CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

TEST: Fizik Terra X5 TEST: Fizik Terra X5
Terra X5 markedsføres som en mountainbike sko, men som denne test viser er dens anvendelsesområde langt større TEST: Fizik Terra X5

Cykelsko er et af de vigtige kontaktpunkter mellem cyklist og cykel, i samspil med pedalen.  Naturligvis vil de enkelte producenter gerne overbevise dig om at du skal have en specifik cykelsko til en specifik cykel disiplin. Og det er da også langt hen ad cykelvejen rigtigt. Men i takt med at der findes et hav af forskellige cykler og grænserne bliver stadig mindre og mindre vil man med det rette valg og ikke mindst tilvænning, kunne klare sig med mindre.

Specifikationer

  • Materiale: Laser perforeret Microtex overdel, Fibersål med TPU
  • Features: BOA og Velco
  • Farver: 5 forskelige farvekombinationer
  • Størrelser:  36 til 48 (flere af dem i halve størrelses spring)
  • Vægt: 292 gram (st, 43)
  • Pris: Set til omkring kr. 995,-

Afprøvning
Terra X5 har været på markedet nogle år og blev oprindelig markedsført som en cross country MTB sko. Den er udstyret med robust stiv sål med masser af greb og gevind til to valgfrie knopper. Den første indskydelse, er at der er tale om en MTB sko til den race orienterede mountainbiker.

Den syntetiske ydre skal er let og perforeret af et gitter af huller på både yder- og indersiden. Den eneste væsentlige polstring findes omkring hælen som har silikone,  for at holde din hæl på plads.  Hælafsnittet er også med perforering og et kurvet indkak i hver side som giver god bevægelighed. Polstringen er tykkere i kanten, Både hæl og snude er forstærket med en hård riflet gummiagtig overflade som giver god bekyttelse mod slag og hak.

Lukkesystemet består af en enkelt BOA (L6 Dial B) og en velcro-tårem, i et asymmetrisk design mod ydersiden af ​​foden. Terra X5s kommer udstyret med standard fizik indersål som er ekstra polstret omkring klampen.

Selve sålen deler design med  Vento Overcurve X3, med relativt få, men dybe og kantede fremspring. I snuden er der to tapgevind til eftermontering af spikes. Klampen udskæringen giver fuld undersænking af Time, Look, SPD og Crankbrothers klamer.  En stor behagelighed ikke mindst hvis du vil bruge den til gravel/bikepacking hvor man ofte går mere.

Denne tester må indrømme at skoen krævede en del tilvænning før dens sande kvaliteter gik for for mig. Dette er er ret normalt,  da langt de fleste cykelsko kræves en vis indkøringsperiode. Efter den første stenede start (tilgiv ordspillet), viser Terra X5 sig  at være et af de mest komfortable par sko, jeg har prøvet.

Jeg indrømmer, at jeg var lidt bekymret over pålideligheden af ​​BOA-sko til Bikepacking. Hvad hvis du er strandet midt i ingenting, og du knækker en? Det eneste jeg oplevede var mens jeg cyklede, og den skrabede mod en sten og sprang af. Jeg frygtede det værste, men alt, hvad jeg skulle gøre, var at sætte den på igen. Forøvrigt giver BOA livsvarig ombytningsgaranti.

Fordelene ved en BOA-lukning er tydelige for enhver, der har haft fornøjelsen af ​​at prøve den. Trinvis justering af spændingen undervejs gør længere ture meget mere behagelige. Især på varme dage, hvor dine fødder kan svulme op under træning. At være i stand til nemt at slappe lidt af i pasformen er en velsignelse. Jeg har opdaget, at når tåremmen først er blevet indstillet efter din fodbredde, rørte jeg den aldrig igen. Bare det at slække på BOA-udløsningen er nok til at glide ud af skoene efter en tur. Til vinterbrug er BOA også rart, du slipper for at skulle bakse med kolde fingre og snørrebånd.

Lad os gå videre til sålen og greb. Hvis du er den slags rytter, der ikke har noget imod lidt tid fra cyklen, at vandre op ad stejle bjergsider, overvinde klippefyldte forhindringer eller blot få nogle dagligvarer på vej tilbage fra din tur, er dette vigtigt. Jeg har bestemt vandret meget i disse sko og i mange meget forskellige forhold. Jeg kan virkelig ikke brokke mig over det manglende greb, som de formstøbte fremspring på sålen tilbyder, selvom de er eroderet og i et par tilfælde gået tabt på grund af slid gennem årene. Hvad der ville være mere nyttigt i dette tilfælde ville være en mere fleksibel sål til at gå, da disse virkelig er ret stive. Men afvejningen ville da være magtoverførsel. Heste til kurser formoder jeg.

På trods af det slid, man kan forvente af to års hårdt brug, er jeg blevet imponeret over, hvordan disse har holdt stand. Det hårde øvre lag omkring tåen har gjort et godt stykke arbejde med at bekæmpe de værste skrammer, stød og skrammer . Især vigtigt for de knælende-på-gulvet-slangeløse hoppe-øjeblikke. Du kender dem … Den indvendige hælpolstring er begyndt at gå i opløsning, selvom jeg for at være ærlig ikke havde lagt mærke til det, før jeg tog disse billeder. De er stadig lige så behagelige som nogensinde.

En anden ting at nævne er, at jeg har brugt denne året rundt. Og foretrækker dem faktisk som vintersko frem for de støvler, jeg har prøvet. Den godt ventilerede overdel er monteret ved sommerbrug, men dette har en vinterfordel; de tørrer virkelig hurtigt ud på et varmt sted efter en dag i vandpytter og flodkrydsninger. Hvilket gør det meget mere behageligt at tage dem på næste dag!

Konklusion
Fizik Terra X5 er en diskret og meget komfortabel off/road sko med masser af plads til brede tæer. En skov er er lige velegnet til MTB som til Gravel/Bikepacking.

Link

 

CYKELPORTALEN