CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

TEST: Corratec Inside Link 10Hz X Allmountain TEST: Corratec Inside Link 10Hz X Allmountain
Tyske Corratec fejrer 25 års jubilæum. Deres nyeste fuldtaffjedrede mountainbike med det selvjusterende affjedringsystem Inside Link giver for denne tester det fuldtaffjedrede princip rigtig... TEST: Corratec Inside Link 10Hz X Allmountain

Corratec-Inside-Link-03

År tilbage i Eurobikes barndom var Corratec et af de cykelmærker man først lagde mærke til, på grund af deres iøjefaldende design og farvevalg. Siden har mange andre tyske brands gjort dem kunsten efter, men Corratec var de første, og har i år holdt skansen i 25 år. Firmaet blev grundlagt af Konrad Irlbacher og ligger i sydtyskland tæt ved den østriske grænse.  I Danmark er mærket ikke særlig kendt, måske fordi navnet signalerer discount i danske cykelforbrugeres øjne. Men discount er det langtfra. Bag mærket ligger adskellige banebrydende opfindelser bl. a Inside link som er genstand for denne test.

Corratec-Inside-Link-05

Inside Link 10Hz
Lige siden de første fuldtafjedrede moutainbikes så dagens lys har et af problemerne, ud over naturligvis øget vægt, været at systemet er aktivt når man mindst af alt ønsker det, typisk når man pedalerer på en stigning. Det løser mange ved at montere en lockout på selve dæmper elementet. En anden og mere smart måde er at placere omdreningspunkter og fjederelement de rigtige steder. Corratec Inside Link system blev introduceret i 2012 på deres cross country topmodel. Ud fra omfattende tests og praktiske målinger har Corratec ingeniørerne placeret en såkaldt virtuelt omdrejningspunkt godt 13 cm.  bag det nederste omdrejningspunkt lige bag forkanten af baghjulet. Herved opnår de at pedalkræfterne gør den bagerste trekant stivere. Dette i kombination med den position du indtager på cyklen afhængig af om du cykler op eller ned eller ligeud gør at affjedringen er inaktiv når du cykler opad men alligevel absorberer bumb i underlaget og herved bibeholder en god forbindelse til underlaget modsat en hardtrail hvor du let mister kontrollen 0ver cyklen.  Når vægten derimod er mere bagudrettet typisk på nedkørsler er affjedringen mere aktiv.  For yderligere at maksimere kontrol har Corratec monteret en lille elastomer kaldet 10 hz i fjeder elements øverste punkt. Den isolerere højfrekvente vibrationer.

Corratec-Inside-Link

Specifikationer

 • Ramme: Inside Link 10Hz. 120mm plus 10Hz. 142 SIZE 42 – 47 – 52
 • Forgaffel: RockShox Revelation RLT 650b 130mm, 15QR. Remote
 • Bagskifter: DEORE XT M786 SGS, 10S, SHADOW PLUS
 • Forskifter: DEORE XT M786D ,TOP-PULL, DM, 38/44
 • Skiftegreb: Shimano DEORE XT M780 I-Spec
 • Bremser: Shimano DEORE XT M785. 180/160 ICETECH
 • Kranksæt: Shimano DEORE XT M785, 175MM, 38X24T
 • Fjederelement: Rockshox Monarch RT 200×57. HV Stand 57 mm
 • Hjulsæt: ZZYZX SL Alloy. 28H SP. 142/15QR
 • Dæk: Continental X King 650b x 2.2 Folding
 • Saddel: Corratec Cro-Mo. Microfibre
 • Frempind: ZZYZX 6 Series 3D. 31.8. 6 degree
 • Styr: ZZYZX 6 Series 740mm. 15mm. 9/5 degree
 • Størrelser: 42, 47,52
 • Vægt: 11,3 kg
 • Pris: kr 25.495,-

Corratec-Inside-Link-07

Afprøvning
Corratec Inside Link 10 Hz X er en såkaldt allmountain model bygget til allround terrænkørsel. Rammen er i alumnium og udlagt til  27,5 ” hjulstørrelse. Udseendet vil for nogle måske syntes en smule teknisk.  Disponeringen af affjedringsystemet er ret atypisk for en fuldaffjedret mountainbike. Foran har den 130 mm vandring mens Inside Link affjedring bagpå kun har godt det halve, 57 mm.  Cyklen er udstyret med en fuld Shimano XT gruppe med dobbelt klinge kranksæt og hydrauliske skivebremser. Den har endvidere fjernbetjent Lock Out af forgaflen og fjernbetjent justering af saddelpinsdhøjden. Resten af komponentpakken er Corratecs eget mærke ZZYZX.

Første gang ude i terrænnet føles den umiddelbart som fuldtaffjedrede mountainbikes flest, lettere vuggende, men i det øjeblik det begynder at gå opad ændrer den fuldstændig karakter og du undres til stadighed over stigninger som du ikke før har kunnet forcerer, nu klares helt uden problemer.

Corratec-Inside-Link-02

Fordi systemet et så fint afstemt føles den i praksis uaffjedret på omkørslerne , men alligevel reagerer den på ujævnhder i underlaget og bevarer derved forbindelsen og gør at du kan cykle op af det meste. I kombination med det lille elastomer element gør at du subjektivt føler dig mindre træt i musker og led når du kommer hjem fordi du har brugt mindre energi på at absorbere og korrigere i kroppen. En sjov observation er at hvis du står op i pedalerne og læner dig fremad vil du opleve rammen fuldstændig som en hardtrail, uden den mindste fjederdæmpning og så snart du flytter vægten tilbage begynder den at virke. Kun på ekstreme nedkørsler og teknisk meget svære trails kommer de kun godt 60 mm vandring til kort. Men i Danmark er det mindre væsentligt.

Corratec-Inside-Link-04

Konklusion
Corratec Inside Link 10Hz X er en fremragende mountainbike for den tekniske orienterede og fartglade mountainbiker. Set udelukkende ud fra en køremæssigt synspunkt bliver det endog meget svært at finde nogen anden mountainbike der så overbevisende forener de bedste egenskaber fra hardtrailen med en fuldaffjedret mountainbike. Den er forbandet hurtig og vil gøre dig til en superklatrer uanset terræn. Får vores varmeste anbefaling

Vurdering-5

Link

 

CYKELPORTALEN