CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

TEST: Marin Gestalt X10 TEST: Marin Gestalt X10
Det er længe siden vi har haft det så sjovt på en budget gravelbike, der i den grad imponerer ved at gå mod strømmen... TEST: Marin Gestalt X10

 

Marin Gestalt X10 er sikkert ikke en cykel der vil give hævede øjenbryn hos særligt mange cykelentusiaster, men det rokker ikke ved at det er en uhyre velkonstrueret og udstyret cykel i den prisklasse, som mange af de andre store brands godt kunne lære en del af.

Gestalt er defineret som “en organiseret helhed, der opfattes som mere end summen af ​​dens dele.” Det opsummerer stort set enhver given cykel ude på markedet, men i tilfældet med Marin Gestalt X10 viser den organiserede hele sig at være en hel del bedre.

Gestalt er en del af Marins “Beyond Road”-kategori. En gravelbike  der håndterer som en mountainbike, accelererer som en landevejscykel og er udstyret til at klare  lettere touring.

Specifikationer

 • Ramme: Marin Gestalt Series 3 Beyond Road, 6061 aluminum 12x 142 mm Thru-Axle
 • Forgaffel: Marin Full Carbon w/ Tapered Steerer, 12mm Thru-Axle, Flat-Mount Disc, Fender Eyelets
 • Geartrain: microShift Advent x. 42, 11-52
 • Kæde: KMX X10
 • Bremser:Tektro C500
 • Styrfitting: FSA Orbit IS, Sealed Cartridge Bearings, 1 1/8” x 1 1/2”
 • Styr:Marin Butted Alloy, Compact 16º Flared Drop
 • Frempind:Marin 3D Forged Alloy
 • Saddelpind: Marin Alloy
 • Saddel: Marin Beyond Road Concept
 • Hjul: Marin 32 huls
 • Dæk: Schwalbe G-One Performance 700 x 40
 • Størrelser: 50, 52, 54, 56, 58, 60cm
 • Vægt: 11,2 kg
 • Pris: set til mellem kr 8.995,- og kr. 11.995,-

Afprøvning
Marin Gestalt X10 er en nydelig cykel med stel i aluminium og forgaffel i kulfiber. Den har blå stafferinger og dropout på stel til bagagebærer, og skærme og tre flaskeholdere. Forgaflen har også beslag til tasker. Al kabelføring løber inde i rørene. Den testede model er entry modellen med microShift meget roste Advent X gruppe. Der findes to andre udstyrs varianter der er noget dyrenem men med samme ramme og forgaffel.

Første tur på cyklen afslører en cykel der accelerere kvikt. Den føles subjektivt meget livlig og smidig, noget som afviger en del fra de fleste andre gravelbikes. Meget af  dette kan tilskrives  de meget korte kædestag på kun 415 mm kombineret med en kort frempind på  60 mm.

På landevej accelererer Gestalt forbavsende hurtigt trods en vægt på den forkerte side af 11 kg Offroad giver den noget oprejste kørestilling god kontrol mod uventede sten og huller.

Der hvor  Gestalt virkelig adskiller sig fra andre gravel-cykler, er måden den håndterer single tracks på. Den er en af få gravelcykler, hvor jeg har kunnet køre på de mange afmærkede MTB spor med samme kontrol og fart som en mountainbike. Den styrer hurtigt og  præcis, hvilket giver dig mulighed for at håndtere switchbacks og tekniske trails overraskende godt. Hvor langt du kan presse den er mere op til dine færdigheder end selv cyklen.

Det er svært at finde nogle ankepunkter på en cykel i denne prisklasse. Men dæk og bremser er de svage punkt. De mekaniske Tektro bremser er temmeligt svage, mens de hårde og kun 40 mm brede Schwalbe dæk bestemt ikke er en nogen god kombination med den stive alu ramme. Et  sæt lidt bredere tubeless dæk af den mere bløde slags glæder den. Alternativt vil et sæt 650b hjulsæt med 50 mm dæk gør underværker og gør cyklen yderst Bikepacking kapabel.

Størrelsesmæssigt opererer Marin med de klassiske cm angivelser, men da geometrien er meget mountainbike agtig vil de fleste med fordel kunne gå et størrelse op.  (nærlæs deres geometri specifikationer) specielt hvis du er mere til sporstabil landevej.

Marin Festalt x10 er en imponerende god gravelbike som ikke har sin lige i denne prisklasse. Den er først og fremmest mega sjov og inspirerende at cykle på og kan sagtens tåle opgraderinger til bedre komponenter. Marin skal have stor ros for bevist at have valgt side til det mere levende og offroad agtige fremfor det meget udbredte lidt kedelige do it all som præger alt for mange gravelbikes.

Konklusion
Det er endog meget længe siden denne tester har prøvet en cykel i den prisklasse som er så inspirerende og sjov at cykle på. Marin Gestalt X10 er en cykel som i den grad appelerer til en tur off the beaten track, og er endog meget svært at komme uden om hvis du er mere til gravel/offroad end landevej. I den sammenhæng er dens pris jo nærmest en foræring. Får vores varmeste anbefaling.

Link

CYKELPORTALEN