CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

TEST: Shimano CE-S61R TEST: Shimano CE-S61R
Vi tester et par prisrimelige cykelbriller med udskiftelige glas fra Shimano TEST: Shimano CE-S61R

Solbriller er et stykke næsten uundværligt cykeltilbehør. Shimano har adskillige modeller i deres omfattende Lifestyle Gear program, lige fra de helt billige til de meget kostbare. Shimano CE-S61R-STD tager udgangspunkt i et let stel og UV 400 beskyttende glas. Brillen fås i flere udgaver og farver med løse mono glas eller farveskiftende glas.  Testmodellen er med tre sæt løse glas, der foruden de grå solbrilleglas også tæller et sæt kontrastrige rødbrune typer og et helt klart sæt.

 

Specifikationer

  • Stel: Letvægts Grillamid TR-90
  • Næsepude: vendbar
  • Tilbehør: Opbevaringspose, og lommer til løse linser
  • Linser: Landeves optimeret polycarbonat linser
  • Grå med Revo coating fuld UV400
  • Hydrophobic rosa spare lens
  • Klar standardlinser alle med  lightweight polycarbonate lens
  • Farver: Blå, sort, gul og grøn
  • Vægt: 20 gram
  • Pris: mellem 400 og 800 afhængig af glastype

Afprøvning
Design er naturligvis individuel, men i direkte sammenligning med andre cykelbriller af nyere dato er Shimano CE-S61R meget diskret og klassisk i sit design, med en pasform der lukker godt af for vinden.  Stellet er halvåbent med fritlagte glas i bunden, hvilket gør dem let at skifte, bare ved at trække nedad inde ved næsen. Selvom brillen sidder tæt er der stadig god frigang mellem glas og pande hvor mange andre ofte har kontakt med panden og glassene støder på kinden. Den vendbare næseklemme er rigtig god, enten med lille kontakt til næsen eller med fuld kontakt, afhængig af hvilken form næsen har. Det fungerer rigtig fint og overfladen gør at brillen bliver siddende og ikke glider.

Pasformen på selve brillen er ret smal så ryttere med et meget bredt ansigt vil nok syntes at stængerne klemmer en smule, men de er meget elastiske med en vis memory effekt over tid. Subjektivt føles brillen nærmest ikke eksisterende. Den er let. De grå glas er fine til solskin og giver en god beskyttelse og en farvetemperatur som er rar et cykle med, specielt mellem skift fra fri sol i åbent land til skygge i skov. Her er grå rarere end brunt. De rosa glas er perfekte til en dansk vinterdag hvor de fremhæver kontrasten. De klare glas syntes jeg er tilgengæld er overflødige.

Linserne skulle ifølge Shimano have en særlig behandling mod ridser, men i praksis skal du nok være varsom med hvad du pudser dem med. Opbevaringsposen skal du ihvertfald ikke bruge. Jeg syntes de er sarte mod ridser. Til gengæld samler de ikke dug i samme grad som mere lukkede typer. En positiv ting er at man kan se øjnene gennem glassene, fremfor de så moderne 100 %reflekterende typer. Synsfeltet er fint og der er ingen væsentlige reflekser eller forvrængning i yderområdet.

Konklusion
Shimano CE-S61R er en fin allround brille med god pasform og diskret afdæmpet design. Den sidder godt og har fin ventilation. De grå solbrilleglas er et godt valg til danske forhold. Til prisen er de rigtigt gode.

Link

CYKELPORTALEN