CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

TEST: Crankbrothers Candy 3 TEST: Crankbrothers Candy 3
Candy 3 pedalen har med sin platform gjort det lettere at vælge mellem forskellige skotyper. TEST: Crankbrothers Candy 3

 

Da Crankbrothers Eggbeater klikpedalen blev lanceret tilbage i 2002 var den et nyt frisk pust i en klikpedal verden domineret af primært Shimano og Time. Eggbeater pedalens minimalistiske design stiller dog høje krav til den benyttede sko ‘s stivhed i sålen. Med Candy har Crankbrothers med udgangspunkt i den samme klikmekaniske fra Eggbeater tilføjet en platform der gør den mere anvendelig med forskellige skotyper. Candy fås i 5 forskellige udgaver hvor forskellen primært ligger i materialevalg og vægt.  Den testede Candy 3 ligger i midten af modelprogrammet.

Specifikationer

  • Platform: Aluminium
  • Aksel: Rustfri stål
  • Fjeder: rustfrit stål
  • Klamper: Messing, Standard  0 graders indklik 6 graders float , 10 grader easy release eller 6 grader float
  • Dimensioner: 740 x 670 x 170 mm
  • Lejer: Igus LL glideleje
  • Q faktor: 52 mm
  • Farver: sort, blå, rød
  • Vægt: 317 gram
  • Pris: set til kr. 1099,-

Afprøvning
Candy 3 er trods platformen umiskendelig Crankbrothers med fuldstændig den samme simple klik mekanisme som den originale Eggbeater som giver firsidet indgreb.  Platformen er sekskantet og udført i aluminium. Pedalen leveres standard med et sæt 0 graders klamper, to skuerlængder og en indlægsplader til skoen, samt 4 løse shims til at justere anlægsfladen til skoen. Pedalen fastspændes med en 8 mm unbraco. Adgangen til lejerne sker modsat med en 6 mm unbraco.

Eggbeater pedalen har aldrig været noget begynder klikpedal, da den ikke i samme grad har justeringsmuligheder mht til tilspænding og frigang i pedalen. Ind og udklik er meget fast og kræver et solidt spark for at klikke ordentligt i. Standard leveres den med en 0 graders indklik og 6 graders float,  men der findes en klampe med  10 graders let udklik og 6 graders float.  Ud over hardcore cyklister med stærke knæ er det nok den version de fleste vil foretrække.  Platformen giver en god undertøttelse og frigangen kan justeres  med de løse shims som fås i forkellige højder mellem 1 og 3 mm. Ved at eksperimentere med forskellige højder kan vinklingen af skoen justeres en anelse hvilket tit kan afhjælpe evt. knæproblemer.

Trædefladen betyder i praksis at du vil kunne benytter cykelsko med en knap så stiv sål, som gravel og touringsko. Det gør pedalen mere universel anvendelig til forskelige cykeldicipliner end den originale Eggbeater.

Funktionsmæssigt er der ikke den store forskel mellem Candy og Eggbeater, men platformen giver en bedre support og gør det subjektivt en smule lettere at styre sko og klampe på plads i pedalen.

Platformen har en god åben konstruktion der i kombinationen med låsemekanismen betyder at mudder har svært ved at pakke sammen. Her er den bedre end de fleste Shimano SPD typer og på niveau med referencen fra Time.

Crankbrothers har tidligere haft problemer med pålideligheden, selvom denne tester nu aldrig har haft dem på en af de første Eggbeater pedaler, ud over at skifte klamperne. Nyeste generationer har fået bedre lejer og 5 års garanti.   I forhold til klamperne fra Shimano og Time er Crankbrothers ikke særligt slidstærke formodentlig fordi der benyttes det noget blødere messing.

Konklusion
Med Candy 3 får du den simple funktionalitet fra Eggbeater men med en større platform, der gør valget af sko knap så kritisk. Pedalen er lige velegnet til MTB som  Gravel og Touring.

Link

CYKELPORTALEN