CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Polar CS500 Tour De France er en gennemført trænings cykelcomputer i nyt design og med ny funktionalitet

Polar er om nogen synonym med fitness-teknologi og hører til en af pionererne indenfor pulsmåling. En position de har forstået at fastholde ved løbende at udvikle nye produkter. Polar S710i var undertegnedes første bekendtskab med Polars cykel/pulsurs teknologi.

Nyeste skud på stammen hedder Polar CS 500 TDF, og alene på grund af sin anderledes design vakte den opsigt da den blev lanceret sidste år.
Til denne test har vi haft fingre i Tour de France udgaven af CS 500, der markerer at Polar nu er officiel Tour de France trænings computer.

Ud over naturligvis designet, er den største forskel i forhold til CS500 at hukommelse er fordoblet så der nu kan gemmes væsentligt flere data.

CS500 TDF kommer i en boks med selve enheden, et brystbælte til pulsmåling, en tilsvarende hjertefrekvens sensor samt en hastigheds- og kadencesensor. Desuden er der en cykelholder som kan monteres både på styr- og frempind.

Alle sensorer bruger Polar W.I.N.D. 2,4 GHz trådløse teknologi, hvilket betyde, at du ikke skulle opleve nogen uønsket interferens, uanset hvor mange du cykler sammen med.  Computeren og pulssenderen har udskifteligt batteri, mens hastigheds- og kadence sensoren er forseglede enheder som skal udskiftes når batteriet dør. Polar vurderer, at du typisk kan bruge de to sensorer i 3.000 timer, hvilket i praksis svarer til adskillige år under normal brug.
Man kan undre sig lidt over dette. Tidligere havde Polar forseglet pulsbæltet ,så det skulle udskiftes. Nu har man så valgt at have udskifteligt batteri i denne. mens hastigheds og kadencensorene er engangsprodukter. En underlig brug og smid væk politik som jeg ikke hylder.  Det eneste som kan forsvare det, er at de to censorer er meget små.

En ting, der ikke følger med, er Polar Data Link, hvilket, hviklet jeg synets er en mangel, da computerens virkelige potentiale som træningsværktøj først rigtig kan udnyttes når de mange data, den opsamler, kan analyseres på en computer.

Afprøvning
Selve computerens design er sikker noget som kan dele vandede i for og imod. Personligt syntes jeg den er lige i øjet og så gør den for alvor op med opfattelsen at en cykelcomputer pr definition skal være firkantet og af plastik. Om man kan lide det gule TDF look er en smagssag, men der er noget dejligt gedigent over CS500.  Displayet har tre linier og har store tydelige symboler som kan aflæses under alle lysforhold. En stor rød start/stop knap dominerer fronten, men Polar har en trumf gemt på bagsiden, hvor der sidder yderligere to små knapper.  Hvordan det lige hænger sammen vender vi tilbege til under selve afprøvningen.  Cykelholderen som for øvrigt er i metal kan vendes så den kan sidde både på styr og frempind.
Selve computeren klikkes på plads ved hjælp af to små metal låsepaler. Umiddelbart ser systemet lidt underligt ud men det har sin forklaring som vi vender tilbage til.

Den lille hastighedssensor monteret på forgaflen valgfrit i højre eller venstre side. Der medfølger en gummimanchet som beskytter gaflen samt et par kabelstrips. Selve magneten er universel anvendelig og kan monteres på alle typer eger.  Når magneten har kontakt med sensoren blinker en lille diode på sensoren og sensoren. Typiskskal der være 4-5 mm mellem sensor og magnet.

Kadence sensoren monteres på bagstaget i venstre side. Den lille magnet monteres på pedalarmen med dobbeltklæbende tape samt en ekstra tape som rulles udenom. Ikke videre elegant men det virker.

Når alt er monteret er du klar til at indstille selve computeren. Hjulstørrelsen indtastes efter egen måling eller fra den omfattende tabel i manualen. Computeren har hukommelse til tre forskellige cykler, men det kræver naturligvis at du køber ekstra sensor kits for at udnytte det optimalt.

I daglig brug er det svært at finde noget at udsætte på CS500 TFD. Ved første øjekast ser det ud som om at CS500 TFD kun har en rød knap monteret på forsiden. Dette er i overensstemmelse med Polar traditionelle design om at have en stor Start / Stop knap, der er nem at få adgang til uanset hvor hårdt du træner. Men Polar gemmer på en lille genialitet, da de to øvrige knapper sidder gemt på bagsiden.  Her kommer nemlig den lidt mærkelige monteringsholder ind i billedet. Den muliggør nemlig at  computeren kan vippe til hver siden hvorved man aktiverer de to små knapper på bagsiden.

Dette gør enheden til en absolut fornøjelse at bruge, når man cykler, man trykker simpelthen på computeren i henholdsvis højre eller venstre side. Fordi man ikke længere skal ”lede” efter en lille knap med fingeren er betjeningen lynhurtig og under alle forhold. I højre side blader du lynhurtigt igennem de enkelte skærmbilleder mens den venstre siden stopper og starter og gemmer dine data.

Pulsbæltet er noget af det bedste jag endnu har prøvet.  Remmen er blød og behagelig så man mærker den ikke. Pulssendren kan tages af og passer forøvrigt på en specielt kvinde BH.

Synkronisering af dine data
I forhold til CS500 som kun kunne gemme maksimalt 14 træningspas, er TFD versionen udvidet til at kunne gemme op til 30 træningspas. For at kunne analyser og gemme sine træningspas skal man købe Polar Data Link som ekstraudstyr. Den ligner en almindelig USB nøgle. Når den sættes i computeren kan man trådløst overføre data.  Man oprettet en konto på  www.polarpersonaltrainer.com  og har herefter adgang til en mængde ekstra faciliteter.
For at synkronisere skal CS500 TDF være tændt, og du skal køre Polars WebSync hjælpeprogram på din computer. Så snart du sætter Polar Data Link i din computer, overføres alle data til Polar Personal Trainer hjemmeside. Det er værd at huske at synkroniserings processen går begge veje, så hvis du ændrer noget på hjemmesiden (såsom din vægt, højde, uddannelse osv.), vil ændringer også træde i kraft på CS500 TDF.

Polar Personal Trainer største force er at den er gratis. Her kan du følge din fremgang over tid, og se alle dine træningssessioner lagt ud i en dagbog form. Load funktionen giver en indikation af hvor hårdt du har trænet og om det er klogt at holde en pause f. eks næste dag. Rød fortæller at du skal holde pause GUL at du skal træne med nedsat aktivitet og Grøn at du kan træne ved maksimum. en, som giver dig en indikation af, hvor hårdt du har trænet, og om du skal tage en pause eller tog
Hvis du klikker på en træningssession på din dagbog, du får den fulde opdeling af alle de indsamlede data fra din tur. Dette vil omfatte maksimal hjertefrekvens, gennemsnitlig hjertefrekvens, gennemsnitlig hastighed, gennemsnitlig kadence, klatring højde og så videre. Mere interessant er, at disse data også kan vises gennem hele turen i form af en graf.

Skift til Kurve udlæsningen giver dig mulighed for at vise din puls, hastighed, kadence, hastighed, højde, ja selv temperaturen over varigheden af ​​træningen. Dette er især nyttigt, hvis du forsøger at forbedre din præstation på et bestemt afsnit af en regelmæssig tur rute.
Der er et meget aktivt forum på Polar Personale Traner hvor man kan få gode råd og stille spørgsmål til andre til andre.

Konklusion
Polar CS500 TDF har været en fornøjelse at bruge. Dens design og ikke mindst funktionalitet og brugervenlighed er i særklasse. Ideen med at sætte knapperne på bagsiden og aktiverer dem ved at vippe computeren er genialt. For den træningsfikserede cyklist vil det være svært at finde en bedre computer med så mange funktioner som samtidig er lette ar bruge.

PLUS

  • Stort letlæseligt display.
  • Fremragende brugervenlighed.
  • Omfattende funktioner.
  • Medfølgende puls, kadence og hastighed sensorer.
  • God integration med Polar hjemmeside.
  • 2,4 GHz trådløs teknologi uden interferens.
  • Nem og sikker montering.

MINUS

  • DataLink USB nøgle er ekstraudstyr

Priser.

  • Polar CS500 Tour De France kr. 2099,-
  • Palar data Link kr. 399,-

Link

CYKELPORTALEN