CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

I mountainbikens barndom var man tvungen ud i diverse køkkenbords eksperimenter hvor vandflasker blev skåret til for at give lidt afskærmning mod mudder og...

crud10

I mountainbikens barndom var man tvungen ud i diverse køkkenbords eksperimenter hvor vandflasker blev skåret til for at give lidt afskærmning mod mudder og vand på turene i skoven.  Crud Catcher var blandt de første effektive mountainbike halvskærme tilbage i 1991 og siden er der kommet mange flere til.

Nyeste tiltag er Crud Roadracer. Et sæt skærme til montering på lynet med de tynde dæk, nemlig racercyklen.  Problemet med racercykler er at den stejle geometri på stellene ikke levner megen plads til et par skærme.
Endelig er skærme på racercyklen ofte noget som brugere ønsker at kunne sætte på og tage af efter behov.

crud01

Roadracer er designet til brug på racercykler med 700x23c og  700x25c dæk. Om det holder i praksis vender vi tilbage til. Vægten er lav, 180 g for et sæt. Skræmsættet kommer nydelig indpakket i et sæt poser inklusivt alt tilbehør og en grundig visuel monterings guide.  Skærmene monteres helt uden værktøj og kun ved brug af et par genbrugelige spændebånd og et sæt O-ringe i gummi.

Stagene til skærmene er lavet i glas fyldt nylon, som er konstrueret til at brække af, hvis noget går galt, uden at der sker skade på dæk og eger.  Genialt…

crud002

Alle de alternativer som findes på markedet er med metalstænger og skruer.  Ikke på Roadracer, hvor ALT er i plastik , og  bevist konstrueret til at kunne gå i stykker uden skade cyklen eller dækkene, hvis uheldet er ude.  Endelig er skærmene flydende centeret ved hjælp af et sæt små  børster som sættes fast på hver side af fælgkanten omkring beslaget til stiverne.

crud05De små børster sikrer altid korrekt centrering

Afprøvning
For og bagskærm er delt op i tre dele,  et stort midterstykke og to mindre stykker som montere i enderne igen ved hjælp af et par fingerskruer i plastik. Umiddelbart syntes dette som en lidt overflødig løsning, men det gør  justering af skærmene meget mere fleksibel og lettere at tilpasse den enkelte cykel.  Det tager omkring en halv time at montere det komplette sæt og selve samlingen er meget intuiativ.  I første omgang monterede jeg skærmene på en cykel monteret med 23 mm brede dæk, og dette gik fuldstændig gnidningsfrit.  Selvom tolerancerne er små kom dækket aldrig i berøring med skærmen.  Anderledes forholdte det sig med 25 mm dæk, hvor skærmene måtte af og på nogle gange. Desuden skal der lirkes en del med dem før det fungerer nogenlunde godt.  Uuder kørsel var der af og til kontakt med dækket, specielt på dårligt underlag.

crud09

Jeg kunne ikke rigtig forliges med at kulle have de  små børster siddende  og skure på fælgen, så de blev ikke monteres i første omgang.  Men da de først blev monteret faldt det hele rigtig på plads.  De afstandbørster gør at skærmene altid er korrekt centeret og desuden dæmper de vibrationer på selve skærmene  I praksis mærker eller høre man intet til dem.  Husk ikke at klippe kabelstripsene af, så kan de nemlig ikke løsnes og genbruges igen…

Netop det at alt er i plastik, er Roadracers helst stærke kort, da de bare knækker under evt. uheld, uden at gøre skade på cykel eller dæk.  Desuden kan man få alle løsdele som reservedele.

crud07

Konklusion
Der findes et par andre lignende produkter på markedet,  men Crud Roadracer er uden sammenligning de bedste.   De virker uhyre gennemtænkt i deres design og praktiske udformning helt i plastik så intet bliver ødelagt ved styrt eller andre uheld.  Desuden ser de drøn godt ud, og vil harmonere med de fleste racercykler. De er lette at montere og tage af  igen.
Eneste forbehold er ved dæk i størrelsen 25 mm, hvor de volder lidt problemer.
Får min varmeste anbefaling.

Pris kr 235,- for et sæt

crud03
Der er pt. ingen dansk forhandling af disse skærme, men mon ikke det snart kommer…

Links

CYKELPORTALEN