er så let og hurtigt. Dette syntes jeg er den mest afgørende faktor ved valg af kamera når man er på cykeltur.

Konklusion
RX100 VII er et fremragende kompakt kamera hvis største anke er dens høje pris og lidt dårlige ergonomi. Men er minimal størrelse og maksimale features er det stadig blandt noget af det  bedste på markedet.  Prisen er de seneste måneder dalet fra over de kr. 10,000,- , noget der kunne tyde på at der er en ny generation på vej fra Sony.

Link

CYKELPORTALEN