CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

TEST: Scott Arx Plus Helmet TEST: Scott Arx Plus Helmet
Vi har testet et god allroad cykelhjelm med MIPS TEST: Scott Arx Plus Helmet

Scott Sports er primært kendt for deres cykler, men som en række andre store cykelbrands har de også en omfattende tilbehørsserie under samme label.  ARX Plus er en ny allround cykelhjelm der har arvet de fleste features fra topmodellerne i ARX road og MTB serierne, inklusiv MIPS sikkerhedsystemet der eftrehånden har fået en markant udbredelse som den nye  sikkerhedsstandard indenfor cykelhjelme, selvom der findes flere andre lignende alternativer.  MIPS er forkortelsen for Multi-Directional Impact Protection System. Med udgangspunkt i moderne biomekanik og neurovidenskab, er grundtanken bag teknologien  at et hoved automatisk roterer, når det udsættes for stød, skub eller anden påvirkning, der medfører et fald.

Hvis hovedet ender i en vinkel, hvor cykelhjelmen ikke dækker, kan det have alvorlige  følger.  Løsningen er at indsætte et ekstra lavt friktions lag inden i en cykelhjelmen mellem den ydre In Mould skal og dit hoved, som skal aflede noget af det stød, hovedet får, hvis du lander i en skæv vinkel på jorden. Laget adskiller den indre og den ydre hjelm, så hjelmen kan bevæge sig uafhængigt af hovedet i tilfælde af slag fra forskellige vinkler. Hvis et slag ikke afledes, kan det i værste fald forplante sig videre  ind i hjernen og give hjernerystelse og  mere vedvarende alvorlige lidelser. Så teknologien har afgjort sin berettigielse og har afstedkommet større fokus på at gøre cykelhjelme stadigt bedre. Du kan læse mere om MIPS protection her.

Der findes mange forskellige cykeltyper og ligeså mange forskellige cykelhjelmstyper, lige fra tidskørsels hjelme til dagligdags cyklist hjelme og der kommer nye til næsten hver dag.  Men hånden på hjertet hvor mange har brug for en specifik cykelhjelm til en specifik cykeltype. Personligt bruger denne tester den samme hjelm til stort set alle former for cykling. Scott ARX Plus er en allround cykelhjelm der kan bruges til det meste. Det kan de fleste cykelhjelme nu også, hvis du som forbruger gør lidt op med  hvad producenter og smart markedsføring fortæller hvad der er rigtigt og hvad der er forkert. Det primære er at du har en hjelm der passer dig og du føler dig tryg med den.

Specifikationer

  • Materiale: In-Mold Technology Polycarbonate Micro Shell
  • Features: Opdateret MIPS Brain Protection System, ventilation med 17 huller, justerbar celle puder, aftageligt visir
  • Sikkerhed: MIPS Protection
  • Justering: MRAS 3
  • Størrelser: S, M, L
  • Farver: 8 forskellige
  • Vægt: 270 gram
  • Pris: set til kr. kr.799,-

Afprøvning
Umiddelbart er der intet revolutionerende over den nye Scott ARX Plus cykelhjelm. Og hvorfor skal der også lige være det. Kikkes den nærmere efter i detaljerne, har den alt det man kan forvente af en moderne cykelhjelm. Pænt neutralt design, masser af ventilationshuller, aftageligt visir og et gængs og gennemprøvet justerbart remsystem med kliklås omkring øre/ hage, kombineret med et  justerbart drejehjul i nakken.  Scott kalder det MRAS 3.

Indvendigt findes det karakteristiske gule MIPS system samt nogle meget tynde cellepuder.  Hjelmen fås i tre størrelser. Rent subjektivt er hjelmen i den mere brede og runde del af spektret, Naturligvis opleves  en hjelm meget individuel ikke mindst omkring bærekomfort. I forhold til andre hjelme gør MIPS systemet at  mange vil føle at hjelmen ikke føles så tætsiddende pga af de to individuelle og isolerede lag.  I forhold til de første generationer med MIPS var det største problem luftgennemstrøningen og mange hjelme føltes meget indelukkede. Det er i den nye ARX Plus  blevet meget bedre hvilket afgjort forbedrer bærekomforten når det er varmt og aktivitetsniveauet og hastigheden  øges. De meget tynde puder bliver dog hurtigt flossede og grimme og skal tit skiftes eller vaskes for at fungere optimalt.

Den aftagelige skygge/visir der kun sidder fast som en clip on er mere smart end funktionel, primært fordi den er meget smal og har en stort mellemrum mellem skal og visir, så den i praksis ikke skygger meget for lys. Bruger du i forvejen cykelbriller er den nok mindre relevant men som almindelig brillebruger findes der bedre løsninger. retfærdigvis skal det nævnes at visiret aftaget fylder meget lidt og altid let finder plads  i en baglomme eller taske.

Scott ARX Plus er en velfungerende hjelm der vil kunne passe de fleste cyklister uanset hvilken cykel eller cykelmønster du måtte have. Den er sporty designet og yder god beskyttelse og har en fin bærekomfort. Er cykling mere sjov og fornuftsorienteret fremfor race og lir så får du fuld valuta for pengene her.

For dem der er skeptiske overfor mange cykelmediers  såkaldte test/ produktomtaler så har det svenske Research Institute RISE testet 23 forskellige cykelhjelme hvor Scott hjelmen er en ud af tre der bliver anbefalet. RISE har autorisation til at udføre disse test som bl.a indgår i de svenske typegodkendelser af nye produkter.

Lige til slut en general bemærkning omkring cykelhjelme De holder ikke evigt En god regel er at udskifte den hvert 4 år. Har de første en gang været ude for et styrt SKAL de udskiftes også selvom der ikke er visuelle tegn på brud. Dette gælder også for hjelme med MIPS.

Konklusion
Scott ARX Plus er en god allround cykelhjelm for den cyklist hvor sjov og fornuft spiller en større rolle end lir og status. Den har kun få mindre ankepunkter og de generelle kvalitetet er på et niveau , som langt de fleste kan være godt tjent med.  Den sidder rigtig godt og så har den  det veldokumenterede MIPS  sikkerhedsindlæg der normalt ikke findes i den prisklasse. Et fint køb.

Link

CYKELPORTALEN