CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

SRAM afslører mere omkring funktionen af deres nye Double Tap skiftegreb.

Mens besøgende og forhandlere måtte beundre SRAM nye racergruppe bag glas, var vi en lille skare af journalister som mod at skrive under på en Embargo, fik lov at lege med bl.a. skiftegrebene. Få af de tilstedeværende argumenterede ikke imod dette til SRAM’s næsten to meter højre media repræsentant Michael Zellman.
Den største forskel i forhold til Campagnolo og Shimano er at SRAM grebene kun har en skiftearm
Skifteren udfører begge skift både op og ned, afhængig af hvor langt du bevæger den. Man kalder den nye skifter ‘DoubleTap™,’ da skifteren har to bevægelser for skift. Dette er muligt ved hjælp af et indvendigt skiftedesign kaldet ‘LeapFrog™,’ hvor de interne tandhjul og paler kan bevæge sig op over hinanden eller ved siden af hinanden helt afhængigt hvor langt man flytter skifteren.

Funktion:
For at kontrollere bagskifteren bevæger man skifteren indad ala det man gør på Campagnolo og Shimano. Men så ophører lighederne. Et lille stykke inde stopper skifteren ved en index sering hvor brugeren så skal foretage et valg – enten udløse skifteren og bevæge kæden til en mindre/krans (højere gear) eller blive ved at bevæge skifteren forbi index punktet og bevæge kæden til en større krans (lavere gesr). Dette kan gøres fra et til tre gear af gangen.
Virkemåden er den samme for forskifteren:
Kikker man indenfor, opdager man hvor simpelt det hele i virkeligheden er. For skift til en højere gear, bevæger en klo sig op af tandhjulet en tand af gangen. Ved skift til et lavere gear udløses kloen fra en til tre tænder afhængig af hvor langt man bevæger skifteren.
Den nye måde at skifte gear på har nogle indlysende fordele. SRAM har gjort et fint arbejde ved at tage de bedste ting fra de andre og bygget dem sammen med nye ideer (læs: for at slippe for patentstridigheder med de to andre). For det første er der kun et greb som gør begge job og ovnikøbet ved kun at flytte skifteren i en retning. Den lille skifter har en kort vandring så der skal ikke bruges særlig mange kræfter. En anden fordel er at du kan skifte fra flere positioner på styret. Dette er tit et problem med Shimano og Campagnolo.
Andre fordele er den interne kabelføring ala Campagnolo. Det giver et pænt rent design og giver plads omkring styret. Selve skifterne er meget komfortable og SRAM har gjort et stort arbejde ud af at udvikle den rigtige form og ergonomi for hånden. Materialet er det samme som jagerpiloter bruger på deres kontrolgreb. Dette skulle give en næsten neutral håndpostion og eliminere hotspots.

Den nye racergruppe kommer på markedet i midten af 2006.

SRAM

CYKELPORTALEN