CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

TEST: Kogegrej til Bikepackeren TEST: Kogegrej til Bikepackeren
Er du til gas eller sprit ? Vi tester to prisrimelige stormkøkkener fra Alpkit og Esbit. TEST: Kogegrej til Bikepackeren

Som hardcore Bikepacker starter nu den årstid, hvor det er allerbedst at tage afsted på cykelcamping med frisk vejr og et orgie i efterårsfarver. I den kolde tid er noget varmt afgørende for om det skal være lidelse eller fornøjelse. Jeg tilhører den generation der er vokset op med Trangia stormkøkkenet.  Siden er der er kommet rigtigt mange alternativer til, men ingen af dem når rigtigt Trangia mht til alsidighed og ikke mindst dens fremragende vindafskærmning.

Som Bikepacker vil de fleste gerne have noget kogegrej der er noget mindre end hvad Trangia kan tilbyde. Vi har kikket på to af slagsen, en til gas og en til sprit.  Ikke de mindste du kan opdrive, men  prismæssigt noget af det billigste. Gaskomfuret hedder Alpkit BruKit og spritkomfuret hedder Esbit CS985NS. Henholdvis fra England og Tyskland.

Specifikationer

  • Alpkit BruKit
  • Materiale: Anodiseret aluminium /blik / plastik
  • Dimensioner: 130 x 172 x 120 mm
  • Volumen: 1000 ml (1200 ml )
  • Vægt: 559 gram
  • Tilbehør: Pose, trefod , ekstra grydeholder
  • Brændstof: Gas 100 til 430 grams
  • Pris: set til kr. 399,-

  • Esbit CS985NS
  • Materiale: Anodiseret aluminium / teflon belagt indvendig
  • Dimensioner: 147 x 12o, 8o mm
  • Volumen: 985 mm / 400 ml
  • Vægt: 430 gram
  • Tilbehør: To poser og sprittablet holder
  • Brændstof: Sprit og sprittabletter
  • Pris: set til kr. 399,-

Afprøvning
Selvom gassen er væsentligt hurtigere når det gælder opvarmning, kan det give lidt udfordringer når du skal rejse specielt med fly hvor du ikke må medtage gaspatroner. Det betyder at du skal ud og finde dem fremme på destinationen. Indenfor Europa og USA er det sjældent noget større problem, men skal du længere væk til Asien eller Afrika kan de være svære at opdrive.

Sprit må du naturligvis heller ikke tage med i store mængde, men den aktuelle Corona krise har gjort det væsentligt mere tilgængeligt stort set alle steder. Trods dens effektivitet så larmer en gasbrænder en del og jeg  syntes lidt af stemningen går tabt, når man sidder ude i skovens dybe stille ro og så tænder for gasblusset, men det er afgjort et spørgsmål om temperament.

Alpkit Brukit minder en del om den meget udbredte Jetboil. Den er en smule større og tungere. Finish og forarbejdning er lidt plastik og blikagtig specielt omkring brænderen og håndtagene på selve gryden. Men til gengæld koster den under det halve af Jetboil. Brænderen har indbygget gnisttænder hvilket er en stor behagelighed., selvom den godt kan drille en smule specielt i koldt og fugtigt vejr.

Kogning: 500 ml vand bringes i kog på under 3 min. hvilket også er hurtigere end Jetboil, selvom nogen siger den er hurtigts, men det holder ikke under realworld betingelser, beklager !  Det er let at regulere gassen med den store reguleringsknap.  Selve brænderenheden er godt indkapslet så den er relativ immun overfor vind. Selve gryden er indvendig ubehandlet mens den udvendig  er neoprenforet. Låget  i tynd plastik som klemmes på plads. Gryden drejes på plads i fatningen på brænderen. Brænderen er til de små gaspatroner med skruefatning. Pga af størrelsen kan gryden rumme den store gaspatron hvilket er en fin ting på en længere tur. Et irritationsmoment  er den meget lille transportpose, der giver udfordringer når kogegrejet  skal ind og ud, specielt med kolde fingre. Som tilbehør er der en lille sammenfoldelig trefod til gaspatronen og en ekstra indsats til brænderen så den kan benyttes med større gryder. Lader du dem ligge hjemme sparer du godt 100 gram.

Esbit er et fiks lille kogekit med to gryder på henholdsvi 985 og 400 ml. Den lille gryde fungerer også som låg og kan sagtens gøre det ud for en Mug,  så du kan lade drikkekoppen blive hjemme. En fiks detalje er selve spritbrænderen der har et håndtag på låget så det er let at få ind over brænderen for at slukke den uden at skulle tage gryden af. En anden god detalje er den ekstra lille netpose til brænder og holder, så de ikke ligger og rasler rundt inde i grydesættet ved transport. Selve standeren til brænderen passer til andre af Esbit gryder.

Kogning: 500 ml vand tager godt 7 min at bringe i kog ved brug af sprit. Ved sprittabletter tager den væsentligt længere tid,  i vores tilfælde over 10 min. Desuden var en tablet ikke nok. Esbit er temmelig følsom overfor vind og dette er også udslagsgivende for kogetiden. Til sammenligning tager den tilsvarende mængde  vand også med sprit, på en Trangia godt 5 min.

Sprit er stort set tilgængeligt alle steder. Med op til 7 min for at bringe en halv liter vand i kog tager det selvfølgelig noget længere tid, men til gengæld kan du nyde roen og omgivelserne mens du venter.

Brukit er stor men hurtig, mens Esbit er mindre og langsom, men med en gryde kombinationen der betyder at du kan spare en ekstra kop. Selvom den fysisk er  mindre, skal du huske at der skal  lægges en flaske med sprit til i det samlede regnskab. Begge kits er ikke større end at de snildt kan monteres på stellet eller forgaflen med et par pakremme.

Konklusion
Begge kogekit  opfylder de basale krav til kogning på farten. Om du foretrækker sprit eller gas er et temperament spørgsmål og vel primært også et spøgrsmål om det skal gå hurtigt eller langsomt. Esbit vinder lidt på størrelse, forarbejdning og flere features. Den er bare mere lækker…

Link

CYKELPORTALEN