CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

Kombination af mobiltelefon og cykelcomputer

 

 

Siemens M65 mobiltelefonen har været på markedet et års tid nu.  Der fås noget interessant cykeltilbehør til den som gør den til et alternativ til cykelcomputeren. 

En mobiltelefon kan bruges til mere end bare at ringe fra. Nu om dage er de fleste også forvænt med kamera, mp3 afspiller, kalender, e-mail m.m. Men på et punkt adskiller M65 sig, den kan nemlig monteres i en lille holder på styret af cyklen og vupti straks har man en trådløs cykelcomputer.

Det er let at montere telefonen første gang. Den kommer med en del løse dele som skal monteres for at telefonen skal være nogenlunde beskyttet mod vand. Holderen til cykelstyret var lige så simpel at montere som en almindelig cykelcomputer. Telefonen glider let påplads i holderen og fæstnes med en lille gummihætte. Så snart den er på plads skifter telefonen automatisk til cykelcomputer-mode.

 

 

I fart viser telefonen de sædvanlige cykelcomputer-funktioner som hastighed, distance, gennemsnitshastighed og om du ligger over eller under gennemsnitsfarten. Den skifter automatisk mellem de forskellige visninger. Dette fungerer fint så længe du cykler. Når du kommer frem kan du se hvor langt du har cyklet, men mens computeren automatisk starter når du sætter den i holderen stopper den ikke automatisk når du tager den ud af holderen. Du får fejlmeldinger hvis du trykker på nogle af knapperne. For at se data fra turen må du først lukke computer-visningen, og så starte den igen. Dette er  omstændigt og ikke særlig brugervenligt.

Brugsanvisningen forklarer ikke alle de mange funktioner lige godt. Her må man ty til hjælpe filerne i selve telefonen. Dette er usædvanligt, men hjælpe filer forklarer altså alle funktionerne mens selve manualen er meget mangelfuld.

 

 

Selve programmeringen er enkel og mere logisk end de fleste ordinære cykelcomputere. Menuerne er logiske. F. eks er det meget enkelt at ændre hjulstørrelse. Du kan meget med denne telefon/computer som du ikke kan på en almindelig cykelcomputer. Man kan sende f.eks. sende alle data om en cykeltur som en SMS besked. Det er udgang for øretelefon med mikrofon i cykelholderen, så man kan modtage opkald uden at afbryde cykelcomputeren . Skal man derimod ringe, skal cykelcomputeren først afbrydes.

Blandt de mere avancerede funktioner er muligheden for at lægge en rute ind på forhånd. Du kan f.eks. programmere at du skal cykle 3,1 km på asfalt, før du drejer til venstre ud af en middelgod grusvej, herefter til højre på en asfaltvej efter 700 meter osv. Du kan også cykle efter en rute du har registreret på en tidligere tur, eller du kan hente en rute ned fra Internettet. På nettet fandt vi en del ruter fra Italien, Tyskland og Holland. De havde gode turbeskrivelser med billeder af vejkryds. Det gik fint at sende en rute over Internettet men ikke direkte til mobiltelefonen. Der findes ingen skandinaviske ruter. At bruge tefonen som navigationsinstrument virker lidt tungt. Disse funktioner ville være meget bedre hvis man kombinerede den med en GPS, men mon ikke det snart kommer. Med Siemens M65 kan du lægge ruter ind på forhånd men du kan ikke holde styr på om du er på rette vej hvis du kører forkert.

Telefonen har kamera og video. Opløsningen er ikke overvældende. Der mangler radio og bluetooth. Displayet er derimod rigtig godt. Stort og tydeligt med god opløsning og mange farver.

 

 

Telefonen er robust. Vi har brugt den i et halvt år og cyklet ca. 1000 km under forskellige forhold. Fra styrtregn til minusgrader. Også offroad klarer den da holderen er stødabsorberende. Den sidder godt fast under alle forhold.

Efter en kraftig afvaskning af cyklen fik den en kraftig vandstråle, så den ikke fungerede i tre dage, men efter omhyggelig tørring indendørs virkede den igen. På det sidste er telefonen begyndt at sætte ud i cykelcomputer-modus. Nogle dage virker den, andre dage ikke. Ved at bytte til en ny holder hjalp det. Det skal retfærdigvis naævnes at vi har ladet holderen sidde på cyklen hele tiden og kun taget telefonen af og på. Det bedsse er nok at tage holderen af , for at den skal holde længst muligt.

Telefonen er ikke verdens mindste men specielt stor er den nu heller ikke. Den vejer 104 gram. Batterilevetiden er for dårlig. Det er standarden i dag at en telefon holder en 4-5 dage mellem hver opladnning. Det er ca. det halve for Siemens telefonenen. Bruger man telefonen meget som cykelcomputer bruger den ekstra meget batteri.

Konklusion
Totalt set er det en god telefon med nogle nye smarte funktioner som helt sikkert viser vejen for hvordan fremtidens telefon/cykelcomputer kan komme til at se ud. Ikke mindst er det rart at have telefonen på styret. Du ved altid hvor den er og slipper for at skulle slippe styret og stoppe cyklen hvis den ringer.

 

 

Pris. Set til 799,- uden abonnement

 

Cykelholderen koster 299,-

 

www.siemens.dk

 

CYKELPORTALEN