CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

TEST: QiO EINS A8 TEST: QiO EINS A8
Vi har testet en fiks lille elcykel der gør fordommene om små hjul til skamme. Tyske Hartje står bag den solide og gennemførte bycykel.... TEST: QiO EINS A8

Hermann Hartje er en af de helt store europæiske cykelgrossister, der i en årerække har været repræsenteret i Danmark og nu få alvor har fået fat i de danske cykelhandlere, efter etableringen af datterselskabet Hartje Ebsen, det tidligere Ebsen Bikes i Sønderjylland. Foruden en række meget kendte agenturer har Hartje også deres egne udviklede brands og cykler.  QiO Eins er den nyeste i deres omfattende produktfamilie, der blev lanceret sidste år.

QiO EINS er en velkørende og alsidig lille elcykel lige velegnet til cykelturen ud i det blå som til den daglige transport. I tilgift er den næsten universel anvendelig til de fleste cyklisttyper.

De tider hvor små hjul var ensbetydende med børnecykler og vakelvorne foldecykler,  har været en saga blot i mange år.  Der findes idag rigtig mange producenter, der alle laver fremragende og velkørende cykler med små hjul. Med elcyklens fremmarch kan de små hjuls manglende inerti heller ikke længere bruges som argument mod en cykeltype, der har så mange andre fordele, ikke mindst omkring håndtering, lav indstigning  og lavt tyngdepunkt.

Specifikationer

 • Ramme/forgaffel: QIO Aluminium
 • Geartrain: Shimano Nexus 8 speed
 • Bremser:  TRP HD-EU817
 • Motor: Bosch Active Line 250 W
 • Batteri: Powerpack 400 aH
 • Lys: Contec DLux 80 og TL335
 • Hjul: Shimano nav/ Schürmann fælge 36 huls, Niro eger
 • Dæk: Continental E Contact” Plus 62-406 20″
 • Styr:ERGOTEC Lady Town Level 4, Ø 31,8 mm
 • Saddel: Selle Royal Nuvola 5060
 • Bagagebærer: QiO “MIK-HD
 • Skærme: SKS A69
 • Støttefod: URSUS “King-EVO
 • Pedaler: UNION “SP-153
 • Farve: Gråmetal
 • Størrelse: Unisize (165 til 195 cm)
 • Vægt: 26 kg. (maks lastbar 140 kg)
 • Pris:  26.995,-

Afprøvning
QiO EINS familien består af fire varianter, Family, Senior, Tourist og Urban, der alle bygger på den samme ramme, men udstyret forskelligt. Standard er alle modeller udstyret med bagagebærer og lys samt højdejusterbar styr/frempind der også kan vendes på tværs. De dyrere modeller har endvidere remtræk og en kraftigere motor alle fra Bosch.  Det højde justerbar styr og saddel gør den anvendelig til personer mellem 165 og 195 cm.

Finish og forarbejdning er daddelfri med både en flot metal lakering og skjult kabelføring. QiO Eins stel er et lav indstigning i en’ størrelse. Centermotoren i kombination med de små hjul og det lavt placerede batteri giver cyklen en uovertruffen fin balance, som specielt uerfarne cyklister vil kunne drage stor fordel af.  Den lave indstigning gør det let og uproblematiske for langt de fleste at hoppe på cyklen. En smart detajle er det indbyggede bærehåndtag i stellet.

Bosch centermotoren fra deres Active Line  er kendt for sin store pålidelighed og næsten lydløse drift. Kun i maks indstillingen høres motoren svagt.

Omfattende udstyrspakke
Standard er cyklen monteret med en fin solid bagagebærer der både tilgodeser børnesæde og tasker.  Foran er der gjort plads til en solid frontbagagebærer som sidder fast på selve stellet.  Ud over front bagagebæren er fås også forskellige tasker og kurve som ekstra tilbehør.

Selvom QiO Eins deler hjulstørrelse med de populære foldecykler, kan den ikke foldes, men dens kompakte mål og muligheden for at sætte styret på tværs gør den er let at finde plads til ved transport i både bil og tog samt ved indendørs opbevaring.  Også i cykelstativer gør styret en stor forskel. Rent vedligeholdesmæssigt er der ikke meget at komme efter med det indvendige Shimano Nexus gearnav og den fuldt indkapslede kæde med et fiks lille smøre hul.

QiO EINS  er først og fremmest en ukompliceret og letkørt elcykel, der vil kunne tilfredstille en meget stor gruppe af cyklister, primært dem som ikke er vant til elcyklen. Her imponere QiO Eins med en behændighed og letkørthed, der gør den forudsigelig og meget sikker at cykle på. De små hjul, den lave indstigningshøjde og det lave tyngdepunkt er en medvirkende årsag til disse positive egenskaber. Cyklen er oplagt som dagligt transportmiddel i byen.  I tilgift får du et fremragende blændfrit lyssystem og effektive hydrauliske skivebremser. De brede Continental dæk kompenserer godt for de små hjuls mere livlige og ukomfortable opførsel, så det samlede positive helhedsindtryk bliver yderligere forstærket.

Konklusion
QiO Eins er en vel gennemtænkt mini elcykel med velvalgte komponenter og løsninger. En fiks elcykel, der vil/kan appelere til en meget stor målgruppe. Den er uhyre letkørt, og meget behændig i byen.  Dens primære målgruppe er seniorer, og familier, her ikke mindst første gangs cyklist familier.  Den er et godt bud på den første elcykel for ikke cyklister.

Link

CYKELPORTALEN