CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Kompressionstrømper er først og fremmest kendt indenfor løbesporten.  De virker ved at lægge pres på blodårerne (venerne) som herved  får blodet til at løbe...

Kompressionstrømper er først og fremmest kendt indenfor løbesporten.  De virker ved at lægge pres på blodårerne (venerne) som herved  får blodet til at løbe hurtigere

tilbage fra benene.  Når blodet strømmer hurtigere tilbage til hjertet, bliver det hurtigere iltet og man slipper af med affaldsstoffer, især mælkesyren. En sideeffekt er at de holde mere sammen på muskelfibrene, så der er mindre risiko for skader.  For at virke optimalt skal kompressionsstrømpen lægge størst pres på anklen, og presset skal herefter aftage op mod knæet.

Kompressionsstrømper er først og fremmeste beregnet til restitutionen efter en sportsudøvelse.   Den største effekt opnås ved dyrkning af sport med kraftig acceleration og ved lange, anstrengende distancer.

Vi har kikket nærmere på en kompressionsstrømpe fra italienske Outwet som først og fremmest er kendt for deres tekniske svedundertøj.

Tekniske Data
Farve: hvid/sort
Størrelser  35/38 – 39/42 – 43/45
Materiale: Tactel  47%  Polyamide   50%  Elastan   20%  Polypropilene 12%
Pris. kr. 299,-
Afprøvning
For at få optimal pasform er det vigtigt, at man vælger den rette størrelse ellers vil strømpen side for løst eller stramt. Her er det med at prøve sig frem. En kompressionsstrømpe skal helst klemme mest fra ankelen og op. Selve afprøvningen er udelukkende blevet foretaget på cykel. På de helt korte ture har de ingen effekt mens man på lange ture føler sig mere frisk og knap så anstrengt i benene specielt omkring læggene. Effekten er nojk meget individuel og om man opnår nogen reeel forbedring er ret tvivlsom.  Der hvor jeg syntes de har den største effekt er at have dem på efter træning. Man slapper subjektivt mere af og den megen uro man ofte oplever reduceres mærkbart.
Endelig er de et godt alternativ til lange cykelbukser i det sene efterår og tidlige forår hvor de i kombination med et par halvlange cykelbukser er rigtigt gode.  En sidegevist er til brug på lange flyveture hvor man sidder ned i 10-12 timer. Her er de geniale.

Konklusion
Det er svært entydigt at sige om man opnår nogen reel gavn af sådan et par kompresiosnsokker hvor for det må være op til den enkelte selv at prøve om de har nogen virkning.  Nogen skadelig virkning har de formodentlig ikke.

Link

CYKELPORTALEN