CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

TEST: Moon Rigel & Helix Lite TEST: Moon Rigel & Helix Lite
Cykelportalen har testet et par lygter fra Moon Sport - nye på det nordiske cykelmarked TEST: Moon Rigel & Helix Lite

Moon Sport blev grundlagt i 1996 i Califonien. De har specialiseret sig i cykellys, og er nu repræsenteret på det nordiske marked gennem Cycle Service Nordic. Gennem årene har udviklet deres produktprogram til at omfatte hele paletten af cykellys fra road/offroad til dagligdagscykling.  De har vundet flere design priser herunder Taipei Cycle Award og den tyske IF Design Award.

Et særligt kendetegn ved flere af Moon lygterne er en vendbar linse så lygten kan placeres mere hensigtmæssigt.

De vintermørke danske veje og gader er til denne test blevet oplyst af to små fikse lygter fra deres program. Rigel 700 forlygten og Helix Lite baglygten.

Specifikationer

 • Moon Rigel frontlight
 • Materiele: Aluminium/plastik
 • Dimensioner: 42 x 76 x 24 mm
 • Vægt: 86 gram
 • Lysstyrker: 10 -700 lumen
 • Batteritid:  1,5 til 56 timer
 • Batteri: genopladeligt Li-ion (udskiftelig)
 • Tilbehør: aftagelig styrholder, Go-Pro holder til Outfront GPS beslag, USB-C kabel
 • Pris: Set til kr. 389,-

 • Moon Helix rearlight
 • Materiale: Aluminium/plastik
 • Dimensioner: 22 x 19.5 x 51 xmm
 • Vægt:  30 gram
 • Lysstyrker: 100 Lumens
 • Batteritid: 1,5 til 54 timer
 • Batteri: genopladeligt Li-ion
 • Tilbehør: saddelpindsholder, under sadlen holder, strips USB-C kabel
 • Pris: Set til kr. 345,-

Afprøvning
Moon lygterne giver et godt førstehåndsindtryk med deres gedigne forarbejdning i aluminium og plastik. Moon Rigel forlygten er den næstmindste i en række af fem modeller, der alle deler den samme optik og funktioner,  men afviger i lysstyrke. Lygten er udført i et lækkert og solidt udført metalhus der også fungerer som køleflade for de to kraftige lysdioder. Der er to faste lysstyrker og 4 blinkfunktioner, hvoraf den ene er SOS blik.  Herudover har den en Inteligent Funktion som tænder og slukker lygten efter lysforhold og en standby funktion. Ved at holde knappen nede på en af de to faste lysstyrker kan lysstyrken varieres trinløs mellem 20 og 700 lumen.  Lygten her et vendbar optisk filter der til en vis grad skulle blænde lyset af i toppen.

I modsætning til de tysk godkendte StVZO lygter der skærer lyset helt af i toppen, bliver Moon lygtens lys kun svagt reduceret. I praksis er det nærmest ikke synligt, og da  lygten er rundstrålende, betyder det stadig at den kan virke blændennede på modkørende. Ideen med det vendbare filter er at lygten kan monteres på hovedet under styret eller via den medfølgende GoPro adaptor til montage på de meget udbredte GPS beslag. At lygten kan sidde under styret af vejen, er positivt.  De mange blinkfunktioner og Inteligent funktionen er fine ekstra features, men i praksis tror jeg ikke mange vil bruge dem. Enkelt knappen på toppen er tilstrækkelig til også at kunne betjenes med handsker. Der er lysindikation med tre farver for batteristatus. Lygten har reflekser på siden, men også fint sidelys.

Moon Helix Lite er er en fiks lille baglygte i samme materiale som forlygten. Den kan monteres enten med gummirem beslaget på  saddelpinden. Der medfølger to mellemstykker med forskellig vinkling. En anden mulighed er med det lille klikbeslag til montering på rails under sadlen. Selve lygten sidder i en lille drejefatning. Lygten har to faste lysstyrker og tre blink. Lygten er uhyre kraftig med stor synlighed både bagud og til siden. På den helt kraftige lysstyrke blænder den næsten. Ligesom forlygten kan lysstyrken også indstilles trinløst ved at holde knappen nede. Endvidere har den også en Auto Safe mode som reducerer lyset når batteriet er ved at løbe ud.

Vi har kun testet batteritiden på de faste lys indstillinger. Der er gjort indendøre ved 18 grader

Rigel
700 Lumen: Opgivet 90 min. (målt: 115 min)
350 Lumen: Opgivet 180 min (målt: 224 min)
20 Lumen: Opgivet 40 timer

Helix Lite
40 Lumen: Opgivet 90 min  (målt 122 min)
5 Lumen: Opgivet 690 min

Lygterne overholder sine egne opgivelser med god margen. Dog er det kun på de svagere lysstyrker at de danske lovkrav til 5 timers lys ved 5 grader overholdes.

Forlygten begrænses af manglende rækkevidde fordi lyset er rundstrålende. Det betyder at den aflevere sin maksimale lysstyrke lige foran cyklen. Lygten er efter vores overbevisning mest velegnet til bykørsel og som dagslyslygte på landevejen, hvor dens blændende lys er knap så udtalt.
Begge lygter fra Moon er fine eksponenter for kraftigt lys og god byggekvalitet til en attraktiv pris. Fordi forlygten trods sit filter stadig er rundstrålende er den best egnet på oplyste veje. Baglygten er derimod lige velegnet både på oplyst og uoplyst vej. De er begge velegnede som sikkerhedslyd om dagen.

Konklusion
Moon lygtesætter giver en masse kvantitativt lys, der desværre for forlygtens vedkommende ikke rigtigt udnyttes fuldt på lange afstande på mørke uoplyste veje. Baglygten er en vinder til al slags cykling. Den har fremragende synlighed og er let at montere. Forlygten er primært til brug i byen på oplyste veje.

Link

CYKELPORTALEN