CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

TEST: Cannondale Habit NEO TEST: Cannondale Habit NEO
Habit NEO er en meget velkørende mountainbike som forener det bedste fra to verdener. TEST: Cannondale Habit NEO

De dage hvor du som cykelmotionist, havde en bjergvej stort set for dig selv, er endegyldigt forbi.  Med elcyklens fremmarch og ikke mindst e-MTB’en er der nu om dage næsten kø på skovstierne i Alperegionen, hvor du bliver overhalet af halvfede mænd og kvinder på elektrificerede skovtraktorer. :0)

Det er tydeligt at de store brands nu om dage bruger udviklingskrudtet på elcykler, da det er her omsætningen ligger. Det gælder også Cannondale som sidste år præsenterede adskellige nye elcykler. Habit NEO er deres bud på en elektrisk allround trail mountainbike.

Specifikationer

 • Ramme: Cannondale Ballistech
 • Forgaffel: Rock Shox Pike Select 140 mm
 • Motor: Bosch Performance Line 250 W
 • Batteri: Bosch Power Tube 625 Wh
 • Geartrain: SRAM NX, GX, X01 12 speed
 • Bremser: Magura MT7
 • Hjul: Formula/SRAM/Stan Ni Tubes
 • Dæk: Maxxis Recon 29 x 2,6″
 • Lys: Supernova
 • Størrelser: SM, MD, LG, XL
 • Vægt: 22.1 kg
 • Pris: kr. 64.000,- ( fås fra kr. 36.000,-)

Afprøvning
Cannondale Habit navnet har fulgt branded siden 2015. Vi testede Bad Habit i 2016. men er til NEO modellerne fuldstændig gennemarbejdet for at tilgodese de udfordringer der opstår når der sættes en motor på en mountainbike. Cannondale Habit NEO 1 fremstår helt i sort udstyret med den kraftige nye Bosch Performance Line CX 250W motor kombineret med en 625 Wh batteri.

Rammen benytter et Horst Link system til bagaffjedringen næsten identisk med den almindelige Habit. Den giver 130 mm vandring og benytter Rock Shox Deluxe Ultimate olie/luft dæmper. Forgaflen er en Rock Shox Pike Select med 140 mm vandring

En specialitet er Cannondales Proportional Response der  tager udgangspunkt i at forskellige ryttere har forskellig højde og vægt, der indvirker på cyklens kinematik. Hver af de fire størrelser rammer, har en tilpasset affjedringskarakteristik som giver den samme følelse ved acceleration og nedbremsning uanset hvor stor eller lille du er. I praksis betyder det at affjedringen giver lidt mere support jo mere du vejer. Cannondale skal have stor ros for dette, som ikke er normalt i branchen hvor man bruger den samme indstilling på alle størrelser.

En anden ting Cannondale også har taget højde for, er det anderledes tyngdepunktet på en elcykel. Dette er der også taget højde for i tuningen.
Men det stopper ikke her. Det siger næsten sig selv at med en vægt på 22 kg skal der nogle effektive bremser til at stoppe dyret. Her benytter Cannondale Magura Mt7 4 piston bremser i kombination med custom skiver 220 mm foran og 203 mm bagpå. De er specielle ved at være stål bremseflader i kombination med aluminiums housing, som kan lede væsentligt mere varme væk.

Den lavt placerede Bosch motor, som forøvrigt er forbilledlig beskyttet af et magnesiumhus på undersiden, har fire motorindstillinger. Den kan maksimalt yde 75Nm torq. Eco giver godt 60 %, tour 140 %, eMTB mellem 140 % og 340 % og endelig Turbo med 340 %. I praksis brugte vi tour på de hjemmelige spor og eMTB på alpe sporene. Turbo er naturligvis sjovt, men kan give nogle ubehagelige overraskelser på de tekniske spor, hvor indgrebet kommer promte. Her er de to andre indstillinger væsentligt mere godmodige og forudsigelige. Samtidig er der rigelig med overskud på batteriet til en større tur.

Cannondale Habit NEO er en meget let håndterbar mountainbike med meget forudsigelige køreegenskaber. Den er afgjort bedst på nedkørsler hvor den er uhyre harmonisk.  Balancen og tyngdepunktet er velvalgt så man i praskis sjældent mærker at der er tale om en 22 kg tung cykel. Den er forbavsende levende og let at håndtere i sving.

Opad kniber det  gengæld lidt, Herner den meget levende i fronten og det kan være svært at holde forhjulet i sporet i en normal kørestilling. Undertegnede måtte flytte vægten temmelig meget frem for at få maksimal vedhæftning og kontrol. Til gengæld hjælper motoren så på selv de mest ekstreme opkørsler.

Cannondale Habit NEO er en sjov cykel med fine køregenskaber som kan bruges i det meste terræn. Hvis du hovedsaglig kører hjemmelige spor er prisen høj, mens det forholder sig anderledes i mere bjergrigt terræn, som for de fleste vil være dens mest optimale terræn.

Konklusion
Cannondale Habit NEO er en velkonstrueret eMTB hvor de fleste børnesygdomme er lagt i mølposen. Den er forudsigelig i sin opførsel og vil for langt størsteparten være et godt valg hvis du gerne vil have lidt motorhjælp.

Link

 

CYKELPORTALEN