CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Markus Storck er den kasmatiske frontfigur bag det ædle tyske cykelmærke Storck Bicycle. Vi har testet to af slagsen i hver sin ende af...

Markus Storck er den kasmatiske frontfigur bag det ædle tyske cykelmærke Storck Bicycle. Storck cyklerne har altid haft et ry for at være tidsløse i deres design, men samtidig også på
forkant med den nyeste teknologi, hvilket bl.a bevidnes af mere end 40 patenter.
Mange af de teknologier som idag benyttes af stort set alle andre producenter, var Storck blandt de første til at introducere.
I forbindelse med interviewet med Markus Storck lykkedes det at få lov at låne to Storck Racercykler til en lille test.  Storck Fascenario 0,8 og Scenario C 1,1.

Mange af de teknologier som Storck benyttet i deres rammebygning var de blandt de første til at benytte og mange ligende teknologier benyttes idag af konkurrenterne.

Her skal kort nævnes:
V.V.C (Vakum Void Controlled)
V.V.C. processen er en teknologi, hvor man under vakum fjerner al overflødig bindemiddel i kulfiberen. Næsten 30%, så kun det nødvendige bindemiddel bliver tilbage. Ved denne process bliver røret mere fleksibelt, hvilket giver mere komfort, uden dog at brudgrænsen bliver reduceret. Dette giver nogle meget høje værdier for STW stiffness-to-weight index på f.eks den testede Fascenario på mere end 240 nm/cm2.

Proprotional Tubing
Er en teknik hvor de enkelte rørs dimensioner er forskellige i forhold til ramme størrelsen de indgår i. Der er megen forskel på belastningen på f. eks en 51 og 63 cm ramme og det tilgodeses ved proprotional tubing hvor de enkelte rør har forskellige dimensioner og tykkelser afhængig af størrelsen. Det betyder at de forskellige rammestørrelser har de helst samme egenskaber.

Integreret Styrfitting
er standard på de fleste cykler idag, men Storck Bicycle var de første til at benytte disse. Fordelene er indlysende iform af større stivhed og mindre tolerancer. I topmodellerne kombineres de med karamiske lejer.

Overdimensionerede kædestag
De helt unikkke store bagstag på Stork rammerne er medvirkende til ekstra stor stivhed omkring krankboksen. Kraftoverførslen forbedres og gøres mere effektiv. Storcks kædestag koster ofte mere at producere end mange producenters komplette rammer.

 

Kulfiber udviklet til hverdags brug
Storcks rammer er udviklet til hverdags brug, med ekstrem modstand mod stress. høj stivhed og lav vægt.  Kombinationen af monoque produktion, udvalgte kulfibre, og kompleks kulfiber lag layout garanterer det bedste. Mange af Storcks rammer har kørt mere end 100.000 km.

Alle Storck rammer bliver testet på Storcks eget EBEf anlæg til mekanisk test af rammer. Der findes 7 af dens slags anlæg i verden.

Lidt om Storcks kulfiber
Kulfiber er det nye vidunder materiale indenfor cykelteknologi.  Storck opererer med tre kvaliteter, 1K, 3K, og 12K kulfiber.
Kulfiber væves og måles i mm.  1K svarer til en bredde på ca. 1 mm,  3K til 3 mm osv. Så jo højere tal jo bredere fiber.
Det yderste lag af kulfiberen skal opfylde flere formål.  Først og fremmest kosmetisk men også hvordan cyklen føles at køre på. Nogle vævninger/lag er mere stive end andre.
Storck bruger følgende teknologier i deres rammer.

1K
1K er en af de mest udbredte fibertype.  Den er den letteste og lidt blød hvilket giver cyklen en lidt blødere fornemmelse i forhold til de rammer med bredere fibre. Den tynde fibre er væsentlig mere resourcekrævende i produktion end de bredere typer.
2K
2K er den mindst udbredte kulfibertype og produceres kun af to producenter i verden.
Fascenario 0.7 IS er den eneste cykel i verden som er produceret i denne type kulfiber.  2K giver perfekt stivhed. lav vægt og stor vandret stivhed.

3K
3K er den mest udbredte kulfibertype til produktion af cykelrammer.  Den giver en god komfort i kombination med en god stivhed.  Scenario C 1,1 benytter 3K fibre

12K
12K er den bredeste fiber og den stiveste.  Det ydre lag på Fascenario 0.8 giver den stiveste ramme af dem alle. Den er en smule tungere
Uni-Directional
Uni-Directional (UD) kulfiber en en anden type fiber som kan bruges. Denne fiber er ikke vævet som de andre. Den benyttes på Fenomalist og Aero og kun som det ydre lag.

Storck cyklerne udvikles og samles i Tyskland, mens rammerne tilvirkes i fjernøsten (lige som alle andre)

Storck Fascenario 0,8
er en af den slags racercykler der første gang man ser den, tager pusten fra en. Nuvel vi lever i verden hvor udseeende har en afgørende betydning, og denne Storck Model leverer i den forstand varen.  En meget stringent linieføring mht til farvevalg og komponenter lader ikke en i tvivl om, at dette er en rendyrket konkurrance cykel.  Den flottte 12K kulfiberstruktur er helt unik og lader ikke en i tvivl om at der er tale om noget særligt.
Den komplette testcykel med fuldudstyret SRAM RED, Syntace komponenter og Lighweight Wheels lander på 6,2 kg.
Prisen er astronomisk….
Cyklen sælges kun som rammekit.
Rammen vejer 890g, gaflen 375g og koster 24.995,- for rammesæt incl. gaffel og keramiske styrfittings.

Storck Scenario C 1,1
Scenario er i modsætning til sin frembusende storebror, væsentlig mere diskret i sin fremtoning, ja vel nærmest klassisk, uden dog på nogen måde at være kedelig. Den udstråler i mine øjne en diskret klasse som også vil være moderne næste år. Og for liredrengene er man ikke et øjeblik i tvivl om at der er tale om en kulfiberramme. Den fremstår i ren kulfiberstruktur som fremhæver den meget flotte finish og forarbejdning.
Den komplette testcykel monteret med en komplet Campagnolo gruppe og Campagnolo hjul  vejer 7,4 kg.
Rammen vejer 1155g, gaflen 380g, koster 9.995,- for rammesæt incl. gaffel og styrfittings. Foruden den testede ramme fås den også i en rød, blå og sølvfarvet version.
Begge rammer fås i 6 forskellige størresler fra 47 til 63 cm i spring af 3 cm.

Afprøvning

Fascenario 0,8 går for at være den stiveste Storck racercykel og den har da også den højeste STW (stiffness to weight) værdi der endnu er målt på nogen cykel. Jeg er altid forsigtig med at udtale mig alt for skråsikkert om den ene ramme er stivere end den anden, specielt når det kommer til en ren subjektiv vurdering af køreegenskaberne hvor de monterede komponenter har en mindst ligeså afgørende betydning.
Så de to cykler er bedømt ud fra et helhedspunkt altså som komplette cykler.

At cykle på Fascenario 0,8 svarer lidt til samme fornemmelse som at køre go-cart, meget stiv, meget sporty, stort set uden antydning af komfort.  Al pedal arbejde omsættes promte til fart på den mest effektive måde jeg endnu har prøvet. Ingen tvivl om at den ramme er stiv men også de meget stive Lightweigt hjul har en del af æren. Så længe det går ligeud og underlaget er rimeligt jævnt kører cyklen fremragende men i sving og på nedkørsler syntes jeg den lige vel urolig, her skal tungen holdes lige i munden, for at holde en linie i sving ellers går det galt.
På omkørsler er den suveræn, den er let og den stive krankboks og bagstag gør at ens pedalantrit promte omsættes til acceleration, herligt…
Kombinationen af den ultrastive ramme og de meget vertical stive Lightweigt hjul er en hård cocktail. Mange vil sikkert elske det, men det er ikke lige min kop te.

Scenario C1.1  er meget anderledes og i mine øje en mere harmonisk og tilgivende cykel som langt de fleste vil kunne finde sig tilrette på.  Den en en af den slags cykler man bare bliver gladere og gladere for jo længere tid man kører på den. Den er let og den accelererer og styrer godt og neutralt. På nedkørsler er den klippestabil og let at styre i svingene. Jeg vil gå så vidt og sige at Scenario C1.1 er den første kulfiberracer jeg har kørt på som har lidt af den sjæl man ofte finder på gode stål og titaniumcykler.

Konklusion
Storck cyklerne er ikke særlig kendt og udbredt i Danmark, og det er synd og skam da de repræsenterer state of the art inden for rammer i kulfiber.

Begge de t testede cykler er udtryk for tysk ingeniørkunst når den er bedst, ingen tvivl om det, men er der så forskel på de to cykler. Jo bestemt. De er næsten som nat og dag. Begge cykler leverer toppræstationer men på hver deres måde, og netop din kørestil og temperament vil være afgørende for valget.
Fascenario 0,8 imponerende fra første færd, det er en ren fartmaskine på godt og ondt.  Er du indstillet på ren performance og gerne vil “lide” en smule specielt på de lange ture er den valget. Scenario C 1,1 derimod er meget mere behagelig at køre. Endelig kan man heller ikke se bort fra det faktum at Fasenario koster to en halv gang mere, og set ud fra en almindelig dødelig motionist øjne syntes jeg det er svært at retfærdiggøre merprisen,  som tangerer liebhavari.
Scenario C 1.1 giver alle Storck kvaliteterne men til en mere atraktiv pris. Den er min vinder.

Links.

CYKELPORTALEN